Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитровград почита тази вечер Пеньо Пенев

Снимка: Кристина Русева

Днес се навършват 91 години от рождението на Пеньо Пенев, „Поета с ватенката“. По традиция в нечетна година, литературната награда „Пеньо Пенев“ не се връчва. Но всяка година на този ден Димитровград отбелязва рождението на твореца, възпял строителството на „Града на младостта“ .  Годишнината от рождението му ще бъде отбелязана с „Вечер на пандемичната поезия“ на хасковски и димитровградски поети. В началото ще прозвучат стихове на Пеньо Пенев, съобщи Живка Шишкова, уредник в  музея на поета. „Наскоро синът на поета Георги Джагаров дари личния архив на Пеньо Пенев, съхранено в малкото картонено куфарче, с което пристига  в новостроящия се Димитровград. Неговата последна воля е била всичко, което е притежавал като стихове и драматургични опити да се предаде на Георги Джагаров, който да разполага с него както намери за добре.“, разказва за ценното дарение Шишкова. Музеят на твореца разполага с около 1 400 негови вещи,снимки, тетрадки със стихове и драматругични опити и писма, а в научния фонд се съдържат около 800 единици - вестници и списания в които е публикувал, критика за творчеството му, автобиографични изследвания. Тя припомни, че както винаги досега на входа на дома музей на бул. "Д. Благоев" № 9, където е живял именитият им и обичан съгражданин, неговата скулптура всеки ден очаква някой от строителите на „Града на младостта“. Автор на тази оригинална и сраснала се с признателността на димитровградчани към таланта и отношението на Пеньо Пенев към техния град, е  Петър Панчев. "Отдавна фигурата на поета, приседнала на пейката в очакване се е превърнала в най-социализираното кътче на града, непрекъснато има деца, които се качват по раменете му , сядат в скута му, гости и жители на града ни се снимат с него", заваршва с въздишка и гордост Живка Шишкова. 

 Цялото интервю на Кристина Русева с уредничката в Дом музей „Пеньо Пенев“ Живка Шишкова чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

Пощенските марки са познание за историята

Днес отбелязваме Световният ден на филателията. На този ден през 1926 година в Париж е основана Международната организация по филателия. Ка то колекционерска страст, филателията възниква още през 40-те години на XIX век, след въвеждането в употреба на..

публикувано на 18.06.21 в 14:05

Марина Димитрова: Кръводаряването е жест на силните

"Дарявала съм доброволно и безвъзмездно кръв 51 пъти и всеки път празнувам живота! Днес е световният ден на доброволния кръводарител! Поздравявам всички доброволци и дарители и апелирам към всеки, който все още не се е престрашил:..

публикувано на 14.06.21 в 15:18

Проф. Георги Димитров: Посещението на Кьовеши е знак за ангажираност на ЕК към събитията у нас

Посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в София е по-скоро съвпадение, отколкото да е провокирано от санкциите по глобалния закон „Магнитски“, но не е изключено и тази тема да е обсъждана в рамките на нейната визита. Това коментира..

обновено на 11.06.21 в 15:33
Нина Терзиева

"Патронажна грижа+" и "Топъл обяд" за жителите на община Болярово

До края на седмицата потребителите на Дома за възрастни хора в с. Воден ще останат под карантина след случаите на Ковид – 19 в дома. Всички болни са изписани от лечебните заведения и състоянието им е добро. Ситуацията е овладяна и в другия социален дом..

публикувано на 09.06.21 в 16:26
Даниел Парушев

Студенти искат да отпадне критерият за доход за стипендии

Трябва да отпадне критерият за доход за отпускане на стипендии на студенти и да остане само този за успех, тъй като университетите и студентските съвети нямат възможност да проверяват доходи. За това ще настояват от  Националното..

публикувано на 08.06.21 в 11:58

Арх.Янулов: Летният театър има ПУП, ремонтът - в срок

Ремонтните дейности на Летния театър в Стара Загора се извършват в срок. Мащабният проект се реализира в пределите на парк „Митрополит Методий Кусев“ – паметник на ландшафтната архитектура, емблематично място за отдих на поколения старозагорци..

публикувано на 07.06.21 в 15:05

Николай Стайков: „Осемте джуджета“ остави петно на съмнение върху прокуратурата

„Една година след разкритията около разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“ , прокуратурата продължава да мълчи. Няма никакъв резултат от проверката, която стартира преди 12 месеца.“ Това заяви за Радио Стара..

публикувано на 03.06.21 в 15:48

Сметките за ток на фирмите, които не са избрали доставчик, може да поскъпнат до 30%

До 10 юни малките фирми трябва да изберат доставчик на електроенергия на свободния пазар. На 1 юли изтича гратисния период за това. След това не направилите избор ще преминат към доставчик от последна инстанция, като цената може да бъде с до 30%..

публикувано на 03.06.21 в 15:10
Катя Зографова

Връзката на "Хроники на Вазовия род" със Стара Загора

Литературният археолог Катя Зографова ще гостува на старозагорци с последната си творба - неразказваната досега цялостна история на Вазовото семейство „Хроники на Вазовия род”. Тя ще бъде представена на  3 юни (четвъртък) от 17:30 часа в Регионалния..

публикувано на 03.06.21 в 09:05

Лора Георгиева: SLAPP дела застрашават свободата на словото

Съдебните процеси са често използвани стратегии за заглушаване на независимата журналистика у нас. А напоследък SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) дела застрашават свободата на словото. Това каза за Радио Стара Загора Лора..

обновено на 31.05.21 в 12:28