Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биотехнологични проекти за региона на Стара Загора разработват в Института за устойчив преход

Доц. д-р Добри Ярков, Ректор на Тракийски университет, Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

През февруари 2021 г. към Тракийския университет в Стара Загора заработи Институт за устойчив преход и развитие, чиято цел е да подпомогне трансформацията на стопанския модел в районите, засегнати от енергийния преход.

В състава му влизат и представители на софийския Технически университет, на Минно-геоложкия университет, на община Стара Загора, на синдикатите, на Българската стопанска камара, на Асоциацията на индустриалния капитал в България, на министерствата на образованието и енергетиката. Това уточни доц. Добри Ярков, Ректор на Тракийския университет и инициатор за създаването на Института.

Първата официална работна среща направихме още през февруари с представители на регион Хъмбър, Великобритания. Тя беше много полезна среща за обмяна на опит, за това което се е случило преди 25 – 30 години в този регион, където е била най-голямата топлоелектрическа централа на въглища във Великобритания. Сега  това е един от най-силно развитите региони.

Срещнахме се и с ръководителите на централите и мините в комплекс "Марица Изток", както и със синдикалните им организации. Управителният съвет се срещна и с екипа на консултанта за изработката на Териториалните планове – "Прайс, Уотърхаус, Купърс". Биоикономиката и въглищните региони коментирахме на среща с немските партньори от Лайпциг – Дрезден, където преди 25 години е имало интензивно производство на енергия от въглища. Териториалните планове коментирахме и с чужди партньори – Словакия, Румъния, Полша, Чехия.

Най-сериозната работа която предстои е научно развойната, казва доц. Добри Ярков. 4 са направленията, по които се работи в Институтът за устойчив преход: икономически анализи и проекти, биотехнологии, минно дело и геоложки проучвания, водородни технологии и енергийни системи.

Направлението за икономически анализи и социални проучвания ще изготвя сценарии за развитие, стратегии, но и съвместни проучвания със социалните партньори по отношение на социалните ефекти. Това е много важно за нас като университет, за да може този преход да стане с минимални социални сътресения.

Няма готови модели, които можем да заимстваме от нашите партньори, но има идеи за нови бизнес модели, обяснява доц. Добри Ярков.

Един от тях е агроенергетика и биоикономика – използването на биогорива и биоотпадъци.  Планираме и да започнем производството на храни върху рекултивираните територии на Мини "Марица Изток", първо с научна дейност, с изграждане на модели и пилотни проекти. Това ще са висококачествени храни със собствена марка, които да използват късите вериги за доставка – от фермата до вилицата.

Най-голямата сила и ролята на науката в случая е да съкрати срока за възстановяването на почвата на рекултивираните земи в пъти, така че още през следващите години да излезем с готови продукти, каза още доц. Добри Ярков:

"Вече имаме разработени научни проекти, които стартират още през следващите месеци. Проучванията на почвата и водата сочат, че няма наличие на високи нива на тежки метали или други вредни компоненти".

Работи се и по улавянето и съхранението на въглеродния диоксид съвместно с Техническия университет и Минно-геоложкия университет. Тракийският университет се включва с използването на въглеродния диоксид за храна на специални микроорганизми, които да произвеждат биогорива, както и хранителни добавки за животновъдството и за хората:

"Времето е кратко, но искам пилотните проекти за въглеродния диоксид, за биотехнологиите, икономическите анализи да ги видя осъществени до края на мандата си след две години и половина и да излезем с готов бизнес модел. Но всичко, което предстои да се случи, трябва да бъде много добре обмислено и интегрирано, да се включат всички специалисти, от всички сфери на живота, така че стресът да бъде минимизиран и резултатът да бъде видим не след 10 години, а веднага след като започне този процес на трансформация".

Цялото интервю с доц. Добри Ярков можете да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Второ събитие по проект "Преход на възможностите“ ще се проведе в Стара Загора

Изпълнението на европейския проект „Преход на възможностите“ продължава с второ събитие в Стара Загора. „Бранд Медия България“ и Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) организират съвместно кръгла маса, на която в дълбочина да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 08:40

Радостин Танев: Зелената цел на Общината е на човек по дърво

Парк „Митрополит Методий Кусев", по-известен сред старозагорци като Аязмото, е едно от емблематичните места в града. В последните няколко години обаче растителният и дървесен потенциал на парка  видимо намалява. Основният вредител е короядът ,..

публикувано на 13.03.24 в 10:02

Обсъдиха Прехода на възможностите в Стара Загора

Tракийски университет беше домакин на конференция „Преход на възможностите – Стара Загора“, която се проведе на 29 февруари от „Бранд Медия България“ и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Модератор на работните панели на..

публикувано на 06.03.24 в 11:26

Разясняват възможностите на прехода и Териториалния план

На срещата на 29 февруари целим да дадем яснота и конкретика по Териториалните планове, съобщи д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) по повод събитието „Преход на..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Конференция разяснява енергийната ефективност на сградния фонд

В рамките на поредицата кръгли маси за финансиране на устойчива енергия, Министерство на енергетиката и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект с подкрепата на Коалиция „Да обновим България“ организират  конференцията „Енергийната ефективност на..

публикувано на 31.01.24 в 10:00

Среща за разясняване как ще се изпълнява Териториалният план организира АРИР в Стара Загора

"Новите предизвикателства в началото на годината за екипа на АРИР са няколко. Проектите, по които ще работим са по важни за региона теми. Позволихме си да се върнем към един такъв - да се даде шанс на млади хора, които по една или друга причина не са се..

публикувано на 24.01.24 в 12:42
Юлиан Попов

Старозагорски регион със специално представяне на COP28 в Дубай

У нас излизането от по-силните горива не е в голяма степен резултат на национална политика, а е бизнес , предприемаческо или корпоративно решение. България е пример за разнообразни решения за трансформация в различните индустрии – циментова,..

публикувано на 20.12.23 в 10:00

Започна изграждането на екологично и иновативно междублоково пространство

Стартира проект „Зелени решения за междублоково пространство в кв. „Железник“ за преодоляване на „Градския топлинен остров“. Той ще се реализира в пространството  на жилищните сгради с административни адреси ул. „Загорка“ № 31; ул. „Загорка“ № 33, ул...

публикувано на 04.12.23 в 14:38

Европейският съюз готви нова регулация за развитие на водородната икономика

Предстои съвсем скоро Европейския съюз да одобри нова регулация за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива, в които се включва и водорода. Това сподели в интервю за „Минутите на Зелената сделка“ Георги Симеонов, директор дирекция..

публикувано на 30.11.23 в 17:02

Старозагорска делегация се включва в Европейската седмица на водорода 2023

Д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие- Стара Загора заедно с ректора на  Тракийски университет проф. Добри Ярков и екип от университета  участват в  най-голямото годишно събитие, посветено на..

публикувано на 22.11.23 в 10:00