Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция отвори ГКПП „Маказа“ за туристи

Гръцките власти взеха решение за отварянето на ГКПП "Маказа-Нимфеа", включително с цел туризъм, считано от днес, 22 май 2021 г., съобщи българското външно министерство.

Възстановява се преминаването на леки автомобили и автобуси през граничния пункт. През "Маказа-Нимфеа" в двете посоки се пропускат автомобили до 3,5 тона само от 7 до 23 часа, посочи от своя страна "Гранична полиция".

Всички влизащи в Гърция трябва да имат предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. 

На ГКПП „Кулата“/“Промахон“, ГКПП „Маказа“/„Нимфея“ и ГКПП „Орменион“ българските граждани, пътуващи с леки коли и автобуси, трябва да представят отрицателен  PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на Гърция  или сертификат за ваксинация срещу Covid-19, направена преди не по-малко от 14 дни.

Сертификатът трябва да е на английски език, да е издаден от оторизирана медицинска служба, да съдържа данни за датите на поставяне на ваксините и вида им.

Пътуващите могат да представят и сертификат или положителна диагноза по метода PCR или антиген в продължение на  2 до  9 месеца от датата на заболяването, посочена в него, който е издаден от оторизиран орган в съответствие с националното законодателство на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език.

На ГКПП „Промахон“ , ГКПП „Нимфея“ и ГКПП „Орменион“ представители на гръцките медицински власти извършват бързи тестове на влизащи в Гърция.

Не се изисква отрицателен PCR тест за лица под петгодишна възраст.

На ГКПП „Ексохи“, съпределен на българския ГКПП "Илинден", гръцките власти ще пропускат от 7 до 23 часа само товарни автомобили с един или двама водачи.

През ГКПП „Ивайловград“ и ГКПП „Златоград“ не се пропускат превозни средства. 

Настоящите мерки ще важат до 31 май, посочва „Гранична полиция“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: община Мъглиж

С богата програма Мъглиж ще отбележи своя празник

С богата и разнообразна празнична програма и тази година Мъглиж ще отбележи по традиция своя празник на Цветница. Празненствата ще започнат още на в събота на Лазаровден.  В събота сутринта , лазарки ще обиколят къщите на Мъглиж, за да пеят за..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Поправят стари вещи на чаша кафе в Стара Загора

Среща под мотото "Поправи с приятели"  ще се проведе на 27 април  (събота) в Стара Загора. Целта на събитието е старозагорци да занесат стари свои уреди или вещи, които майстори на място да поправят в приятна обстановка и на чаша кафе. „Срещата е..

публикувано на 26.04.24 в 14:00

Описват щетите от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка, която на места достигна големината на орех. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите..

публикувано на 26.04.24 в 13:35

Наближава фестивалът „Цветовете на джаза“ в Стара Загора

Малко повече от месец до емблематичния фестивал „Цветовете на джаза“ в Стара Загора „Цветовете на джаза“ дава среща на колоритни родни джаз изпълнители, обичани и с нетърпение чакани от публиката. На едно от най-магичните места за Стара Загора -..

публикувано на 26.04.24 в 12:03

МВР с мерки за безопасни празници

Комплекс от мерки за гарантиране на обществения ред, сигурността и безпроблемното придвижване на гражданите по време на предстоящите празници – Лазаровден, Цветница, Великден, 1-ви май, Гергьовден са планирани и предстои да бъдат осъществени от..

публикувано на 26.04.24 в 11:11

В Хасково заседава старият общински съвет

Днес за първи път в Хасково заседава старият Общински съвет с мандат 2019-2023 година. Това се налага заради касирането на изборите и назначаването с указ за провеждането на нови на 23 юни. Дневният ред съдържа 20 точки. В началото на заседанието..

публикувано на 26.04.24 в 10:07

Подреждат изложба в село Остра могила

Народно читалище „Пробуда-1927г“ в старозагорското село Остра могила за първи път представя изложба на творци живеещи или свързани със селото. Картини, приложно изкуство и дърворезба са подредени в експозицията. Събитието ще започне с водосвет..

публикувано на 26.04.24 в 09:27

Градушката удари и село Шивачево

Ледена покривка на места се образува след падналия град и пороен дъжд вчера следобед в град Шивачево, община Твърдица. Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта.  Очаква се градушката да е нанесла щети по насажденията извън града, каза..

публикувано на 26.04.24 в 08:41

Щети след градушката и в старозагоркото село Калояновец

Щети нанесе снощната градушка и в старозагорското село Калояновец. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора Радостина Калчева, кмет на селото. Сигнали са подадени за унищожени овошки, картофи и ягоди. Направен е обход само на селото, а..

публикувано на 26.04.24 в 08:41

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт (НОИ) ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес . Очаква се да бъдат  налични преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по..

публикувано на 26.04.24 в 08:26