Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Владо Пенев ще получи специалната „Златна липа“ за цялостен принос в киното

Специалният гост на осмото издание на Международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2021 днес излиза от прикритие – това е харизматичният актьор Владо Пенев, когото, въпреки впечатляващата му биография в киното, телевизията и на театралната сцена, продължаваме да свързваме с емблематичната му роля в сериала „Под прикритие“ на всеотдайния полицейски комисар Емил Попов, съобщават организаторите на кинофестивала в Стара Загора.

Въпреки сравнително крехката си (творческа) възраст – 62 години, Владо Пенев е натрупал завидно дълга и впечатляваща филмография с куп знаменателни роли в киното, телевизията и на театралната сцена, където и в момента се подвизава в няколко постановки едновременно.

Владо Пенев е един от приятелите на „Златната липа“, който подкрепя утвърждаването на фестивала от самото му създаване преди 9 години.И затова готви един истински подарък за почитателите на старозагорския кинофестивал – той лично ще представи и ще изгледа заедно с публиката последния си филм „Рая на Данте“ (2021) на режисьора Димитър Радев, в който си партнира в главната роля с актрисата Радина Боршош и прави една от най-силните роли в актьорската си кариера.

Владо Пенев завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1982 г., когато се дипломира като магистър по „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Николай Люцканов. През следващите 10 години поставя истински рекорд по роли на сцените на Малък градски театър „Зад канала“, Народен театър „Иван Вазов“, Театър 199, Младежки театър „Николай Бинев“ и много други.

Някъде в началото на 90-те киното открива, че камерата много обича лицето на Владо Пенев и не на шега през следващите 10 години актьорът участва в цели 24 български игрални филма. Между тях са „Нещо във въздуха“ (1993) на Петър Попзлатев, „Рапсодия в бяло“ (2002) на Теди Москов, „Патриархат“ (2005) на Дочо Боджаков, „Дзифт“ (2008) на Явор Гърдев, „Love.net“ (2011) на Илиян Джевелеков и тв сериалите „Под прикритие“ (2011 - 2016), „Четвърта власт“ (2013), „Откраднат живот“ (2018).

Плътният тембър на Владо Пеневия глас неизбежно го отвежда в звукозаписните студия, където през годините дублира гласовете на известни актьори като Брад Пит в „Шпионски игри“, Арнолд Шварценегер в „Коледата невъзможна“, Джак Никълсън в „Невъзможно твой“, Джеръми Айрънс, Джордж Клуни, Дейвид Духовни и много други.

През 2013 година за 2 месеца - от март до май, става служебен министър на културата в служебното правителство на Марин Райков.

С толкова много впечатляваща работа неизбежно идват и наградите. Владо Пенев е носител на „Златна маска“ от Международния театрален фестивал „Охридско лято“, „Икар“ за ролята си на Едгар в спектакъла „Мъртвешки танц“ на ТР „Сфумато“ (2007), Аскеер през 1996 г. за ролята на мъжа от „Нирвана“ на Константин Илиев, Аскеер през 2007 г. за Едгар от „Мъртвешки танц“, Риека 2007 за главна мъжка роля, Златна ракла 2000 за „Пясъчен часовник“ с режисьор Георги Дюлгеров. През 2010 г. е номиниран за Аскеер за поддържаща мъжка роля в „Приятнострашно“ на Театър 199.

Носител е на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за водеща мъжка роля“, за ролята на (Арпагон) в „Скъперникът“, Малък градски театър „Зад канала“, 2014.

Владо Пенев е почетен Гражданин на София и носител на Орден „Св. Св. Кирил и Методий – Огърлие“.

А на 29 май 2021 г., по време на церемонията по откриване на кинофестивала „Златната липа“ в Стара Загора, Владо Пенев ще стане носител и наградата за цялостен принос в киното. Досега нейни носители бяха Мария Статулова (2013), Джанкарло Джанини (2014), Васил Михайлов (2015), Татяна Лолова (2016), Гинка Станчева (2017), Васил Банов (2018) и Ян Енглерт (2019).

Владо Пенев ще спази традицията и ще посади своя липова фиданка в Алеята на липите, където ще открие и звезда с неговото име и ще се срещне със свои приятели и почитатели.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Официален трейлър на спектакъла "Любовта като стока" ще представи старозагорския драматичен театър

Най-новият спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев“  препълни залата на Културен център Стара Загора и на двете премиерни дати 15 и 24 април.  „Любовта като стока“ по Бертолт Брехт и под режисьорската работа на Дамян Тенев поднася изненада на..

публикувано на 26.04.24 в 17:22
Мария Кьосева

Старозагорка режисира късометражен филм в Лондон

Мария Кьосева е само на 21 години, а вече е режисьор на собствен късометражен филм в Лондон. Тя живее там от 2020 г., когато получава пълна стипендия за обучение. След изтичането на дете години записва режисура. Преди месец заедно със свои приятели и..

публикувано на 26.04.24 в 15:36

Митрополит Киприан дирижира "Стабат Матер" от Росини със Старозагорската опера

За втори път Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер“ от Джоакино Росини – на 25 април в 19 часа в Операта. Солистите Емилия Терзиева/сопран/, Петя Петрова /мецосопран/, Ивайло Йовчев /тенор/,..

публикувано на 24.04.24 в 19:15
една от картините на Мара Чорбаджийска

Непознатата Мара Чорбаджийска

Знаете ли коя е Мара Чорбаджийска – ако отговорът ви е, че това е съпругата на Чудомир, то сте прави.  Но всъщност, освен негова съпруга, Мара Чорбаджийска е изключителен талант, художник, факт, който някак остава в сянка и който се е заел да осветли..

публикувано на 24.04.24 в 10:00
Парк

Предложение за нов монумент в парк "Артилерийски" провокира обществена реакция

Предложение за поставяне на монумент „100 години Интернейшънъл Инер Уийл"  в парк „Артилерийски“, е една от точките в дневния ред на предстоящата в четвъртък общинска сесия.  Идеята за това е и на двата Инер Уийл клуба в града - "Стара Загора" и..

публикувано на 24.04.24 в 09:15
Боби Иванчев

Дъждът събужда меланхолията в душата

Борислав /Боби/ Иванчев е музикант подвластен на магията на радиото. Неговият първи авторски сингъл "Изваяни" успешно пътешества в ефира събирайки одобрението на слушателите. "Тази песен е послание." В предаването "60 минути повече" роденият през..

публикувано на 23.04.24 в 17:30

Поетесата Маргарита Петкова гостува в Стара Загора за Световния ден на книгата

Световният ден на книгата и авторското право ще бъде отбелязан с богата литературна програма в Стара Загора. Празникът на книгата в града на поетите ще се проведе от 10 до 16 часа с 19-то издание на Маратон на четенето в Културен център Стара..

обновено на 23.04.24 в 15:45

Силата да спасим градската природа

За седма поредна година Български център за нестопанско право (БЦНП) организира националният конкурс "Граждански будилник". Темата тази година е  “Активизъм в действие: силата да спасим градската природа".  Участие могат да вземат кандидати над 14..

публикувано на 23.04.24 в 15:01

Джазиран кавър на песен на братя Аргирови стана част от „Пеещи артисти“

Най-новата песен от музикалния проект „Пеещи артисти“ се казва „Силвия“ и е кавър на песента „Предчувствие за стих“ на братя Аргирови от 1983г. Песента се изпълнява от дамския квартет Албена Михова, Милица Божинова, Петя Дикова и Жаклин Таракчи...

публикувано на 22.04.24 в 15:31
Международен фестивал

Международен фестивал "Вълшебен свят" събра танцьори от цяла Европа

Танцьори от цяла Европа се съревноваваха три дни по време на Международен фестивал "Вълшебен свят" . Той се проведе за детнадесети пореден път в Хасково. Участниците показаха своя талант паралелно на две сцени и бяха оценявани от жури също с международно..

публикувано на 22.04.24 в 15:08