Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

12 старозагорски училища участват в Областната панорама на професионалното образование

За девета поредна година в Стара Загора се провежда двудневна Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране. Събитието  се организира паралелно и в останалите общини на областта. Инициатори на проявата са Община Стара Загора и Регионалното управление на образованието в партньорство с Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Клуба на работодателя и Центъра за подкрепа и личностно развитие. Днес до 18.30 часа и утре от 10.00 до 13.00 часа участниците очакват кандидат-гимназисти, техните родители, образователни институции  и представители на бизнеса. Панорамата има за цел да информира учениците и техните родители за професиите и специалностите, по които се извършва обучение в професионалните учебни заведения в област Стара Загора, за новостите в професионалното обучение и търсените от бизнеса кадри. 

В Областната панорама на професионалното образование тази година участват 12 училища, Тракийският университет и Центърът за кариерно развитие. За втори път събитието се провежда на открито. По пешеходната зона на бул. „ Цар Симеон Велики“ между пресечките на бул. „Митрополит Методий Кусев“ и бул. „Руски“ са подредени  шатри и щандове, чрез които професионалните гимназии и техните бизнес-партньори имат възможността да се представят чрез презентации, изделия от практическото обучение, действащи макети и различни демонстрации. 

Панорамата откри зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, която подчерта нуждата от подготовка на нови кадри, притежаващи уменията на бъдещето. Приветствие към присъстващите отправиха и Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието, доц. Ани Златева, главен секретар на Тракийския университет и Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлената палата в Стара Загора. 

На откриването присъстваха още областният управител Гергана Микова, общински съветници, представители на бизнеса и на Клуба на работодателите.

Гостите и участниците бяха поздравени от мажоретния състав на Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“, Детски фолклорен ансамбъл „Траянци“, Вокална студия „Траяна глас“ към Центъра за подкрепа за личностно развитие.

Тази година в крак с развитието на дигитализацията, заедно с присъствената форма за втори път се провежда и Виртуална панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране. Образователните институции се включват с кратко видео, с което се представят професиите и специалностите, по които ще се извършва обучението в тях през учебната 2021/2022 година, а фирмите популяризират дейността си и възможностите за професионална реализация и кариерно развитие. Видеата са публикувани на Фейсбук страницата на събитието „Виртуална панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране“.

Репортаж от събитието можете  да чуете в звуковия файл.  


Галерия

Още от категорията

Без случаи на коронавирус в Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол

41 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Положителни са 0,48 на сто от направените над 8400 теста. Няма открити нови случаи на Ковид-19 в Старозагорска, Хасковска, Сливенска и Ямболска област. 1746 са хоспитализираните, от..

публикувано на 20.06.21 в 10:21

В Сливен започва детският фестивал „Сцена под Сините камъни“

За четвърта поредна година бе открит Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ в Сливен, организиран от Народно читалище „Зора - 1860“. В трите фестивални дни на сцената на най-старото сливенско читалище ще се изявят..

публикувано на 19.06.21 в 13:55

Днес Националната гвардейска част представя церемония-спектакъл "Искри" в Ямбол

Днес (19 юни), в 19:00 часа в Ямбол ще започне едно невероятно зрелище - церемония-спектакъл „Искри“ на Национална гвардейска част. Атрактивната програма е подготвена от българските гвардейци по повод 70-годишнината на Авиобаза „Безмер“ и Деня на Ямбол...

публикувано на 19.06.21 в 12:36

Отличените ученици в конкурса за рисунка, графика и макет, посветен на Деня на Ямбол, бяха наградени в Безистена

В зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ бяха наградени победителите в конкурса за рисунка, графика и макет „Ида от древността, отивам в бъдещето“, организиран от Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо..

публикувано на 19.06.21 в 10:57
Радио Стара Загора, архив

Възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора

Вече е възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора, след Стара Загора в посока Ракитница, съобщиха от АПИ. То бе спряно поради възникнало по-рано днес ПТП между два товарни автомобила, а трафикът бе пренасочен по обходни маршрути.    При..

публикувано на 18.06.21 в 16:50

Без проблеми и без анулирани работи премина НВО в Стара Загора

На проведеното днес национално външно оценяване (НВО) по математика в област Стара Загора се явиха 2751 ученици от седми клас и 2137 ученици в десети клас, съобщи за Радио Стара Загора Милена Йолдова, председател на Комисията за организиране и..

публикувано на 18.06.21 в 16:40

Пътна полиция започва акция насочена към детската безопасност в област Хасково

В цялата Хасковска област започва акция на Пътна полиция, която ще бъде насочена за запазване на децата на пътя. Контролът няма да е само около училищата, а и в малките населени места. На помощ на КАТ ще се включат и от Охранителна полиция, каза..

публикувано на 18.06.21 в 16:26

Трета юнска акция за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Стара Загора

Трета акция за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Стара Загора. Тя се проведе тази сутрин в сградата на сдружение „Самаряни“.  20 души дариха кръв в инициативата, която продължава до края на месеца под мотото „Сподели силата си, дари кръв“,..

публикувано на 18.06.21 в 15:43

154 са свободните места за първокласници в Стара Загора след второто класиране

Резултатите от второто класиране чрез електронната система за прием на заявления за постъпване в първи клас през учебната 2021/2022 година в Община Стара Загора бяха обявени днес. Бъдещите ученици могат да бъдат записани в съответното учебно заведение..

публикувано на 18.06.21 в 15:29

Продават болницата в Раднево за 200 хил. лева

Да бъде открита нова процедура за приватизация на общинската болница в Раднево "Д-р Димитър Чакмаков", като минималната продажна цена бъде намалена от 682 000 на 200 000 лева. Това решиха общинските съветници на проведената снощи извънредна общинска сесия...

публикувано на 18.06.21 в 13:45