Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят още 300 преброители за Старозагорска област

Областният управител на Стара Загора Иван Чолаков се срещна днес с председателя на НСИ Сергей Цветарски

Още 300 преброители са необходими за област Стара Загора. Това съобщи при посещението си в Стара Загора председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. 250 не достигат за община Стара Загора. В малките общини обаче има достатъчно заявили участие. Преброяването на населението ще се проведе между 7 септември и 3 октомври. За страната ще са необходими близо 30 хиляди преброители, около 1260 ще е общият брой в област Стара Загора, каза Цветарски.

Преброяването трябваше да се състои през януари, но бе отложено заради панадемията, всички утвърдени тогава за преброители могат да се включат в есенната кампания, за освободените места се набират нови кандидати.

Преброителите ще посещават домовете между 8 часа сутринта и 8 вечерта, включително събота и неделя. Ще се легитимират със служебни карти със снимки, обясни Сергей Цветарски. По думите му един преброител би могъл да си осигури по 400 лв. от един участък. „При положение, че може да се поемат два, три и четири участъка, това е една доста прилична сума“, коментира още председателят на НСИ. В края на август ще се проведат и обученията за записалите се.

До 17 септември е дадена възможност за самопреброяване или електронно попълване на анкетната карта. Преброителите ще имат и ангажимент между 17 септември и 3 октомври да преброят останалата част от населението, които не са участвали в електронната версия, обясни Цветарски.

Статистиката показва, че на миналото преброяване преди 10 години 42% от населението е участвало по електронен път. За Старозагорска област този процент е бил по-висок – 47. Очаква се тази година попълнилите данните по електронен път лица да са поне около 60%.

Новото в анкетните картите е, че ще се проследи използването на възобновяеми технологии в жилищния фонд и достъпната среда за хората с увреждания, уточни Магдалена Костова, която оглавява Дирекция „Демография и социална статистика“ в НСИ. 

Преброяването трябва да даде точна, надеждна и актуална информация за населението и жилищния фонд на хората в България. Тези данни са от изключителна важност, защото те са в основата на проекти и стратегии, които националните и местните власти ще изработват за следващите 10 години. Проектите, финансирани от европейските фондове, също се опират на данните от последното преброяване. Затова девизът на Преброяване ‘2021 e „Включи се, защото си важен“.

Статистиката показва, че на миналото преброяване преди 10 години 42% от населението е участвало по електронен път. За Старозагорска област този процент е бил по-висок – 47. Очаква се тази година попълнилите данните по електронен път лица да са поне около 60%. 

Областният управител на Стара Загора Иван Чолаков се срещна днес с председателя на НСИ Сергей Цветарски. На срещата присъстваха представители на ръководството на НСИ, началникът на отдел „Статистически изследвания“-Стара Загора Милена Караиванова и секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ниската изкупна цена на зърното принуждава земеделските стопани да го задържат в складовете

Ниската изкупна цена на борсата на зърното принуждава земеделските стопани да го задържат в складовете. Производители от ямболско са притеснени, че трябва да продават на безценица.  При големия пожар в района на село Воден пострадаха производители и от..

публикувано на 23.07.24 в 19:25

92-годишна жена спаси съборено от бурята щъркелче в Казанлъшко

Бурята, която премина през казанлъшко и Долината на розите, била невиждана, поне за последните 30 години, припомнят възрастни хора. На места в региона падналите дъждове били до 60 литра на кв.м. Ситуацията била подобна и в казанлъшкото село Овощник. А там..

публикувано на 23.07.24 в 16:45

Министър Тахов: Стопаните, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района. До две седмици на базата на..

публикувано на 23.07.24 в 15:10

Хотелиери и ресторантьори са заплашени от фалит заради цените на тока

Цената на тока за бизнеса достига 1500-2000 лв. за мегаватчас, което застрашава работата на сектора, алармират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в писмо до министъра на туризма Евтим Милошев.   Т ова изправя ресторантьори и..

публикувано на 23.07.24 в 15:00

Около 700 безработни могат да участват в дейности по преодоляване на щетите от огъня

Около 700 безработни ще могат да се включат в дейности, свързани с гасенето на пожарите и преодоляване на нанесените от огъня щети в засегнатите общини. Това съобщиха от МТСП.  Средствата за сформирането на аварийните екипи в размер на 3,4 млн. лв. са..

публикувано на 23.07.24 в 13:41

Хранителна банка "Верният настойник" заработи в Стара Загора

Хранителна банка "Верният настойник" отвори свой клон в Стара Загора. За целта е ремонтирано  помещение от близо 80 кв. метра в кв. Казански. То е отдадено от Общината безвъзмездно за 3 години. "Около 5 месеца отне подготовката на помещението, за..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

Физическа активност, футбол и игри в училищните дворове през лятото в Стара Загора

И през лятната ваканция малки и големи старозагорци с афинитет към физическия атлетизъм и здравословния живот могат да се възползват от спортните зони в училищните дворове. Това стана възможно със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Тя..

публикувано на 23.07.24 в 12:32

Тракийски университет – Стара Загора и университет „Майка Тереза" – Скопие подписаха договор за сътрудничество

Ректорите на Тракийски университет – Стара Загора и университет „Майка Тереза" – Скопие подписаха договор за сътрудничество Проф. Добри Ярков – ректор на Тракийски университет и господин Изет Закери - ректор на университет „Майка Тереза" в Скопие се..

публикувано на 23.07.24 в 10:44

Мъж е с опасност за живота след токов удар

22-годишен мъж е с опасност за живота в следствие на токов удар. От пресцентъра на ОД МВР - Стара Загора съобщават, че снощи около 20:40 часа на спешния телефон 112 е получен сигнал за лице пострадало от токов удар в павелбанското село Тъжа.  На място е..

публикувано на 23.07.24 в 10:39

Няма активни пожари на територията на страната

Пожарът в ямболските селата Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Днес ще бъде направен обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат предислоцирани, съобщиха от МВР, позовавайки се на информация от ГДПБЗН...

публикувано на 23.07.24 в 10:09