Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лора Георгиева: SLAPP дела застрашават свободата на словото

| обновено на 31.05.21 в 12:28

Съдебните процеси са често използвани стратегии за заглушаване на независимата журналистика у нас. А напоследък SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) дела застрашават свободата на словото. Това каза за Радио Стара Загора Лора Георгиева, координатор на правната програма на Антикорупционния фонд в рамките на форум, посветен на независимата журналистика, реализиран съвместно с медийната програма за Югоизточна Европа на фондация "Конрад Аденауер". В подкрепа на думите си юристката добави, че подобни дела въздействат на медийната среда, имат назидателен характер, а в някои случаи водят и до автоцензура. 
"SLAPP е тенденция в световен мащаб, но в България има доста притеснителни проявления. SLAPP делата са идентифицирани като проблем и за тяхното неутрализиране вече се работи в различни държави. Това са дела, които се водят с цел да се ограничи гражданската активност, свободата на словото, заглушаване на критичните гласове".
SLАPP делата са предизвикателство за съдебната система на ЕС. Към настоящия момент нито една държава в Общността няма нормативна уредба против подобни практики. Темата е в дневния ред на Европейската комисия, Европарламента, и в работата на граждански и журналистически организации, които разработват единно европейско законодателство. Очаква се гласуването на евродиректива, която страните членки да транспонират в националното право. А съдии ще бъдат обучавани в спецификите при воденето на такива "дела-шамари".
От думите й стана ясно още, че има отправени препоръки от Съвета на Европа за декриминализация на обидата и клеветата, регламентирани като престъпления по Наказателния кодекс. "Няма законова причина тези дела да се водят по наказателен ред и да се ползва репресия, за да се репарират евентуално претърпените вреди от публична обида или клевета", поясни юристката. 
В отговор на въпрос Лора Георгиева каза, че 112-то ни място по свобода на словото е обяснимо, защото медийната среда у нас е влошена. Има редакции, които са далеч от основната си цел да са обективни и безпристрастни, а вместо това обслужват определени интереси. Необосновани арести, атаки и побои над журналисти също допринасят за това незавидно място.

Още от категорията

Тенчо Черкезов

Тенчо Черкезов: Трудно се създава хармония между природата и политиците

Жътвено време е! И докато на политическия фронт две партии пожънаха почти едни и същи проценти, по време на извънредните парламентарни избори, от народната симпатия, синдикалистите пресметнаха, че 700 000 са работещите бедни. Други се заеха да връщат..

публикувано на 17.07.21 в 13:10

Трябва да развиваме дигитално-медийната грамотност на децата от най-ранна възраст

На 6 юли Европейският парламент прие временни правила, които дават възможност на доставчиците на услуги за електронна поща, съобщения и чатове да предприемат мерки срещу сексуалното насилие над деца.  По данни на Европол опитите за сексуална експлоатация..

публикувано на 15.07.21 в 14:46
Александър Христов

Доц.Александър Христов: Изглежда Слави Трифонов се готви да управлява шоу

Видимо е, че лидерите на политическите сили са склонни да правят малко повече отстъпки. И в момента ситуацията е по-благоприятна за преговори за коалиции от преди три месеца, коментира Доц. д-р Александър Христов,експерт политическа комуникация и..

публикувано на 12.07.21 в 17:17

Трябват законодателни промени, за да се изкорени купуването на вота в ромските махали

Ниската избирателна активност в ромските общности в Стара Загора се дължи на акциите на полицията преди изборите, сезонната работа и недоверието в политиците и партиите, коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, председател на сдружение „Свят без..

публикувано на 12.07.21 в 15:33

Доклад на „Грийнпийс“ предупреждава за застрашени водни ресурси в Маришкия басейн

Водните ресурси в Източномаришкия речен басейн са застрашени. Това са изводите от научен доклад на "Грийнпийс" - „Неутолимата жажда на енергетиката“, създаден съвместно с учени от университета в Лайден, Нидерландия. За първи път за целите на доклада..

публикувано на 09.07.21 в 07:52
Кольо Парамов

Кольо Парамов: България трябва да бъде приета в Еврозоната

България трябва да бъде приета в Еврозоната. Не може 30-40 години да имаме валутен борд приравнен към еврото. Трябва да моделираме поведение в Еврозоната и да се възползваме от контролната схема на Европейската централна банка. Това коментира в..

публикувано на 06.07.21 в 11:27

Проф. Иван Чалъков: Ако искаме икономиката да се възстанови, трябва да се ваксинираме

Коронавирусът и „Зелената сделка“ ще бъдат във фокуса на дискусия, организирана от Центъра за върхови постижения „Жан Моне“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ . Работното заглавие на дискусията, която стартира в утрешния ден, 6..

публикувано на 05.07.21 в 17:54

Ст. комисар Венцислав Кирчев: В ОД на МВР-Хасково има служители, които ще работят по сигнали за изборни нарушения

Днес Министерството на вътрешните работи отбелязва 142 години от създаването си. „Оценявам високо тежките отговорности, които полицейските служители са поели когато са избрали своята професия и да служат на другите хора. В този смисъл изказвам и..

публикувано на 05.07.21 в 09:25

Ваня Григорова: Сред работещите в "Мини Марица -изток" има напрежение, но засега не се предвиждат стачни действия

"Мини Марица-изток“ бележат загуби, нямат средства за поддръжка на оборудването си и от много време е замразен приема на нови работници, но допълнителни съкращения на персонал ще направят невъзможна работата на комплекса, който върви към затваряне,..

публикувано на 29.06.21 в 16:12

Цветан Филев: Целите пред бранша са сигурни и дългосрочни пазари за тютюневата суровина от ЕС

Като браншова организация защитаваме около 40 000 семейства на тютюнопроизводители в рамките на ЕС по отношение на дългосрочни сигурни пазари за 5-10 години напред. Това каза в предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора Цветан Филев, президент на..

публикувано на 24.06.21 в 13:14