Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Студенти искат да отпадне критерият за доход за стипендии

Даниел Парушев
Снимка: sc.unwe.bg/

Трябва да отпадне критерият за доход за отпускане на стипендии на студенти и да остане само този за успех, тъй като университетите и студентските съвети нямат възможност да проверяват доходи. За това ще настояват от Националното представителство на студентските съвети в България, обяви за Радио Стара Загора Даниел Парушев - председател на организацията. Днес ще се проведе онлайн среща, на която ще бъдат обсъдени евентуални промени в постановлението за условията и реда на предоставяне на стипендии. На нея ще участват експерти от всички държавни университети, на министерство на образованието и представители на студентските съвети.

Ще бъде поискано увеличение на докторантската стипендия от сегашните 500 лв. поне до нивата на минималната работна заплата, каза още Даниел Парушев. Студентските съвети ще настояват и за увеличение в минималния и максимален праг на стипендиите.

„Няма как един докторант да се издържа с 500 лв. на месец. Най-добрите студенти трябва да имат стимул да продължат своето образование. Вдигането на минималната сума и помощ, която в момента е в размер на 300 лв. Минималната месечна стипендия за студенти може да бъде увеличена от 85 на 100 лв., а максималната от 180, защо не на 200 лв. За тези увеличение ще се разговаря с МОН“, поясни Парушев. Студентите настояват да получават държавни стипендии и в частните университети. 

Още от категорията

Марина Димитрова: Кръводаряването е жест на силните

"Дарявала съм доброволно и безвъзмездно кръв 51 пъти и всеки път празнувам живота! Днес е световният ден на доброволния кръводарител! Поздравявам всички доброволци и дарители и апелирам към всеки, който все още не се е престрашил:..

публикувано на 14.06.21 в 15:18

Проф. Георги Димитров: Посещението на Кьовеши е знак за ангажираност на ЕК към събитията у нас

Посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в София е по-скоро съвпадение, отколкото да е провокирано от санкциите по глобалния закон „Магнитски“, но не е изключено и тази тема да е обсъждана в рамките на нейната визита. Това коментира..

обновено на 11.06.21 в 15:33
Нина Терзиева

"Патронажна грижа+" и "Топъл обяд" за жителите на община Болярово

До края на седмицата потребителите на Дома за възрастни хора в с. Воден ще останат под карантина след случаите на Ковид – 19 в дома. Всички болни са изписани от лечебните заведения и състоянието им е добро. Ситуацията е овладяна и в другия социален дом..

публикувано на 09.06.21 в 16:26

Арх.Янулов: Летният театър има ПУП, ремонтът - в срок

Ремонтните дейности на Летния театър в Стара Загора се извършват в срок. Мащабният проект се реализира в пределите на парк „Митрополит Методий Кусев“ – паметник на ландшафтната архитектура, емблематично място за отдих на поколения старозагорци..

публикувано на 07.06.21 в 15:05

Николай Стайков: „Осемте джуджета“ остави петно на съмнение върху прокуратурата

„Една година след разкритията около разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“ , прокуратурата продължава да мълчи. Няма никакъв резултат от проверката, която стартира преди 12 месеца.“ Това заяви за Радио Стара..

публикувано на 03.06.21 в 15:48

Сметките за ток на фирмите, които не са избрали доставчик, може да поскъпнат до 30%

До 10 юни малките фирми трябва да изберат доставчик на електроенергия на свободния пазар. На 1 юли изтича гратисния период за това. След това не направилите избор ще преминат към доставчик от последна инстанция, като цената може да бъде с до 30%..

публикувано на 03.06.21 в 15:10
Катя Зографова

Връзката на "Хроники на Вазовия род" със Стара Загора

Литературният археолог Катя Зографова ще гостува на старозагорци с последната си творба - неразказваната досега цялостна история на Вазовото семейство „Хроники на Вазовия род”. Тя ще бъде представена на  3 юни (четвъртък) от 17:30 часа в Регионалния..

публикувано на 03.06.21 в 09:05

Лора Георгиева: SLAPP дела застрашават свободата на словото

Съдебните процеси са често използвани стратегии за заглушаване на независимата журналистика у нас. А напоследък SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) дела застрашават свободата на словото. Това каза за Радио Стара Загора Лора..

обновено на 31.05.21 в 12:28

Проф. Божидар Манов: Радвам се, че имам възможността да председателствам журито на фестивала "Златната липа"

Осмото издание на фестивала Златната липа започва утре в Стара Загора и ще представи 40 филма от 16 европейски държави, създадени през последните две години. В конкурсната програма селектираните филми ще се оценяват от жури с международно участие...

публикувано на 28.05.21 в 12:18
Георги Киряков

Георги Киряков: Политиката не е математика

Няма нищо изненадващо в последния ден за регистрация на партии и коалиции за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът Георги Киряков . По думите му, коалиционните формати са..

публикувано на 25.05.21 в 16:45