Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сливен е домакин на Национален фестивал на детската книга

| обновено на 09.06.21 в 06:38
Снимка: Община Сливен

Двадесет и третото издание на традиционно провеждания през месец май Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2021, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др. ще се проведе от днес до 11 юни 2021г. Единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене тази година ще премине под патронажа на Министерството на културата. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев. Събитието тази година ще премине в различен формат, с повече прояви на открито и при строго спазване на въведените противоепидемични мерки. Вече 23 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ вече 18 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца.

 Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина. Концепцията и основните цели на фестивала, въпреки нетипичните условия за провеждане и многото ограничения, ще бъдат успешно реализирани и тази година чрез включване в програмата на различни прояви представени с нови форми. По традиция, Фестивалът ще бъде открит с концерт на 9 юни от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. Официалният старт на фестивала ще бъде даден от г-н Стефан Радев – кмет на Община Сливен. В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Марин Трошанов, Цветелина Спиридонова, Мария Ангелова, Ваня Аврамова, Галина Андонова, Сотир Гелев, Иван Раденков, Цанко Лалев и Милен Хальов; Литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища; Връчване на Националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2021г.; Откриване на изложба и награждаване на отличенитеучастници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Борис Априлов”, посветен на 100г. от рождението на писателя; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Какво ми разказа вятърът” и X-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; художествени изложби; театрални представления; концерти; танцов маратон, карнавално шествие и др.

 Важен момент в програмата на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Съвременната детска книга като проекция на света и поглед в бъдещето”. Ще бъдат представени 16 доклада на участници от България, Сърбия, Унгария, Италия, Босна и Херцеговина, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Форумът ще премине в две сесии: първата – присъствена, във втората сесия чрез видеоконферентна връзка ще бъдат представени останалите 5 доклада. Акцент в програмата на фестивала и тази година са тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. Ще бъдат представени няколко изложби. В изложбена зала „Май” ще бъде експонирана уникална изложба – илюстрации от Международен студентски конкурс „Из приказния свят на Борис Априлов”, посветен на 100г. от рождението на писателя, един много успешен проект на РБ”Сава Доброплодни”, реализиран с подкрепата на НХА-София. В ХГ „Димитър Добрович“ ще бъде открита изложба – илюстрации на Катина Пеева – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2020г. С интересна изложба ще бъде отбелязано десетото издание на Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. И тази година централният площад и ларгото на града ще се превърнат в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен ще се проведат няколко представления, които ще срещнат деца и възрастни с любимите им приказни герои. Организаторите са предвидили при лошо време представленията да се състоят в кинозалата на Военен клуб - Сливен На открита сцена в края на първия фестивален ден е концерта „И мечтите си чудесни – да превърнем в песни!” и очаквания с много вълнение танцов маратон „Танцувай с нас „Jerusalema”. В танца на надеждата ще се включат над 220 деца и тийнейджъри от различни училища и школи като организаторите канят и възрастните да се включат в него. И 23-то издание на Фестивала, със съдействието на водещи компютърни фирми, ще осигури пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, където чрез презентации и майсторски класове, ще се представят иновациите свързващи печатния свят с дигиталната вселена. В компютърната зала на РБ „Сава Доброплодни“ ще се състои майсторски клас „В света на илюстрацията и комикса с новите технологии”. Със съдействието на фирма ADCOM в майсторския клас ще бъдат използвани таблети на Wacom. Участниците в събитието, студенти от НХА и от Босна и Херцеговина ще имат възможност да работят с тях, под ръководството на художниците Петър Станимиров, Борис Стоилов и проф.Виктор Паунов, които ще презентират на живо професионална работа на таблета, позволяващ на потребителя да рисува върху лист хартия, но същевременно, да използва всичките предимства на графична програма.

За талантливите малки поети и писатели участници в тазгодишния Национален литературен конкурс се организира майсторски клас по творческо писане „Граматика на фантазията” с модератор Марин Трошанов – един от найуспешните и обичани съвременни детски автори. В заниманията ще се включат над 35 деца и тийнейджъри разделени в две групи В дефилето с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, ще се включат актьорите от „Fireter - театър на огъня и сенките”, театър „Мариета и Марионета” и над 300 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Специално жури ще определи носителите на наградите за най-оригинален карнавален костюм. Тази година в шествието с карнавални костюми ще се включат и преподаватели и родители. Наградите ще бъдат връчени на откритата сцена на площада пред общината Церемонията по връчването на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2021г. в различните категории ще се състои на 10.06.2021г. За трети път ще бъде връчена и награда на детското жури в категория „автор”. За наградите в различните категории са постъпили над 50 номинации като наградите са присъждат след сериозна селекция. Над 60 деца и юноши ще бъдат наградени за участието си в Националния литературен конкурс „Какво ми разказа вятърът” и X Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои на специална церемония в последния ден на фестивала. В конкурсите, които се проведоха в условията на пандемия, се включиха нас 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина, което е безспорен успех на фестивала. Тази година в Националния литературен конкурс се включиха и над 80 деца от българските училища в чужбина като най-голям е броят на участниците от училищата във Виена, Париж, Лондон, Братислава. Всички прояви включени в програмата на фестивала са безплатни за посетителите. За децата - участници в различните прояви са осигурени много сувенири и книги. И тази година, съобразявайки се със строгите противоепидемични мерки, организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен и техните партньори ще се постараят да превърнат в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и ще дадат сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца ще отправят своите първи послания на творци.


Още от категорията

Джаз Форум Стара Загора 2021

Започва Джаз форум Стара Загора

На 10 юни 2021 г. от 19 ч. се открива деветият Джаз форум Стара Загора. Събитието по традиция се провежда на Античната улица, но при дъжд ще се състои в обновената зала на Културен център Стара Загора в сградата на Областната администрация...

обновено на 10.06.21 в 10:04

Литературно-художествен музей „Чудомир“ гостува на Празника на розата в Павел баня

От 9 юни до 9 юли 2021 г. във фоайето на Народно читалище „Напред – 1903 г." в Павел баня, ще бъде експонирана пътуващата експозиция с репродукции „Нашенци“ на Димитър Чорбаджийски. Изложбата е част от пълната възстановка на последната изложба на..

публикувано на 08.06.21 в 15:23

Месец юни ще бъде наситен със събития и мероприятия в Димитровград

Месец юни ще бъде наситен със събития и мероприятия в Димитровград.  Под надслов "Да изпратим пролетта...с маратон от събития за малки и големи" община Димитровград предлага богато разнообразие от концерти, фестивали, музикално-поетични вечери, театрални..

публикувано на 05.06.21 в 12:17
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора (7 -13 юни)

Културен афиш  7 юни  –  13 юни  2021 8 юни, /вторник/ „Да се провреш под дъгата“ от Георги Марков, постановка Ивалин Димитров. С участието на  Стефан Борисов, Димитър Митев, Ивелин Керанов, Ивалин Димитров, Жоро..

публикувано на 04.06.21 в 15:11

Тържества за децата на Казанлък на празничния Първи юни

По повод 1-ви юни, Международния ден на детето,  Община Казанлък, съвместно с Дневен център за деца с увреждания, МКБППМН, организира за всички детски празник с много игри и забавления. Тържеството ще се проведе на 01.06.2021 от 10:00 ч. до..

публикувано на 31.05.21 в 15:58

Празнична програма за 1 юни в Стара Загора

ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА В СТАРА ЗАГОРА ЗА 1 ЮНИ- МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО Парк „Пети октомври“ 10.00 часа – Концерт на детски градини. 11.00 часа – Куклен спектакъл „Пролетни приключения“ с ревю „Пролет-лято 2021“ на Куклено студио „Слънчице“ при..

публикувано на 31.05.21 в 13:05

Месец на безвъзмездното кръводаряване организират в Стара Загора

„Сподели силата си, дари кръв“ е мотото, под което ще протече организираният от Община Стара Загора месец на безвъзмездното кръводаряване. По този начин ще се отбележи и 14 юни - Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Партньори на..

публикувано на 31.05.21 в 10:22
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора

17 май, /понеделник/ Национална библиотечна седмица в РБ „Захарий Княжески“ и Библиотека „Родина“ /по отделна програма/ 17 -21 май „История на писмеността по нашите земи“ – мултимедийна презентация, литературно четене с..

публикувано на 17.05.21 в 07:00

Седмичен културен календар на община Ямбол (17 - 23 май)

Седмичен културен календар на община Ямбол 17 май – 23 май 2021 година 18 май, вторник „Литературни игри“ - състезание за учениците от 4 „а” клас на НУ „Проф. Петър Нойков” - Ямбол Начален час: 11:30 Място:..

публикувано на 16.05.21 в 16:08

Книга срещу килограм пластмаса в кампанията „Книги за смет“

Днес от 10 до 13 ч. в Стара Загора ще се проведе вече традиционната кампания „Книги за смет“ на улица "Стамо Пулев" 2. Всеки може да получи хубава книга срещу килограм пластмаса, каза за Радио Стара Загора Симеон Василев, ръководител проекти към..

обновено на 15.05.21 в 08:20