Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора отбеляза 24-ти май с камбанен звън, шествие и букви в небесата

С ритуал по издигане на националния флаг и празнично шествие Стара Загора отбеляза 24-ти май Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Камбанен звън от храма "Св. Николай" даде началото на тържественото честване.

Водосвет и благослов за жителите и гостите на града и за всички българи по света, отслужи Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан. „В дълбините на българското сърце винаги има огън, който никога не угасва защото пламъкът му гори от искрите на вярата, родолюбието и словото", каза в обръщението си към старозагорци владиката. Малката Виктория Костова изпълни стихотворението „Аз съм българче“.  Кметът Живко Тодоров връчи по традиция  наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ за постижения в образованието, науката, изкуството и културата на ученици, учители, преподаватели и културни дейци. В поздрава си към тях кметът благодари за постоянството, енергията и неуморността, с която дават знания на учениците.

Деца в народни носии пуснаха във висините 180 балона с буквите на българската азбука в чест на 180 години Светско образование в Стара Загора. В празничното шествие се включиха представители на просветни, научни, културни институции, ученици, студенти и граждани. За старозагорци 24-ти май си остава специален ден и най-българският празник.

В звуковия файл чуйте репортажа на Кристина Русева от днешния празничен 24-ти май в Стара Загора.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Приключи ремонтът за близо 200 хил. лева на покрива и класни стаи във Второ ОУ в Стара Загора

Успешно е завършил плановият ремонт на покрива на Второ ОУ „П. Р. Славейков“ в град Стара Загора. Това стана известно днес следобед, след като посещение в образователната институция направиха кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и двама от..

публикувано на 11.09.24 в 18:23

Регионалните здравни инспекции вече разполагат с новите вариантни ваксини срещу Covid-19

Министерството на здравеопазването обяви началото на имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025г.   В страната са доставени близо 85 хил. дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя..

публикувано на 11.09.24 в 17:40

Реставрираната църква в Мъглиж е сред участниците в престижен архитектурен конкурс

Над 30 проекта ще се състезават за носител на приза в престижния конкурс „Български архитектурни награди“ за 2024 година. Той се организира от Камарата на архитектите в България и тази година е неговото шесто издание. Конкурсът се провежда в две..

публикувано на 11.09.24 в 16:49

Създават болница за рехабилитация в Павел баня

На заседание днес служебният кабинет одобри създаването на „Специализирана болница за рехабилитация - М ДИ СИ“ ЕООД в Павел баня, съгласно законоустановения ред за целта в Закона за лечебните заведения, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Болницата ще..

публикувано на 11.09.24 в 16:28
Община Стара Загора

Ути Бъчваров ще преподаде урок по здравословно хранене на първия учебен ден

Вкусен урок по здравословно хранене ще събере малки и големи пред Община Стара Загора на първия учебен ден. Интересният замисъл се реализира с подкрепата на Община Стара Загора, негов водещ и медиатор ще е популярният актьор, кулинар и тв водещ Ути..

публикувано на 11.09.24 в 14:30
Стадион

Променят организацията на движение по няколко старозагорски улици заради футболен мач

Временно се ограничава движението по няколко улици в град Стара Загора в събота,  14 септември 2024 г.  Ограничението ще бъде валидно за времевия отрязък  от 18.00 до 20.00 часа  и  от 21.30 до 22.30 часа , информираха от звено..

публикувано на 11.09.24 в 13:25

Стара Загора и Казанлък – в топ 10 на градовете с развитие на наука и иновации

София, по естествен път, концентрира над ¾ от разходите и над половината от заетите с наука и развойна дейност. След София, Пловдив, Варна и Плевен по този показател в първата петица влиза и Стара Загора с близо 16млн.лв за разходи, а Казанлък с..

публикувано на 11.09.24 в 13:15

Шестима пострадаха след като автобус се обърна край Раднево

Шестима души пострадаха след като катастрофа с автобус край Раднево. Четири от пътниците са настанени за лечение в болница.  47-годишна жена е опасност за живота с различни травми след като автобус се обърна на пътя Стара Загора –Раднево,..

публикувано на 11.09.24 в 12:07

Обновяват пътната маркировка около учебните заведения в община Павел баня

В ход е обновяване на хоризонталната маркировка около учебните и детски заведения в община Павел баня по повод новата учебна година.  Използваният материал за освежаване на пешеходните пътеки е със светлоотразителни елементи. Това повишава..

публикувано на 11.09.24 в 11:38

Община Гурково получи над 4 млн. лв. за ремонт на улици

  Община Гурково ще започне работа по 10 обекта в областта на инфраструктурата в общинския център и в две от селата. С подписаните споразумения с Министерството на регионалното развитие и благоустройство, малката община има одобрени и финансирани..

публикувано на 11.09.24 в 11:14