Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Студенти искат да отпадне критерият за доход за стипендии

Даниел Парушев
Снимка: sc.unwe.bg/

Трябва да отпадне критерият за доход за отпускане на стипендии на студенти и да остане само този за успех, тъй като университетите и студентските съвети нямат възможност да проверяват доходи. За това ще настояват от Националното представителство на студентските съвети в България, обяви за Радио Стара Загора Даниел Парушев - председател на организацията. Днес ще се проведе онлайн среща, на която ще бъдат обсъдени евентуални промени в постановлението за условията и реда на предоставяне на стипендии. На нея ще участват експерти от всички държавни университети, на министерство на образованието и представители на студентските съвети.

Ще бъде поискано увеличение на докторантската стипендия от сегашните 500 лв. поне до нивата на минималната работна заплата, каза още Даниел Парушев. Студентските съвети ще настояват и за увеличение в минималния и максимален праг на стипендиите.

„Няма как един докторант да се издържа с 500 лв. на месец. Най-добрите студенти трябва да имат стимул да продължат своето образование. Вдигането на минималната сума и помощ, която в момента е в размер на 300 лв. Минималната месечна стипендия за студенти може да бъде увеличена от 85 на 100 лв., а максималната от 180, защо не на 200 лв. За тези увеличение ще се разговаря с МОН“, поясни Парушев. Студентите настояват да получават държавни стипендии и в частните университети. 

Още от категорията

Ръстът в цените на горивата стимулира интереса към е-колите

Електрическата мобилност няма алтернатива, въпреки "моментни изяви" на някои държави, които възразиха срещу проектодокумента на Европарламента за спиране на продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене (ДВГ) от 2035 г. в ЕС,..

обновено на 28.06.22 в 15:24

Турция е най-предпочитаната лятна дестинация за почивка в чужбина

Най-предпочитаната лятна дестинация за почивка на нашите съграждани в чужбина остава Турция, не само защото е най-близо, но и защото там са едни от най-добрите предложения между цена и качество. Това коментира за Радио Стара Загора Ваня Овчарова,..

публикувано на 27.06.22 в 17:03

Нощен поход "Верея 2022" завърши с рекорд

121 души се включиха тази година в нощен поход Верея 2022-ра, организиран от Туристическо дружество Сърнена гора. Стартът на Прохода бе даден снощи от местността Предела, разказа за Радио Стара Загора Даниел Йорданов, член на управителния съвет на..

публикувано на 26.06.22 в 18:32

Необходима е промяна в двете квоти на Съдийската колегия

Попълването на професионалната квота на следващия Висш съдебен съвет (ВСС) продължава. Утре и в неделя ще бъде гласуването. Няколко важни проблема, които трябва да бъдат приоретизирани очерта председателят на Окръжен съд – Хасково Миглена Тянкова и..

публикувано на 24.06.22 в 09:32

Искра Михайлова: Най-доброто за България са нови избори

Най-доброто за България са нови избори. Това каза старозагорският депутат от „Възраждане“ Искра Михайлова. Думите й са по повод успешния вот на недоверие и сваленото правителство на Кирил Петков. Според Искра Михайлова силите ще бъдат преразпределени..

публикувано на 23.06.22 в 16:05
доц. Атанас Славов

Доц. Атанас Славов: "Коалиция Ориент експрес" води страната към хаос

От визия за модернизаторско управление, насочено към влизане на България в ядрото на ЕС, преминаваме към период на хаос. Така определи последствията за страната ни от успешния вот на недоверие към правителството старозагорския депутат от..

публикувано на 23.06.22 в 15:46

Първан Симеонов: Политическата агония ще продължи

Дори вотът на недоверие срещу правителството на Кирил Петков да не мине тази вечер, то агонията за страната ще продължи. Това коментира пред Радио Стара Загора политологът Първан Симеонов. Той уточни, че опозицията е настроила част от обществото..

публикувано на 22.06.22 в 16:56
Георги Проданов

Политолог прогнозира неуспешен вот на недоверие

Вотът на недоверие срещу правителството на Кирил Петков няма да мине в парламента. Това прогнозира от ефира на Радио Стара Загора политологът и преподавател в Нов български университет Георги Проданов.   Той сподели, че управляващите имат шанс да..

публикувано на 20.06.22 в 08:59

Стартира програма Лято 2022

За тринадесети пореден път Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) и Център за превантивна и психолого-консултативна дейност към  Община Стара Загора организират лятна превантивна програма..

публикувано на 16.06.22 в 16:35

Намаляват засетите площи с ориз у нас

Производителите на ориз значително са намалили площите за отглеждане на културата. Разходите за отглеждане на декар ориз значително са се вдигнали. Площите са намалели с около 35% , алармира Георги Видолов, управител на Българска оризова асоциация...

публикувано на 16.06.22 в 16:13