Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Старозагорската обсерватория празнува юбилей

Снимка: heliotaraxy.com

Тази вечер от 18 часа в звездната зала на Старозагорската обсерватория ще се състои юбилейна вечер посветена на 60 години от основаването на Първата в България Народна астрономическа обсерватория, 60 години от полета на Първия космонавт на планетата Земя Юрий Гагарин и посещението му в Стара Загора. Това каза за радио Стара Загора доц. Д-р Алексей Стоев - директор на обсерваторията.
Първата в България Народна астрономическа обсерватория е в Стара Загора и официално е открита на 26 февруари 1961 година – годината на полета на Първия космонавт на планетата Земя. На 26 май 1961 година самият Юрий Гагарин посещава Стара Загора и дава своето съгласие обсерваторията да носи неговото име.
„Датата на точното откриване съвпадна с пандемията и нямаше как да се случи, за това решихме да изместим това събитие близко до датата на посещението на Юрий Гагарин. Много старозагорци, които са били малки по това време още пазят светъл спомен за този лъчезарен човек.“
По време на юбилейната вечер ще има една лекция, посветена на трите годишнини, обясни доц. Д-р Стоев.
„Ще бъдат разказани интересни спомени от хора, които сме издирили и сме поканили да споделят с нас. И ще бъде разказано за нашето намерение, всичко това да се издаде книга.“
Присъстващите ще могат да видят и малка демонстрация на звездния проектор върху плоския таван на залата.
Цялото интервю на Елена Енчева с доц. Д-р Алексей Стоев, чуйте в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Пожарът край село Виден е изгасен

Пожарът край павелбанското село Виден е изгасен, съобщи за Радио Стара Загора кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу. На усилията за овладяване на огъня е помогнал и силният дъжд, завалял преди час и половина над района, каза още кметът. На място ще..

обновено на 30.07.21 в 20:47

Продължават усилията за ограничаване на пожара край Павел баня

Продължават усилията на огнеборци и горски служители да овладеят пожара край село Виден, община Павел баня. Огънят е обхванал около 100 дка гора. Пожарът възникна в ранния следобед. Гори борова и смесена гора на около 2-3 километра от село Виден...

публикувано на 30.07.21 в 17:57

Делегация на Тракийски университет в Германия договори нови възможности за студентите

Делегация на Тракийски университет в Германия, начело с ректора доц. д-р Добри Ярков, договори нови възможности за студентите от старозагорската Алма матер.  Те ще могат да реализират практики във ферми с най-високо ниво на технология в област Саксония,..

публикувано на 30.07.21 в 16:28

Неправилно ползване на новите скутери крие опасност от инциденти

Над 100 електрически скутера, разпределени на 13 ключови локации в града от тази седмица могат да бъдат използвани от граждани и гости на Стара Загора.  Услугата е платена и се предоставя чрез най-големия оператор в света на споделени електрически..

публикувано на 30.07.21 в 16:07

Спешният център в Стара Загора отчита ръст в сигналите, свързани с жегата

Повишение на случаите на неразположение, причинено от горещата вълна, заляла страната, отчитат от Центъра по смешна медицинска помощ в Стара Загора. Около 30 са сигналите, на които екипи на спешната помощ са се отзовали до момента през деня. „Близо 90%..

публикувано на 30.07.21 в 15:50

Горски пожар бушува край павелбанското село Виден

Пожар е обхванал горски масив в землището на село Виден, община Павел баня.  Огънят се е разпрострял на площ от около 100 декара.  Няма опасност за населението, заяви кметът на Павел баня Иса Бесоолу.  Три пожарни автомобила, горски служители..

публикувано на 30.07.21 в 15:38
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

Безплатен транспорт за честванията на 144 год. от боевете за Стара Загора

Тържествена вечерна проверка и поднасяне гирлянд на славата и венци в знак на признателност към всички свидни жертви, загинали в епичните боеве за защитата на Стара Загора, ще бъде кулминацията в програмата на Община Стара Загора за отбелязването на 144..

публикувано на 30.07.21 в 14:04

АПИ: Маркировката на АМ "Тракия" покрива всички нормативни изисквания

Хоризонталната пътна маркировка в платното за Бургас в района на 194-ти километър на автомагистрала „Тракия“ е проверена с три различни уреда и покрива всички нормативни изисквания. Това са резултатите от извършената съвместна проверка на маркировката от..

публикувано на 30.07.21 в 13:54

Заловиха нарушители в Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“

На 29.07.2021 г. в резултат на бързата намеса на служители от ДГС Казанлък и РДГ Стара Загора, след подаден сигнал бяха заловени нарушители на Закона за горите  на територията на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, в близост до стария руски..

публикувано на 30.07.21 в 13:50
кв. Самара 1

Жители на кв. „Самара 1“ с протестна подписка срещу проточил се ремонт (Галерия)

От два месеца фирмата, изпълняваща проекта по реконструкция и разширяване на ВиК мрежата в старозагорския кв. „Самара 1“, е спряла работата . Липсват машини и не се извършват никакви дейности. За това сигнализираха в ефира на Радио Стара..

публикувано на 30.07.21 в 11:56