Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кузман Илиев представя

Кой контролира парите ни?

Власт, спекула и манипулации

На 13- ти май от 18 часа в РБ „Захарий Княжески“ Кузман Илиев ще представи книгата си „Кой контролира парите ни? Власт, спекула и манипулации“.

Книгата е написана на принципа на статии по отделни важни теми, пречупени през реални истории.  Защо инфлацията прави войните по-вероятни; капитализмът ли е виновен за кризите; защо и как социалните мрежи налагат „мека“ цензура; пари или инвестиция е биткойн; как да оцелеем по време на икономическа криза; идва ли залезът на цивилизацията и има ли противоотрова? Това са само част от темите, върху които авторът хвърля нова светлина, посочвайки ефектите от намесите в пазарните отношения, които остават скрити за широката публика. Кузман Илиев се опитва да събуди интерес и любопитство сред широк кръг читатели – и за тесни специалисти в тази сфера, но и да бъде максимално достъпна.  

Социалните мрежи, например, налагат „мека“ цензура, защото те са проводник де факто на публична политика и зависят от средата, която създават политиците. В САЩ видяхме много ясно примера с Доналд Тръмп и Байдън, как профилите на Тръмп и неговите почитатели бяха силно атакувани, спирани…И това се случва именно защото социалните мрежи оперират в създадената от политиците среда и знаят, че ако не вземат правилната позиция, ще бъде променен техния статут…ще носят отвореност, както го правят обикновените масмедии, за съдържанието, което променя правилата на играта в движение…В този смисъл те са проводник на държавна цензура, но „мека“, каза в интервю за Радио Стара Загора авторът.

Биткойн стана модерна тема покрай проблемите в паричната система, а биткойн е от една страна застраховка от политизирането на паричната система и от друга – дава възможност за печалба на спекулантите. Но това е много рисков актив“, подчертава анализаторът и подчерта опасенията си, че има дълъг път да извърви и ще е подложен на сериозна атака от страна на правителствата, които се опитват да го забранят или да го яхнат, или да използват неговата технология, с която достига до хората…и така да дискредитират неговия основен смисъл, а именно – валутата да е извън ръцете на политиците, да е децентрализирана…Големият залог ще е дали биткойн и криптовалути ще успеят да оцелеят, каза още Кузман Илиев.

По думите на анализатора, "по време на криза можем да оцелеем, само ако запазим здравия си разум и мислим рационално. А ако сме и по-добре информирани, начетени и познаваме икономическия процес  ще можем по-рано да видим кога идва икономическата криза, кога идва рецесията. Защото тя идва по-рано, отколкото ни се съобщава…Ще оптимизираме разходите си, ще сме ликвидирали ненужни активи. И най- важното – ще сме със съзнанието, че то се случва и ако имаме възможност ще инвестираме в инструменти, които запазват своята стойност…Големият проблем всъщност е, че днес за да се засили потреблението, се смъкват лихвите, получаваме лесен кредит, който трудно се погасява в последствие. Оттам става една перфектна финансова буря…

Между кориците на книгата „Кой контролира парите ни? Власт, спекула и манипулации“ намира отговор и темата от последните дни с разкритията на бизнесмени, защото всички сме наясно с едно – не само в България "голямото място на държавата в икономическия процес води до сериозни изкривявания….до предприемачи, които търсят близостта на държавния апарат, за да затвори пазара в тяхна полза. Това се нарича корупция“.

***

Кузман Илиев е икономически и политически анализатор, докторант по финанси и продуцент. Лектор в специалността „Теория на парите“, катедра „Финанси и кредит“ в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“. Магистър по публичен мениджмънт от IEP Тулуза, Франция. Студент на годината на НБУ за 2009 г. Автор и водещ на редица телевизионни предавания, като последният му проект е авторското предаване за икономика и политика „Плюс-Минус“ по Нова телевизия. Съосновател и изпълнителен директор на продуцентска къща Cadre. Продуцира първия български финансов трилър, който ще излезе по кината през есента на 2021 г. 

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снежана Маринова

Фотографите са съхранили новата история на Стара Загора с внимание и респект

Фотографите на Стара Загора са били много отговорни хора, които са съхранили паметта на града ни с много високо качество. Това разказа по Радио Стара Загора краеведът Снежана Маринова, която беше гост в предаването „Репортер“ с водещ Гергана..

публикувано на 21.08.24 в 11:46

Даниел Смилов: Разумно е до месец да бъдат насрочени изборите

Възможен вариант за изход от политическата криза след отказа на президента Румен Радев да назначи служебно правителство начело с Горица Грънчарова-Кожарева е кабинетът на Димитър Главчев да остане на власт. Това коментира в ефира на Радио Стара..

публикувано на 19.08.24 в 16:50
Георги Киряков

Георги Киряков: Пеевски има шанс на изборите само ако Калин Стоянов е вътрешен министър

Важно е какъв състав на служебен кабинет ще представи кандидатът за министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева. Очаквам някои промени, ключова ще е фигурата на вътрешния министър, защото той пряко отговаря за честността на изборите. Това..

публикувано на 19.08.24 в 09:08

Даниел Йорданов: Предстоят още интересни прояви във Витоша, Рила, Пирин и Родопите

"Лятото е към своя край, но проявите на ТД "Сърнена гора" Стара Загора продължават с пълна сила. Предстоят доста такива във високите планини - Рила, Пирин, годишнина от първото изкачване от Алеко Константинов и приятели на Черни връх във Витоша. Ще има..

публикувано на 15.08.24 в 15:53

Ангел Ангелов: Трябва да пазим традициите на нашите предци и да даваме на младите хора знание

" На 29 април 2012 година в 10 часа сутринта за първи път показахме на нашите гости в Копривщица така наречения "юнашки тиган". Той се използва от тогава за направата на различни ястия и с него пътуваме из страната ни постоянно и целогодишно. Важно е да..

публикувано на 14.08.24 в 10:59
Снимка: община Казанлък

Галина Стоянова : Община Казанлък има одобрени проекти за 16 млн. лв.по НПВУ

Община Казанлък спечели финансиране на два проекта по процедура “Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“ по Програма “Модернизиране на дългосрочната грижа“..

публикувано на 07.08.24 в 16:09

Д-р Ваня Иванова: Отбелязваме важни годишнини в тракийското движение

За Радио Стара Загора главният редактор на вестник "Тракия" - д-р Ваня Иванова от Съюза на тракийските дружества представя новия том II на Енциклопедия "Тракия", както и отбелязването на бележити годишнини в тракийското движение у нас. В началото на..

публикувано на 03.08.24 в 18:03

Тодор Гондов: Одринска Тракия даде най-много жертви по време на Илинденско-Преображенското въстание

"През 1895 година започва сформирането на революционен комитет в Одринска Тракия. Град Царево попада в 1 район и обхваща части от Странджа планина и земите около Черно море. Сред водещите войводи на този район са Михаил Герджиков, Пеню Шиваров, Цено..

публикувано на 02.08.24 в 11:32

Борислав Григоров: Инвазивните видове нанасят щети на местното биоразнообразие

"Инвазивните видове са организми, чието въвеждане извън естественото им местообитание заплашва биологичното разнообразие. Инвазивни видове се откриват сред всички таксономични групи. Освен цели организми, тук неизменно се включват и..

публикувано на 02.08.24 в 06:56