Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците решават окончателно за комисията по управление на общинските дружества

Мария Динева - председател на Общински съвет Стара Загора

На предстоящата майска сесия на местния парламент старозагорските общински съветници ще вземат решение по казуса, съпътстващ създаването на Постоянна комисия за управление на общинските дружества. Предложението на Янко Янков беше разгледано на предишната сесия на общинския съвет, когато бе решено да бъде съставена подобна постоянна комисия. Впоследствие обаче тя бе оставена без състав. Бившият областен управител Гергана Микова е върнала точката за преразглеждане с мотива – незаконосъобразност. Две са възможните решения по казуса, предложени в дневния ред на сесията. В първия случай старейшините могат да отменя предишното решение като незаконосъобразно. Вторият вариант предвижда повторно гласуване за съставяне на подобна постоянна комисия и избор на състав. Председателят на общинския съвет Мария Динева припомни, че точката се внася за четвърти път от Янко Янков. Тя отново изрази мнение, че предлаганата от Янков комисия изземва функции на вече създадени други две, които имат ясни ангажименти към дейността на общинските дружества. Динева изрази мнение, че предложението нарушава и два закона.

Казусът е бил дискутиран на проведения вчера председателски съвет, където по искане на Мария Динева е обсъден и евентуалният състав на подобна постоянна комисия. От „Народен съюз“ ще гласуват против нейното създаване и оглавяването й от Янко Янков.

Мария Динева категорично отхвърли обвиненията, отправени към нея от страна на Янко Янков, че като председател бламира дейността на местния парламент с процедурни хватки. 

Удължават срока на договорите за преместваемите обекти в общината

Общинският съвет в Стара Загора ще разгледа повторно предложението за удължаване срока на договорите за ползване на общинските терени за разполагане на временни преместваеми обекти. Точката е залегнала в дневния ред на редовната майска сесия на местния парламент. Нейни вносители са  Петър Желязков, Юсни Ибрям, Дамян Георгиев, Антон Андонов и Боян Бабанов. Интересен момент е, че предложение ще бъде разгледано за втори път в последния месец, след като на априлското заседание групите не се разбраха с колко точно да бъдат удължени договорите. Предложенията за една и три години не събраха нужния брой гласове. В резултат на това ползвателите на общо 47 обекта, определяни като преместваеми, се оказаха с изтекли договори за наем в началото на май. За намиране на решение на казуса за втори път се инициира разглеждане на точката, като в нея е постигнат консенсус между отделните групи за удължаване на договорите за срок от 20 месеца.

Паралелно с предложението от „Народен съюз“ внасят искане за създаване на временна комисия, която ще има за цел да проследи сключените договори и да изчисти всички неясноти и проблеми около преместваемите обекти. 

Общо 60 точки ще разгледат старозагорските общински съветници на предстоящата на 27 май редовна сесия на местния парламент. 44 точки касаят продажби на поземлени имоти. Сред предложенията е и избор на управител на общинското дружество "Мересев". До финалния етап се класират двама кандидати - Атанас Атанасов и Маргарита Димитрова. Живко Иванов обобщава дневния ред на предстоящото в четвъртък заседание.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

РЗИ, Стара Загора

Четири бременни са избрали да се ваксинират срещу коклюш в Старозагорско

Четири бременни жени от област Стара Загора са избрали да си поставят препоръчителната ваксина срещу коклюш в разкритите кабинети в Регионалната здравна инспекция и в ДКЦ 1. 10 случая на коклюш са регистрирани в област Стара Загора от началото на..

публикувано на 13.05.24 в 16:42

Английският език пак най-предпочитан за втора матура

2248 зрелостници от област Стара Загора са заявили желание да се явят на държавни зрелостни изпити тази година, съобщи началникът на регионалното управление на образованието Милена Йолдова. Окончателният брой на допуснатите до матурите ще стане..

публикувано на 13.05.24 в 16:10

За първи път в Стара Загора ще се състои фестивалът „От Августа Траяна до Боруй“

На 18 и 19 май в Стара Загора за първи път ще се проведе фестивалът „От Августа Траяна до Боруй“. В двата дни на фестивала на Античния форумен комплeкс  „Августа Траяна“ жителите и гостите на града ще могат да станат свидетели на зрелищни исторически..

публикувано на 13.05.24 в 16:02

Умъртвяват 6300 патици заради птичи грип в село Константиново

Около 6300 патици ще бъдат умъртвени по хуманен начин заради възникнало огнище на птичи грип в животновъден обект в село Константиново, община Симеоновград. Това стана ясно след днешната Областната епизоотична комисия, свикана от областния..

публикувано на 13.05.24 в 15:43

Община Мъглиж стартира работа по проекти за ремонт на киното и читалището в града

Церемонии по полагане на първа копка във връзка с изпълнението на три проекта бяха извършени в Мъглиж. В тях участваха представители на общинското ръководство, на областна администрация Стара Загора, на Строителен надзор, на фирмите – изпълнители и..

публикувано на 13.05.24 в 15:39
Снимката е с илюстративна цел

Отново пияни и дрогирани в Старозагорско

За времето от 07.05.2024г. до 12.05.2024г. на територията на ОДМВР-Стара Загора в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 3037 МПС и 5291 лица. Съставени са 761 фиша и 183..

публикувано на 13.05.24 в 13:12

Откриха изложението БАТА АГРО 2024

До края на май се очаква да получим одобрение по първото изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, а по Програмата за развитие на селските райони ще бъдат отворени два приема през юни по Подмярка 4.1 „Инвестиции..

публикувано на 13.05.24 в 12:31

Заради катастрофа между два тира е затворен пътят между "Петолъчката" и село Лозенец

Заради катастрофа между два тежкотоварни автомобила е затворен пътят между "Петолъчката" и стралджанското село Лозенец, съобщиха  от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Ямбол. Сигналът за инцидента е получен малко след 8:00 часа тази сутрин...

публикувано на 13.05.24 в 11:30

Представят документалната лента за проф. Минко Балкански

Премиера на документален филм „Моето име е Минко“  за живота на проф. Минко Балкански представят  в Стара Загора . Първата прожекция ще бъде в най-новата старозагорска гимназия, чийто патрон е именно бележитият физик от 13.30 часа ...

публикувано на 13.05.24 в 09:56

Програма „Сърдечни приятелки“ в подкрепа на дамите с рак на гърдата гостува в Сливен

Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ ще бъде в Сливен със своята програма „Сърдечни приятелки“, за да подкрепи напълно безплатно дамите с диагноза рак на гърдата от града и областта. Срещата със специалисти е от 17 ч. в зала „Май“ на Община Сливен,..

публикувано на 13.05.24 в 08:57