Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Закон за лобизма - основополагащ за нормалното функциониране на институциите

Едуард Цветанов: Пандемията даде нов тласък на финтех компаниите

Снимка: Личен архив

Пандемията даде нов тласък на финтех компаниите. И това беше очаквано, дигитализацията върви целеустремено, каза в интервю за Радио Стара Загора и БНР Едуард Цветанов, консултант и основател на Patterns Technology. По думите му B2C компаниите разработват нови продукти средно за 4-6 седмици. На този фон според проучване на Sophia Lab за традиционните банки срокът е 2 години, което ги прави нерелевантни.  

Централна точка за финтех компаниите е „улесняване на потребителското изживяване“, изтъкна от своя професионален опит с международни партньори Цветанов. Водещо за тази индустрия е на крайния потребител да е „удобно и сигурно“.  

За чуждите инвеститори е важно да се позиционират „лесно“ на българския пазар, за да стартират бизнес на местно ниво. Той даде пример с блокчейн компании, които стъпват много несигурно у нас, въпреки че през последните години се промени подхода на институциите към тях.

В отговор на въпрос има ли интерес в обществото към технологичните новости, Цветанов изтъкна, че българинът е отворен към такъв тип решения. Според него създаването на електронно правителство вече трябва да стане факт и добави:

Да спрем да си говорим за поставяне на цели, когато мерникът ни е изключително грешен. Трябва да позволим реално на дигиталните бизнеси да взаимодействат помежду си, да позволим интегрирането на решения за бизнеса – от счетоводство до управление на корпоративни финанси и прочее“.

Финтех пазарът расте изключително агресивно през последните години в страната. По актуални данни глобалната финансова платформа Revolut има около 240 000 български потребители. У нас вече оперират десетки финтех компании, като има добра среда за развитие на B2B, а при B2C  пазарът вече стигна матуритет.

Цветанов коментира и позициите на България на международната сцена. Според Глобалния иновационен индекс страната ни се нарежда на 36-то място, изпреварвайки Русия, като от Балканите единствено Словения е преди нас. Събеседникът акцентира и върху друга класация, която поставя страната на незавидната последна позиция в Eвpoпeйcĸия cъюз пo дигитaлизaция. На дъното сме от години в Индeĸca нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия зa нaвлизaнe нa цифpoвитe тexнoлoгии в иĸoнoмиĸaтa и oбщecтвoтo.

 „Тук има един изключително кадърен бизнес, който се бори с административната среда и явно успява да направи нещо, но трябва да му се даде повече възможност и българските потребители да могат да се възползват от добри и качествени услуги“.

Той призова за качествен диалог между бизнеса и държавата, който да доведе до адекватни промени:

Няма как регулаторните органи да осъзнават много добре компании с нови бизнес модели или стари компании, които интегрират иновативни решения. Смятам, че качествен диалог, който да е обвързващ и за двете страни взаимно, е наложителен“.

Като представител на бизнеса, той се обяви за приемането на Закон за лобизма и публичен регистър на лобистите, а подобно законодателство ще „изсветли“ обществените отношения.

Това е основополагащо за нормалното функциониране на държавните институции. (…) Прозрачността е нещо, което ни е много нужно в България“, каза в заключение Едуард Цветанов. 


Още от категорията

В Плана за възстановяване не е включена автомобилната индустрия

Целта на новите стикери за превозните средства е да ограничат степента на отрицателно въздействие върху околната среда от изгорели газове. Изискванията, които влизат в сила от 12 юли, ще засегнат леките и лекотоварните автомобили, каза за..

обновено на 22.06.21 в 15:34

Пощенските марки са познание за историята

Днес отбелязваме Световният ден на филателията. На този ден през 1926 година в Париж е основана Международната организация по филателия. Ка то колекционерска страст, филателията възниква още през 40-те години на XIX век, след въвеждането в употреба на..

публикувано на 18.06.21 в 14:05

Марина Димитрова: Кръводаряването е жест на силните

"Дарявала съм доброволно и безвъзмездно кръв 51 пъти и всеки път празнувам живота! Днес е световният ден на доброволния кръводарител! Поздравявам всички доброволци и дарители и апелирам към всеки, който все още не се е престрашил:..

публикувано на 14.06.21 в 15:18

Проф. Георги Димитров: Посещението на Кьовеши е знак за ангажираност на ЕК към събитията у нас

Посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в София е по-скоро съвпадение, отколкото да е провокирано от санкциите по глобалния закон „Магнитски“, но не е изключено и тази тема да е обсъждана в рамките на нейната визита. Това коментира..

обновено на 11.06.21 в 15:33
Нина Терзиева

"Патронажна грижа+" и "Топъл обяд" за жителите на община Болярово

До края на седмицата потребителите на Дома за възрастни хора в с. Воден ще останат под карантина след случаите на Ковид – 19 в дома. Всички болни са изписани от лечебните заведения и състоянието им е добро. Ситуацията е овладяна и в другия социален дом..

публикувано на 09.06.21 в 16:26
Даниел Парушев

Студенти искат да отпадне критерият за доход за стипендии

Трябва да отпадне критерият за доход за отпускане на стипендии на студенти и да остане само този за успех, тъй като университетите и студентските съвети нямат възможност да проверяват доходи. За това ще настояват от  Националното..

публикувано на 08.06.21 в 11:58

Арх.Янулов: Летният театър има ПУП, ремонтът - в срок

Ремонтните дейности на Летния театър в Стара Загора се извършват в срок. Мащабният проект се реализира в пределите на парк „Митрополит Методий Кусев“ – паметник на ландшафтната архитектура, емблематично място за отдих на поколения старозагорци..

публикувано на 07.06.21 в 15:05

Николай Стайков: „Осемте джуджета“ остави петно на съмнение върху прокуратурата

„Една година след разкритията около разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“ , прокуратурата продължава да мълчи. Няма никакъв резултат от проверката, която стартира преди 12 месеца.“ Това заяви за Радио Стара..

публикувано на 03.06.21 в 15:48

Сметките за ток на фирмите, които не са избрали доставчик, може да поскъпнат до 30%

До 10 юни малките фирми трябва да изберат доставчик на електроенергия на свободния пазар. На 1 юли изтича гратисния период за това. След това не направилите избор ще преминат към доставчик от последна инстанция, като цената може да бъде с до 30%..

публикувано на 03.06.21 в 15:10
Катя Зографова

Връзката на "Хроники на Вазовия род" със Стара Загора

Литературният археолог Катя Зографова ще гостува на старозагорци с последната си творба - неразказваната досега цялостна история на Вазовото семейство „Хроники на Вазовия род”. Тя ще бъде представена на  3 юни (четвъртък) от 17:30 часа в Регионалния..

публикувано на 03.06.21 в 09:05