Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Връзката на "Хроники на Вазовия род" със Стара Загора

Катя Зографова
Снимка: Божидар Любенов

Литературният археолог Катя Зографова ще гостува на старозагорци с последната си творба - неразказваната досега цялостна история на Вазовото семейство „Хроники на Вазовия род”. Тя ще бъде представена на 3 юни (четвъртък) от 17:30 часа в Регионалния исторически музей, IV експозиционно ниво. На представянето на книгата ще присъства и доц. д-р Григорий Вазов, Ректор на висшето училище по застраховане и финанси, потомък на брата – д-р Кирил Вазов.

Инициатор за написването на книгата е наследникът на рода, доц. д-р Григорий Вазов, обясни за Радио Стара Загора Катя Зографова. 

"Преди години написах една необикновена книга за Вазов. Тя се казваше "Неканоничния Вазов". И тогава с мен се свърза доц. д-р Григорий Вазов и ми каза, че отдавна са чакали от техния род да се появи такава книга, която да разказва увлекателно, новаторски, лично и човешки, но без да отива в тази крайност на жълтините. Макар че в първата ми книга за Вазов имаше текст и за любовите на Вазов. 

И тогава още Григорий Вазов даде идеята да се напише тази много сложна и амбициозна като проект хроника на Вазовия род. Защото за всеки от братята на Вазов има по една или няколко монографични книги, за Патриарха, разбира се, са безчет.

Изчакаме 9 години да събера всички възможни архиви и в периода на първия локдаун успях много мощно да се концентрирам. Всичко това, което бях натрупала като документация през годините, да го обобщя, свържа, композирам и се получи една книга, която наистина е на нивото на вазовци.

Има много неизвестни страници и потулени истории в този род, разказа още Катя Зографова.

"Една от най-интересните глави в тази книга е за политическите репресии и убийства в рода.

Едни от най-потресаващите и неизвестни истории за рода са свързани със Стара Загора. С този трети брат д-р Кирил Вазов. След като се връща от емиграция, той създава семейство в Стара Загора. Съпругата му се казва Танка Наньова Попова. Затова и малко знаем за него, защото той е бил блестящ диагностик, но живеейки в един по-малък град, остава по-малко известен, въпреки че е бил и един мандат директор на българската болница в Цариград т.е. и той като своите братя е имал една блестяща кариера. 

Може би най-черните страници в историите от тази книга са именно за съдбата на един от неговите четирима синове. Третият син на д-р Кирил Вазов - Иван Киров Вазов. Той е  роден в Стара Загора през 1892 година. Завършил е военно училище. Участвал е в епопеята при Одрин и е бил ранен. Аз допускам, че раняването му не е било леко, защото той е бил председател на дружество "Инвалид" и така и не е имал семейство, жена, деца. Просто не знаем, дори Вера Вазова не говори за него в своята книга, защото тя е издадена в едно време, когато за осъден от Народен съд не се говорело. Той е бил заличен от паметта на нацията. 

Той отива в Европа, завършва там и става един от най-добрите старозагорски адвокати. По-късно е независим народен представител от Стара Загора и има лошия късмет да бъде министър на финансите в предпоследното правителство на Добри Божинов. Поради тази причина, без да има някаква вина конкретна, е осъден на смърт и разстрелян.  

Цялото интервю на Елена Енчева с с Катя Зографова, чуйте в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Тенчо Черкезов

Тенчо Черкезов: Трудно се създава хармония между природата и политиците

Жътвено време е! И докато на политическия фронт две партии пожънаха почти едни и същи проценти, по време на извънредните парламентарни избори, от народната симпатия, синдикалистите пресметнаха, че 700 000 са работещите бедни. Други се заеха да връщат..

публикувано на 17.07.21 в 13:10

Трябва да развиваме дигитално-медийната грамотност на децата от най-ранна възраст

На 6 юли Европейският парламент прие временни правила, които дават възможност на доставчиците на услуги за електронна поща, съобщения и чатове да предприемат мерки срещу сексуалното насилие над деца.  По данни на Европол опитите за сексуална експлоатация..

публикувано на 15.07.21 в 14:46
Александър Христов

Доц.Александър Христов: Изглежда Слави Трифонов се готви да управлява шоу

Видимо е, че лидерите на политическите сили са склонни да правят малко повече отстъпки. И в момента ситуацията е по-благоприятна за преговори за коалиции от преди три месеца, коментира Доц. д-р Александър Христов,експерт политическа комуникация и..

публикувано на 12.07.21 в 17:17

Трябват законодателни промени, за да се изкорени купуването на вота в ромските махали

Ниската избирателна активност в ромските общности в Стара Загора се дължи на акциите на полицията преди изборите, сезонната работа и недоверието в политиците и партиите, коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, председател на сдружение „Свят без..

публикувано на 12.07.21 в 15:33

Доклад на „Грийнпийс“ предупреждава за застрашени водни ресурси в Маришкия басейн

Водните ресурси в Източномаришкия речен басейн са застрашени. Това са изводите от научен доклад на "Грийнпийс" - „Неутолимата жажда на енергетиката“, създаден съвместно с учени от университета в Лайден, Нидерландия. За първи път за целите на доклада..

публикувано на 09.07.21 в 07:52
Кольо Парамов

Кольо Парамов: България трябва да бъде приета в Еврозоната

България трябва да бъде приета в Еврозоната. Не може 30-40 години да имаме валутен борд приравнен към еврото. Трябва да моделираме поведение в Еврозоната и да се възползваме от контролната схема на Европейската централна банка. Това коментира в..

публикувано на 06.07.21 в 11:27

Проф. Иван Чалъков: Ако искаме икономиката да се възстанови, трябва да се ваксинираме

Коронавирусът и „Зелената сделка“ ще бъдат във фокуса на дискусия, организирана от Центъра за върхови постижения „Жан Моне“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ . Работното заглавие на дискусията, която стартира в утрешния ден, 6..

публикувано на 05.07.21 в 17:54

Ст. комисар Венцислав Кирчев: В ОД на МВР-Хасково има служители, които ще работят по сигнали за изборни нарушения

Днес Министерството на вътрешните работи отбелязва 142 години от създаването си. „Оценявам високо тежките отговорности, които полицейските служители са поели когато са избрали своята професия и да служат на другите хора. В този смисъл изказвам и..

публикувано на 05.07.21 в 09:25

Ваня Григорова: Сред работещите в "Мини Марица -изток" има напрежение, но засега не се предвиждат стачни действия

"Мини Марица-изток“ бележат загуби, нямат средства за поддръжка на оборудването си и от много време е замразен приема на нови работници, но допълнителни съкращения на персонал ще направят невъзможна работата на комплекса, който върви към затваряне,..

публикувано на 29.06.21 в 16:12

Цветан Филев: Целите пред бранша са сигурни и дългосрочни пазари за тютюневата суровина от ЕС

Като браншова организация защитаваме около 40 000 семейства на тютюнопроизводители в рамките на ЕС по отношение на дългосрочни сигурни пазари за 5-10 години напред. Това каза в предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора Цветан Филев, президент на..

публикувано на 24.06.21 в 13:14