Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стопаните масово изоставят насажденията

На старта на кампанията: Рози за смет

| обновено на 17.05.21 в 15:25
Снимка: Емил Енчев

Масовият розобер в България се очаква да започне след 24 май, а браншът се бори със стари проблеми и нови предизвикателства. 50 000 дка площи с маслодайна роза се обработват у нас, основно сортовете - Дамасцена и Алба. Очакваната реколта от розов цвят ще е между 7000 – 10 000 тона, прогнозира Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия, козметика“. Без промяна остава тазгодишната цена за бране на килограм цвят – 1,5 -1,6 лева.  Студеното време в страната забави прибирането на розите с 2 седмици.

На старта на кампанията няма работна ръка, непласирани количества розово масло залежава в трезорите, а половината от розопроизводителите не са сключили договори за изкупуване на розовия цвят от дестилериите, казва Гергана Андреева. Все повече стопани изоставят насажденията си заради невъзможност за бизнес, а секторът беше неглижиран от българските власти десетилетия наред, споделя още Андреева, като пояснява, че със Закона за маслодайната роза отрасълът плавно излиза от „хаоса“.

„По-голямата част от дестилериите са планирали да преработят между 30 -60%. Няколко дестилерии изобщо няма да отворят“.

Няма да бъде изкупена розова суровина и това ще доведе до изоставяне на масивите след края на кампанията:

70% от насажденията са занемарени. От 50 000 декара едва за 10 000 декара са положени качествени грижи. (...) Всеки знае, че България е страната на розите, но всъщност реално погледнато - като финансиране, подпомагане, стратегия - никога розата не е била приоритет“, добавя с огорчение в разговора Андреева.

На този фон Турция се превръща в основния ни конкурент на международните пазари. Целенасочена държавна политика стимулира отрасъла в югоизточната ни съседка. Килограм турско розово масло се пласира на световните борси на 4000 евро. За сравнение България предлага същото количество за 6000 – 7000 евро.

Въпреки трудностите, България запазва лидерските си позиции в глобален мащаб. Производството на розово масло е специфичен традиционен поминък по нашите земи с над 300-годишна история. А българското розово масло е основна съставка в 15-20 от световноизвестните парфюми. Разпространението на коронавируса преди година доведе до спад в поръчките на суровината с над 50% от френските парфюмерийни и козметични гиганти, пояснява Гергана Андреева.Още от категорията

Проверка е констатирала 64 незаконни сметища в област Хасково

Констатирани са общо 64 незаконни сметища на територията на област Хасково в първия етап от проверката, извършена от комисия определена от областния управител инж. Минко Ангелов по разпореждане на Апелативна прокуратура-Пловдив. Това стана ясно след..

публикувано на 22.06.21 в 17:57

ДИПКУ - Стара Загора е домакин на национален педагогически форум

Департаментът за информация и професионална квалификация на учители (ДИПКУ) в Стара Загора ще бъде домакин на 21-то издание на Националния педагогически форум с международно участие „Образование, ценности, благополучие“, съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 22.06.21 в 17:46

Хуманоидни роботи, създаващи иновативна образователна среда, представиха в Стара Загора

Стара Загора стана поредния град, в който се проведе роудшоу на Kontrax под мотото "С Nao и Pepper в света на науката". Целта на презентацията бе показването  на хуманоидни роботи и робот за конструиране, които могат да помогнат за създаването на..

публикувано на 22.06.21 в 16:49

Премахват незаконните гаражи в два квартала в Сливен

Освободените пространства от незаконните гаражи в Сливен ще бъдат заемани от общински проекти за благоустрояване на районите. Това обяви кметът на Сливен Стефан Радев при откриването на третата строителна площадка за изграждане на място за отдих в квартал..

публикувано на 22.06.21 в 16:17

Благотворителен празник на мечтите организират децата от "Allegra" и Фондация "Искам бебе"

Детско-юношеска студия за сценични изкуства "Allegra" и Фондация "Искам бебе" с два благотворителни концерт "Мечтатели" в Стара Загора на 23 и 24 юни. Малките творци ще отправят своите послания в името на сбъдването на съкровените желания на децата и..

публикувано на 22.06.21 в 16:14

Медици излязоха на протест в защита на директора на болницата в Ямбол

Лекари и медицински сестри и санитари от областната многопрофилна болница в Ямбол протестираха в подкрепа на досегашния директор на лечебното заведение. Д-р Димитър Рунков подаде оставка, след като не спечели два конкурса и обвини комисията в..

публикувано на 22.06.21 в 16:11

Мария Динева: Решението за създаване на комисия по управление на общинските дружества не е влязло в сила

63 точки ще разгледат старозагорските съветници на предстоящото на 24 юни , четвъртък, заседание на Общинския съвет. 7 от предложенията касаят продажби на общински жилища. Предстои да бъдат разгледани и две наредби на първо и второ четене...

публикувано на 22.06.21 в 14:53
Община Стара Загора

Заявления за гласуване по настоящ адрес се подават до края на седмицата

Заявления за гласуване по настоящ адрес за предсрочните парламентарни избори на 11-ти юли се подават до 26-ти юни. Това може да стане електронно – през сайта на община Стара Загора или на ГРАО, но документът се получава само лично. Хората със..

публикувано на 22.06.21 в 14:28
Община Стара Загора

Приемат се предложения за „Почетен гражданин" на Община Стара Загора за 2021 година

До 1 юли се приемат предложения за номиниране на кандидати за присъждане на отличието  „Почетен гражданин" на Община Стара Загора за 2021 година. Кандидатури се подават до председателя на Общинския съвет в писмен вид, добре мотивирани. Със званието..

публикувано на 22.06.21 в 13:58
Мария Павлова - заместник-министър на правосъдието

Мобилни екипи от адвокати ще помагат на бедни и жертви на домашно насилие

Мобилни екипи от адвокати и ромски медиатори в Стара Загора, Велико Търново и Варна ще дават правна помощ на представители на уязвимите социални групи в малките и отдалечените райони на трите области. Те ще помагат и на хора с ниски доходи, жертви..

публикувано на 22.06.21 в 13:39