Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Старозагорски училищни психолози застават зад националната инициатива "Синьо лято"

Преди дни омбудсманът Диана Ковачева даде старт на Националната кампания за подкрепа на детското психично здраве, в която се включва и старозагорският омбудсман Надежда Чакърова

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Преди дни омбудсманът Диана Ковачева даде старт на Националната кампания за подкрепа на детското психично здраве, насочена към ученици и тийнейджъри. В нея се включва и старозагорския омбудсман Надежда Чакърова. 
Инициативата ще се проведе под мотото „Синьо лято“, а нейната цел е да подпомогне децата и техните родители да преодолеят последиците от изолацията, причинена от Covid – 19. Ще се реализира в 12 града, като партньори са местните омбудсмани, неправителствени организации и БЧК.
В инициативата в Стара Загора ще се включат и училищните психолози от ГПЧЕ "Ромен Ролан", СУ "Максим Горки", Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“, ПГСАГ “Лубор Байер”, ПМГ Гео Милев, Средно училище "Васил Левски", каза за радио Стара Загора старозагорския омбудсман Надежда Чакърова.

"Благодаря за това, че без никакви колебания ръководствата на училища и училищни психолози се отзовават на тази кампания, независимо че са ангажирани по това време и с външните оценявания".

Седмицата от 14 до 18 юни ще бъде посветена на организирани тематични приемни, както в институцията на националния омбудсман, така и в приемната в Стара Загора.

Срокът за записване е до 11 юни на телефон: 0885 901264 или на адрес: Стара Загора, бул.“Митр. Методи Кусев“ 34А, ет.1, като тематичните приемни ще бъдат от 14 до 18 юни, от 14:00 часа в приемната на старозагорския омбудсман.

Цялото интервю с Надежда Чакърова, чуйте в прикачения звуков файл. 


Изследване на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) сред близо 1 000 деца сочи, че заради намалени социални контакти по време на изолацията половината от интервюираните ученици са изпитвали отрицателни чувства на самотност, несигурност, раздразнителност, тревожност. Над 35% от родителите са преценили, че психичното здраве на техните деца е влошено. 60% от учителите са споделили, че служебните им ангажименти са нараснали значително по време на дистанционното обучение и 44% от тях са съобщили за влошено психично здраве.
При проучването децата са споделили, че сравнено с периода преди Covid-19 изпитват 2 пъти повече страх и тревога, 5 пъти повече скука, 3 пъти повече гняв, 5 пъти повече раздразнение, 4 пъти повече носталгия и тъга, 4 пъти повече самота, 3 пъти повече разочарования, 2 пъти повече безпомощност и безполезност.

Още от категорията

Пламен Николов представи проектокабинета на ИТН

Кандидатът за премиер на ИТН Пламен Николов обяви имената на номинираните за министри в проектокабинета.  Пламен Николов за проектокабинета: Ще произведем новина Ето техните имена:  Министър на вътрешните работи - Петър Илиев Министър на правосъдието..

обновено на 03.08.21 в 18:22
Снимката е илюстративна

Военнослужещи обезвредиха невзривен снаряд

Военнослужещи от ямболския батальон обезвредиха невзривен снаряд, открит в землището на село Лозенец, община Стралджа. Близо 10 години след експлозията в базата за утилизация край пътен възел „Петолъчката" земеделските производители продължават да откриват..

публикувано на 03.08.21 в 17:29

Мерки срещу жегите в Ямбол и Сливен

Оранжев код за опасни горещини остава в сила за областите от региона на Радио Стара Загора.  За поредна година от община Ямбол  раздават безплатна минерална вода в централната градска част поради високите летни температури. Пунктът е разположен до..

публикувано на 03.08.21 в 15:48

Започва оросяване на основни улици и булеварди в Стара Загора

От днес до петък водоноска на звено „Озеленяване и комунални дейности" ще извършва оросяване на най-натоварените булеварди и улици в Стара Загора, съобщи началникът на звеното Николай Стоев. Целта е да се намали затоплянето на въздуха и пътната..

обновено на 03.08.21 в 15:39
Община Стара Загора

Община Стара Загора провежда проучване за нагласите и желанията за развитие на града и селата

Община Стара Загора стартира работата си по изготвяне на Плана за интегрирано развитие на Общината за периода 2021 - 2027 г.. Това е документа, който наследява плана за градско възстановяване и развитие и общинския план за развитие от предходния програмен..

обновено на 03.08.21 в 14:07

По-голяма събираемост на данъците отчитат в Община Ямбол

По-висока събираемост на местните данъци и такси през първата половина на 2021 година в сравнение със същия период на 2019 година отчитат в Община Ямбол. Това съобщи в изнесеното студио на Радио Стара Загора кметът Валентин Ревански.  „Събрали сме..

обновено на 03.08.21 в 13:34

Кметът на Ямбол се срещна с представители на синдикатите от комплекса "Марица изток"

Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански се срещна с Деян Дяков, лидер на КНСБ в ТЕЦ „Марица-изток 2“ и Наско Митев, председател на ДСО на КНСБ при „Мини Марица-изток“. Представителите на синдикатите се срещат с кметовете на Ямбол, община..

обновено на 03.08.21 в 13:12

Полицията в Хасково е провела акция срещу наркотиците

Полицията намери 500 растения от рода на конопа и система за капково напояване в свиленградското село Пъстрогор при акция вчера, съобщиха от ОД на МВР Хасково. Наркотиците били засети в местността "Змиярника" на повече от 1 декар. По случая е образувано..

публикувано на 03.08.21 в 11:12

Шофьор с 3 промила алкохол е бил установен в Сливенско

Шофьор с 3 промила алкохол е бил установен при ежедневния полицейски контрол в малките населени места на община Сливен, съобщиха от ОД на МВР. На 2 август около 20 часа, в село Желю войвода, полицейски патрулен екип е извършил проверка на 61-годишен мъж..

публикувано на 03.08.21 в 11:09

Затруднено влизане в центъра на Хасково заради подмяната на водопровод

Подмяната на водопровода в началото на булевард „Раковски“ започна тази сутрин и затрудни влизането на автомобили в центъра на Хасково. Работата по водопровода ще се извършва от левия край на пътното платно, което е оградено. Колите ще се движат..

публикувано на 03.08.21 в 11:03