Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съветници поискаха местен референдум срещу приватизацията на общинското здравеопазване

Болницата в Раднево спря приема на пациенти

Общинската болница в Раднево „Д-р Димитър Чакмаков“ спря приема на пациенти. Причините са тежкото финансово състояние на лечебното заведение и масовото напускане на лекари и персонал заради неизплатени заплати.  

От днес радневската болница е и без управител, потвърди председателят на Общинския съвет на Раднево д-р Румен Йовчев.

„Хората не са получавали заплати от 6 месеца. Лечебното заведение не може да работи пълноценно като няма кадрово обезпечаване и специалисти“, каза д-р Йовчев. Той допълни още, че вчера е бил освободен и последно назначеният управител на болницата д-р Панайот Дамянов, който си е подал молбата за напускане преди повече от месец. 

Само до края на миналата година задълженията на общинската болницата в Раднево възлизат на 1,3 млн. лв, а към днешна дата надхвърлят 1,5 млн. лв.  За да се избегне закриването на болницата, по предложение на кмета Теньо Тенев, Общинският съвет на Раднево реши да открие процедура за приватизация на лечебното заведение. Заедно с болницата за продажба е обявен и Медицинският център, тъй като това е условието на кандидат-приватизатора, заявил инвеститорски интерес.

Първоначално обявената цена на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков" по пазарна оценка беше в размер на 1 282 000 лв.  На последното си заседание Общинският съвет в Раднево намали цената за приватизация на болницата на 682 хил. лв., което е половината от натрупаните задължения. Активите на „Медицински център-1" ЕООД  са оценени на малко над 550 000 хил. лв.

Междувременно днес групата общински съветници от БСП в Раднево обявиха, че ще инициират местен референдум „за" или „против" приватизацията на успешно работещия „Медицински център-1" ЕООД. В изявление до медиите и обществеността те заявяват, че са категорично против подаряването на общинското доболнично и болнично здравеопазване.

„Към настоящия момент нищо не налага приватизацията на успешно развиващия дейността си доболничен „Медицински център – 1", категорични са местните представители на левицата. До 29 април т.г. в подписка против приватизацията му са се подписали 1 419 жители на общината. 

Повече по темата очаквайте утре от разговора с кмета на Община Раднево Теньо Тенев в предаването "Репортер".

Още от категорията

Проверка е констатирала 64 незаконни сметища в област Хасково

Констатирани са общо 64 незаконни сметища на територията на област Хасково в първия етап от проверката, извършена от комисия определена от областния управител инж. Минко Ангелов по разпореждане на Апелативна прокуратура-Пловдив. Това стана ясно след..

публикувано на 22.06.21 в 17:57

ДИПКУ - Стара Загора е домакин на национален педагогически форум

Департаментът за информация и професионална квалификация на учители (ДИПКУ) в Стара Загора ще бъде домакин на 21-то издание на Националния педагогически форум с международно участие „Образование, ценности, благополучие“, съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 22.06.21 в 17:46

Хуманоидни роботи, създаващи иновативна образователна среда, представиха в Стара Загора

Стара Загора стана поредния град, в който се проведе роудшоу на Kontrax под мотото "С Nao и Pepper в света на науката". Целта на презентацията бе показването  на хуманоидни роботи и робот за конструиране, които могат да помогнат за създаването на..

публикувано на 22.06.21 в 16:49

Премахват незаконните гаражи в два квартала в Сливен

Освободените пространства от незаконните гаражи в Сливен ще бъдат заемани от общински проекти за благоустрояване на районите. Това обяви кметът на Сливен Стефан Радев при откриването на третата строителна площадка за изграждане на място за отдих в квартал..

публикувано на 22.06.21 в 16:17

Благотворителен празник на мечтите организират децата от "Allegra" и Фондация "Искам бебе"

Детско-юношеска студия за сценични изкуства "Allegra" и Фондация "Искам бебе" с два благотворителни концерт "Мечтатели" в Стара Загора на 23 и 24 юни. Малките творци ще отправят своите послания в името на сбъдването на съкровените желания на децата и..

публикувано на 22.06.21 в 16:14

Медици излязоха на протест в защита на директора на болницата в Ямбол

Лекари и медицински сестри и санитари от областната многопрофилна болница в Ямбол протестираха в подкрепа на досегашния директор на лечебното заведение. Д-р Димитър Рунков подаде оставка, след като не спечели два конкурса и обвини комисията в..

публикувано на 22.06.21 в 16:11

Мария Динева: Решението за създаване на комисия по управление на общинските дружества не е влязло в сила

63 точки ще разгледат старозагорските съветници на предстоящото на 24 юни , четвъртък, заседание на Общинския съвет. 7 от предложенията касаят продажби на общински жилища. Предстои да бъдат разгледани и две наредби на първо и второ четене...

публикувано на 22.06.21 в 14:53
Община Стара Загора

Заявления за гласуване по настоящ адрес се подават до края на седмицата

Заявления за гласуване по настоящ адрес за предсрочните парламентарни избори на 11-ти юли се подават до 26-ти юни. Това може да стане електронно – през сайта на община Стара Загора или на ГРАО, но документът се получава само лично. Хората със..

публикувано на 22.06.21 в 14:28
Община Стара Загора

Приемат се предложения за „Почетен гражданин" на Община Стара Загора за 2021 година

До 1 юли се приемат предложения за номиниране на кандидати за присъждане на отличието  „Почетен гражданин" на Община Стара Загора за 2021 година. Кандидатури се подават до председателя на Общинския съвет в писмен вид, добре мотивирани. Със званието..

публикувано на 22.06.21 в 13:58
Мария Павлова - заместник-министър на правосъдието

Мобилни екипи от адвокати ще помагат на бедни и жертви на домашно насилие

Мобилни екипи от адвокати и ромски медиатори в Стара Загора, Велико Търново и Варна ще дават правна помощ на представители на уязвимите социални групи в малките и отдалечените райони на трите области. Те ще помагат и на хора с ниски доходи, жертви..

публикувано на 22.06.21 в 13:39