Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Николай Стайков: „Осемте джуджета“ остави петно на съмнение върху прокуратурата

"Една история за магистрати с прякори, бизнес за милиони и един багажник злато"

2
Снимка: БГНЕС

„Една година след разкритията около разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“, прокуратурата продължава да мълчи. Няма никакъв резултат от проверката, която стартира преди 12 месеца.“ Това заяви за Радио Стара Загора авторът на разследването журналистът Николай Стайков.

Материалът, представен в четири части от Антикорупционния фонд в края на юни 2020г. , разкрива  схема за изземване на бизнеса с асансьори на предприемача Илия Златанов – основен свидетел в разследването. Той твърди, че е бил изнудван от бившия следовател Петьо Петров, с прякор „Еврото“, с помощта на висши прокурори от специализираната прокуратура. Сред назованите от Златанов лица е и тогавашният шеф на специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров.

Разследването „Осемте джуджета“ получи широк обществен отзвук. „Година по-късно обаче единствената промяна е, че заведението, носещо това име, беше затворено“, коментира Николай Стайков. Журналистът определи историята, разказана в разследването, като изключително симптоматичен случай. „Виждаме омесването на нездравите интереси в съдебната система и как те водят към очевидни схеми за влияние и финансови трансфери, свързани с хора от високите етажи на съдебната система. Поставени бяха изключително важни въпроси, но те не получиха никакъв отговор нито от специализираната прокуратура, нито от главния прокурор Иван Гешев.

Съмненията

Проверка в дома на основния свидетел е единственото официално действие на разследващите. Според Николай Стайков това действие е имало за цел да компрометира свидетелството на Илия Златанов.

Разследващият журналист констатира, че нежеланието на прокуратурата да погледне в себе си показва, че съмненията за тези корупционни зависимости са меко казано основателни.

Стайков напомни за знаковите дела, с които Петьо Петров се е ангажирал в миналото, работейки в един кабинет с младия следовател Делян Пеевски. През тях са минавали дела с изключителен обществен интерес“, отбеляза Николай Стайков.

Журналистът бе обект на серия от заплахи в навечерието на първия епизод от разследването. След оповестяването на упражнявания върху него натиск той престава.

Работата по „Осемте джуджета“ донесе на Николай Стайков първа награда в конкурса за разследваща журналистика на фондация "Радостина Константинова". Той отбеляза, че отличието е оценка за постиженията на Антикорупционния фонд, чиято мисия е да осветлява случаи на корупция по високите етажи на властта. 

Повече за разследването, работата на прокуратурата, недосегаемите и цената на разследващата журналистика може да чуете в интервюто на Живко Иванов с Николай Стайков.


Галерия

Още от категорията

Тенчо Черкезов

Тенчо Черкезов: Трудно се създава хармония между природата и политиците

Жътвено време е! И докато на политическия фронт две партии пожънаха почти едни и същи проценти, по време на извънредните парламентарни избори, от народната симпатия, синдикалистите пресметнаха, че 700 000 са работещите бедни. Други се заеха да връщат..

публикувано на 17.07.21 в 13:10

Трябва да развиваме дигитално-медийната грамотност на децата от най-ранна възраст

На 6 юли Европейският парламент прие временни правила, които дават възможност на доставчиците на услуги за електронна поща, съобщения и чатове да предприемат мерки срещу сексуалното насилие над деца.  По данни на Европол опитите за сексуална експлоатация..

публикувано на 15.07.21 в 14:46
Александър Христов

Доц.Александър Христов: Изглежда Слави Трифонов се готви да управлява шоу

Видимо е, че лидерите на политическите сили са склонни да правят малко повече отстъпки. И в момента ситуацията е по-благоприятна за преговори за коалиции от преди три месеца, коментира Доц. д-р Александър Христов,експерт политическа комуникация и..

публикувано на 12.07.21 в 17:17

Трябват законодателни промени, за да се изкорени купуването на вота в ромските махали

Ниската избирателна активност в ромските общности в Стара Загора се дължи на акциите на полицията преди изборите, сезонната работа и недоверието в политиците и партиите, коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, председател на сдружение „Свят без..

публикувано на 12.07.21 в 15:33

Доклад на „Грийнпийс“ предупреждава за застрашени водни ресурси в Маришкия басейн

Водните ресурси в Източномаришкия речен басейн са застрашени. Това са изводите от научен доклад на "Грийнпийс" - „Неутолимата жажда на енергетиката“, създаден съвместно с учени от университета в Лайден, Нидерландия. За първи път за целите на доклада..

публикувано на 09.07.21 в 07:52
Кольо Парамов

Кольо Парамов: България трябва да бъде приета в Еврозоната

България трябва да бъде приета в Еврозоната. Не може 30-40 години да имаме валутен борд приравнен към еврото. Трябва да моделираме поведение в Еврозоната и да се възползваме от контролната схема на Европейската централна банка. Това коментира в..

публикувано на 06.07.21 в 11:27

Проф. Иван Чалъков: Ако искаме икономиката да се възстанови, трябва да се ваксинираме

Коронавирусът и „Зелената сделка“ ще бъдат във фокуса на дискусия, организирана от Центъра за върхови постижения „Жан Моне“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ . Работното заглавие на дискусията, която стартира в утрешния ден, 6..

публикувано на 05.07.21 в 17:54

Ст. комисар Венцислав Кирчев: В ОД на МВР-Хасково има служители, които ще работят по сигнали за изборни нарушения

Днес Министерството на вътрешните работи отбелязва 142 години от създаването си. „Оценявам високо тежките отговорности, които полицейските служители са поели когато са избрали своята професия и да служат на другите хора. В този смисъл изказвам и..

публикувано на 05.07.21 в 09:25

Ваня Григорова: Сред работещите в "Мини Марица -изток" има напрежение, но засега не се предвиждат стачни действия

"Мини Марица-изток“ бележат загуби, нямат средства за поддръжка на оборудването си и от много време е замразен приема на нови работници, но допълнителни съкращения на персонал ще направят невъзможна работата на комплекса, който върви към затваряне,..

публикувано на 29.06.21 в 16:12

Цветан Филев: Целите пред бранша са сигурни и дългосрочни пазари за тютюневата суровина от ЕС

Като браншова организация защитаваме около 40 000 семейства на тютюнопроизводители в рамките на ЕС по отношение на дългосрочни сигурни пазари за 5-10 години напред. Това каза в предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора Цветан Филев, президент на..

публикувано на 24.06.21 в 13:14