Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Никола Газдов: ВЕИ секторът се развива все по-динамично и в България

Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия е основана в края на 2019 година и обединява няколко десетки компании, които разработват проекти в България и по света, изграждат фотоволтаични и други централи, консултират технически и икономически проекти и инвестират в тях. Обединява глобални и разпознаваеми български компании, които в последните десетина години основно реализират своите услуги и продукти на пазарите по света, а в последните една-две години все повече и в България. Така представя асоциацията председателят й Никола Газдов. Започваме разговора с него от въпроса какви са тенденциите на пазара?

Според доклада на Международната енергийна агенция ВЕИ сектора е увеличил обема на инсталираните мощности за 2020 г. с 45% спрямо предходната година до около 280 гигавата нови мощности. Това се дължи на ценовото предимство на тази енергия пред всички останали типове за производство на електроенергия.

По думите на Никола Газдов, България има предимства за развитието на сектора пред други държави от централна и източна Европа:

Това са климата, имаме добро слънцегреене, но по-важно е, че имаме опитни компании и специалисти. Това са компании, които са изградили много сериозна репутация на световния пазар. Имаме и много опитни енергетици, голяма част от които работят в конвенционалната енергетика в маришкия басейн, например. Това са хора, които са актив първо за себе си и после за България, за икономиката на държавата, защото лесно могат да бъдат преквалифицирани и да помогнат на компании, реализиращи проекти в България, региона и по цял свят да бъдат по-конкурентни.

На практика в момента в цяла България се разработват инвестиционни проекти във ВЕИ сектора -  има такива край Чирпан, Стара Загора. Никой от тях няма да заработи тази година, а може би през 2022 и 2023 г. Това е доста кратък срок, но има време за интегрирането им в енергийната система. Нещо, което трябва ясно да кажем е, че тези проекти няма да получават преференциални тарифи, няма да са натоварващи за сметките. Те ще произвеждат ток на цена по-ниска от борсовата, ще помогнат с евтина енергия на българската индустрия да бъде по-конкурентна и на домакинствата - най-малкото да се запази темпа на поскъпване на електроенергията, а защо не и в бъдеще да намаляват сметките ни за ток.  

Аргументът, че ВЕИ централите произвеждат ток, когато има наличен ресурс е несериозен, твърди Никола Газдов.

Конвенционалните централи биха могли да осигуряват т.нар. базов товар за електроенергийната системата, т.е. да произвеждат сравнително постоянно през цялото денонощие електроенергия. Въпросът какво ще правим, когато не духа вятър и не грее слънце е несериозен, тъй като ние можем да прогнозираме какво ще е времето и да предоставим графици на производството, така че мрежовите оператори и търговците знаят доста добре в кой момент колко ток ще бъде произведен от ВЕИ.

За да се реши въпросът с наличието на електроенергия от ВЕИ през всички 24 часа на денонощието, са нужни допълнителни инструменти и решения, признава експертът:

Батериите за съхранение на енергия са една от частите от пъзела на това решение. Технологиите са налични, но цената им трябва да се намали, за да бъдат внедрени масово. Това няма да стане от днес за утре. Ще отнеме от 10 до 20 години, но и фотоволтаиците и вятърните паркове не поевтиняха за ден.  През 2006 г. един мегават инсталирана мощност от фотоволтаици струваше 5 милиона евро, днес цената е под 500 хиляди евро. Тази тенденция се запазва при литиевойонните батерии, например. Ценово в момента е ефективно да се използват такива за съхранение на електроенергия до 4 часа. Това би помогнало в краткосрочен план да се овладее разликата между пиковото производство от соларните централи и пиковото потребление. Но в дългосрочен план има и други системи за съхранение на електроенергия, които поевтиняват с бързи темпове. Имаме куп варианти за декарбонизация. Всичко това е процес ще отнеме десетилетия, но изборът е какво искаме ние да постигнем – да бъдем ли част от процеса и да се развиваме като държава, индивиди, компании, които успяват да са конкурентни на глобалните пазари или да следим тенденциите отстрани.

Цялото интервю с Никола Газдов можете да чуете в прикачените звукови файлове.


Още от категорията

Цветелина Пенкова - евродепутат

Преминаването на въглищните ТЕЦ-ове към газ е стратегически проект

В понеделник страните от ЕС одобриха Фонда за справедлив преход с бюджет 17,5 милиарда евро. Сумата, предвидена за България, е 1,18 милиарда евро, а три региона – Стара Загора, Кюстендил и Перник, имат право на финансиране по тази линия...

публикувано на 09.06.21 в 12:42
Доц. д-р Добри  Ярков, Ректор на Тракийски университет, Стара Загора

Биотехнологични проекти за региона на Стара Загора разработват в Института за устойчив преход

През февруари 2021 г. към Тракийския университет в Стара Загора заработи Институт за устойчив преход и развитие, чиято цел е да подпомогне трансформацията на стопанския модел в районите, засегнати от енергийния преход. В състава му влизат и..

публикувано на 02.06.21 в 08:10

Проф. Дария Владикова: Водородната икономика навлиза стабилно

„Ние не забелязваме водорода около нас, но той е най-разпространеният елемент във Вселената. Като енергиен носител е по- безопасен в някои отношения от конвенционалните горива. Той е толкова лек, че ако има   някъде теч -  отива в..

обновено на 26.05.21 в 20:27

Комплекс "Марица- изток" има потенциал, но няма време

През 2011 година от Тошиба извършват предпроектно проучване за внедряване на технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид в ТЕЦ „Марица изток - 2“. За резултатите и изводите от него потърсихме адвокат Костадин Сирлещов -..

публикувано на 12.05.21 в 08:05
ТЕЦ

Какви са вариантите за работата на комплекс "Марица изток" в следващите години

Как да се трансформира комплекс „Марица изток“ така че да имаме независима енергетика и качествени работни места – потърсихме мнението на Диян Димитров, избран за председател на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг и с 12 годишен..

обновено на 28.04.21 в 18:32

Олег Стоилов: старозагорският бизнес трябва да работи на квадрат

Когато говорим за преход към нов тип икономика, това, което трябва да прави българския бизнес, старозагорският трябва да го прави на квадрат – това каза в рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ Олег Стоилов,..

публикувано на 21.04.21 в 08:05

България в обединението на европейските енергийни пазари

Обединението на енергийните пазарите между България и Гърция на 11 май е поредна стъпка в създаването на конкурентен пазар на електроенергия в мащаб ЕС. За България този процес започна доста отдавна още в началото на първото десетилетие на 21 век с..

публикувано на 14.04.21 в 07:55

Румяна Грозева: Стара Загора може да бъде въглеродно неутрален регион

В Минутите на Зелената сделка с Европа директно разговаряме с Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР Стара Загора, партньор на рубриката и част от мениджмънта на индустриална зона Загоре. В момента се изготвя Регионалният план за..

публикувано на 08.04.21 в 11:08

70% от българите искат зелените политики да са приоритетни

85% от българите смятат, че климатичните промени и глобалното затопляне са проблем от изключителна важност, показва проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), проведено от „Алфа Рисърч“. Националното представително допитване е..

публикувано на 31.03.21 в 08:10
Славчо Нейков

Славчо Нейков: технологията за улавяне на въглерод няма да се финансира от ЕС

Славчо Нейков е председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, има повече от 25 години непрекъснат стаж в енергийния сектор. Интервюто е на Живко Иванов. Дали улавянето на въглеродния диоксид може да се..

публикувано на 24.03.21 в 08:05