Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Биотехнологични проекти за региона на Стара Загора разработват в Института за устойчив преход

Доц. д-р Добри Ярков, Ректор на Тракийски университет, Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

През февруари 2021 г. към Тракийския университет в Стара Загора заработи Институт за устойчив преход и развитие, чиято цел е да подпомогне трансформацията на стопанския модел в районите, засегнати от енергийния преход.

В състава му влизат и представители на софийския Технически университет, на Минно-геоложкия университет, на община Стара Загора, на синдикатите, на Българската стопанска камара, на Асоциацията на индустриалния капитал в България, на министерствата на образованието и енергетиката. Това уточни доц. Добри Ярков, Ректор на Тракийския университет и инициатор за създаването на Института.

Първата официална работна среща направихме още през февруари с представители на регион Хъмбър, Великобритания. Тя беше много полезна среща за обмяна на опит, за това което се е случило преди 25 – 30 години в този регион, където е била най-голямата топлоелектрическа централа на въглища във Великобритания. Сега  това е един от най-силно развитите региони.

Срещнахме се и с ръководителите на централите и мините в комплекс "Марица Изток", както и със синдикалните им организации. Управителният съвет се срещна и с екипа на консултанта за изработката на Териториалните планове – "Прайс, Уотърхаус, Купърс". Биоикономиката и въглищните региони коментирахме на среща с немските партньори от Лайпциг – Дрезден, където преди 25 години е имало интензивно производство на енергия от въглища. Териториалните планове коментирахме и с чужди партньори – Словакия, Румъния, Полша, Чехия.

Най-сериозната работа която предстои е научно развойната, казва доц. Добри Ярков. 4 са направленията, по които се работи в Институтът за устойчив преход: икономически анализи и проекти, биотехнологии, минно дело и геоложки проучвания, водородни технологии и енергийни системи.

Направлението за икономически анализи и социални проучвания ще изготвя сценарии за развитие, стратегии, но и съвместни проучвания със социалните партньори по отношение на социалните ефекти. Това е много важно за нас като университет, за да може този преход да стане с минимални социални сътресения.

Няма готови модели, които можем да заимстваме от нашите партньори, но има идеи за нови бизнес модели, обяснява доц. Добри Ярков.

Един от тях е агроенергетика и биоикономика – използването на биогорива и биоотпадъци.  Планираме и да започнем производството на храни върху рекултивираните територии на Мини "Марица Изток", първо с научна дейност, с изграждане на модели и пилотни проекти. Това ще са висококачествени храни със собствена марка, които да използват късите вериги за доставка – от фермата до вилицата.

Най-голямата сила и ролята на науката в случая е да съкрати срока за възстановяването на почвата на рекултивираните земи в пъти, така че още през следващите години да излезем с готови продукти, каза още доц. Добри Ярков:

"Вече имаме разработени научни проекти, които стартират още през следващите месеци. Проучванията на почвата и водата сочат, че няма наличие на високи нива на тежки метали или други вредни компоненти".

Работи се и по улавянето и съхранението на въглеродния диоксид съвместно с Техническия университет и Минно-геоложкия университет. Тракийският университет се включва с използването на въглеродния диоксид за храна на специални микроорганизми, които да произвеждат биогорива, както и хранителни добавки за животновъдството и за хората:

"Времето е кратко, но искам пилотните проекти за въглеродния диоксид, за биотехнологиите, икономическите анализи да ги видя осъществени до края на мандата си след две години и половина и да излезем с готов бизнес модел. Но всичко, което предстои да се случи, трябва да бъде много добре обмислено и интегрирано, да се включат всички специалисти, от всички сфери на живота, така че стресът да бъде минимизиран и резултатът да бъде видим не след 10 години, а веднага след като започне този процес на трансформация".

Цялото интервю с доц. Добри Ярков можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Още от категорията

Цветелина Пенкова - евродепутат

Преминаването на въглищните ТЕЦ-ове към газ е стратегически проект

В понеделник страните от ЕС одобриха Фонда за справедлив преход с бюджет 17,5 милиарда евро. Сумата, предвидена за България, е 1,18 милиарда евро, а три региона – Стара Загора, Кюстендил и Перник, имат право на финансиране по тази линия...

публикувано на 09.06.21 в 12:42

Проф. Дария Владикова: Водородната икономика навлиза стабилно

„Ние не забелязваме водорода около нас, но той е най-разпространеният елемент във Вселената. Като енергиен носител е по- безопасен в някои отношения от конвенционалните горива. Той е толкова лек, че ако има   някъде теч -  отива в..

обновено на 26.05.21 в 20:27

Никола Газдов: ВЕИ секторът се развива все по-динамично и в България

Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия е основана в края на 2019 година и обединява няколко десетки компании, които разработват проекти в България и по света, изграждат фотоволтаични и други централи, консултират..

публикувано на 19.05.21 в 08:05

Комплекс "Марица- изток" има потенциал, но няма време

През 2011 година от Тошиба извършват предпроектно проучване за внедряване на технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид в ТЕЦ „Марица изток - 2“. За резултатите и изводите от него потърсихме адвокат Костадин Сирлещов -..

публикувано на 12.05.21 в 08:05
ТЕЦ

Какви са вариантите за работата на комплекс "Марица изток" в следващите години

Как да се трансформира комплекс „Марица изток“ така че да имаме независима енергетика и качествени работни места – потърсихме мнението на Диян Димитров, избран за председател на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг и с 12 годишен..

обновено на 28.04.21 в 18:32

Олег Стоилов: старозагорският бизнес трябва да работи на квадрат

Когато говорим за преход към нов тип икономика, това, което трябва да прави българския бизнес, старозагорският трябва да го прави на квадрат – това каза в рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ Олег Стоилов,..

публикувано на 21.04.21 в 08:05

България в обединението на европейските енергийни пазари

Обединението на енергийните пазарите между България и Гърция на 11 май е поредна стъпка в създаването на конкурентен пазар на електроенергия в мащаб ЕС. За България този процес започна доста отдавна още в началото на първото десетилетие на 21 век с..

публикувано на 14.04.21 в 07:55

Румяна Грозева: Стара Загора може да бъде въглеродно неутрален регион

В Минутите на Зелената сделка с Европа директно разговаряме с Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР Стара Загора, партньор на рубриката и част от мениджмънта на индустриална зона Загоре. В момента се изготвя Регионалният план за..

публикувано на 08.04.21 в 11:08

70% от българите искат зелените политики да са приоритетни

85% от българите смятат, че климатичните промени и глобалното затопляне са проблем от изключителна важност, показва проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), проведено от „Алфа Рисърч“. Националното представително допитване е..

публикувано на 31.03.21 в 08:10
Славчо Нейков

Славчо Нейков: технологията за улавяне на въглерод няма да се финансира от ЕС

Славчо Нейков е председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, има повече от 25 години непрекъснат стаж в енергийния сектор. Интервюто е на Живко Иванов. Дали улавянето на въглеродния диоксид може да се..

публикувано на 24.03.21 в 08:05