Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цветелина Пенкова:

Преминаването на въглищните ТЕЦ-ове към газ е стратегически проект

Цветелина Пенкова - евродепутат
Снимка: Личен архив

В понеделник страните от ЕС одобриха Фонда за справедлив преход с бюджет 17,5 милиарда евро. Сумата, предвидена за България, е 1,18 милиарда евро, а три региона – Стара Загора, Кюстендил и Перник, имат право на финансиране по тази линия. Какви са допустимите проекти – с този въпрос се обърнахме към Цветелина Пенкова, евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите, член на комисията по промишленост, изследвания и енергетика, член на борда на директорите на Европейски минен форум. 

Обхватът на Фонда за справедлив преход е един от ключовите елементи, които дискутирахме доста време в рамките на европейските институции. Фондът цели да подпомогне регионите, които са най-силно зависими от изкопаемите горива и най-вече от въглищата – да се модернизират производствата и да се финансира трансформацията към зелен икономически модел.

На първо място Фондът ще подкрепя малки и средни предприятия и стартиращи такива, които се осланят на нови начини за производство на енергия. Предвидено е подпомагане на хората, да се адаптират към новите възможности на заетост, инвестиции в обучение и преквалификация и третата линия е финансиране на научни изследвания и иновации.

Възможно ли е проект за трансформация на въглищна централа в газова да се финансира от Фонда за справедлив преход?

Имаше сериозни дебати по тази тема. В крайна сметка по време на преговорите между ЕП, Съвета и ЕК тази възможност отпадна. Инвестициите в инфраструктури и мощности, които използват природен газ могат да се финансират обаче чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Планът за възстановяване и устойчивост, който е основен финансов инструмент се преработва в момента от служебното правителство, защото предадения вариант през април беше върнат от европейските институции със сериозни препоръки и забележки, уточни Цветелина Пенкова.

В момента действията по преработване и подобряване са на база на препоръките, т.е. забавянето не идва от служебното правителство, а заради варианта, който е бил предаден. Но се очаква в рамките на тази година да можем да получим част от средствата предвидени по този план.

Има разговори да се добавят още допълнителни региони, освен трите включени в националния ни План за възстановяване в момента.

Но тук трябва много внимателно да се следи, защото ако ние представим много на брой региони има опасност да се стигне до неефективно използване и недостиг на средства. Най-важно е да се включат тези региони, които са най-силно засегнати, и със сигурност регионът на Стара Загора е един от ключовите.

България е третата страна в ЕС по брой на въглищните мини, заедно с Германия, Полша и Испания. Не случайно сме петият най-голям бенефициент като средства, които ще получим от Фонда за справедлив преход. Този преход и трансформациите на ТЕЦ-овете в комплекс Марица изток ще се случат. Въпросът е какви ще бъдат най-адекватните инвестиции, за да превърнем Комплекса в индустриален център на развитие на нов тип енергетика и технологии. Това е напълно възможно.

Една от основните идеи, която се дискутира на този етап е преминаването и инвестициите в  инфраструктура на пирироден газ. Това е дългосрочен, стратегически проект, защото същата инфраструктура може да бъде използвана за водорода, който се счита за един от основните бъдещи енергийни носители в Европа. Това е и целта на много европейски държави в момента.

Цветелина Пенкова коментира още, че за конкретно затваряне и докога на ТЕЦ-овете е трудно да се говори в момента. Проблемът обаче е, че с излизането на свободния пазар, цената на тока, който се произвежда от въглища, ще се повиши изключително много и няма да е конкурентен на пазара, ако не започне преструктуриране на мощностите.

Интервюто с Цветелина Пенкова можете да чуете в прикачените звукови файлове.


Още от категорията

Доц. д-р Добри  Ярков, Ректор на Тракийски университет, Стара Загора

Биотехнологични проекти за региона на Стара Загора разработват в Института за устойчив преход

През февруари 2021 г. към Тракийския университет в Стара Загора заработи Институт за устойчив преход и развитие, чиято цел е да подпомогне трансформацията на стопанския модел в районите, засегнати от енергийния преход. В състава му влизат и..

публикувано на 02.06.21 в 08:10

Проф. Дария Владикова: Водородната икономика навлиза стабилно

„Ние не забелязваме водорода около нас, но той е най-разпространеният елемент във Вселената. Като енергиен носител е по- безопасен в някои отношения от конвенционалните горива. Той е толкова лек, че ако има   някъде теч -  отива в..

обновено на 26.05.21 в 20:27

Никола Газдов: ВЕИ секторът се развива все по-динамично и в България

Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия е основана в края на 2019 година и обединява няколко десетки компании, които разработват проекти в България и по света, изграждат фотоволтаични и други централи, консултират..

публикувано на 19.05.21 в 08:05

Комплекс "Марица- изток" има потенциал, но няма време

През 2011 година от Тошиба извършват предпроектно проучване за внедряване на технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид в ТЕЦ „Марица изток - 2“. За резултатите и изводите от него потърсихме адвокат Костадин Сирлещов -..

публикувано на 12.05.21 в 08:05
ТЕЦ

Какви са вариантите за работата на комплекс "Марица изток" в следващите години

Как да се трансформира комплекс „Марица изток“ така че да имаме независима енергетика и качествени работни места – потърсихме мнението на Диян Димитров, избран за председател на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг и с 12 годишен..

обновено на 28.04.21 в 18:32

Олег Стоилов: старозагорският бизнес трябва да работи на квадрат

Когато говорим за преход към нов тип икономика, това, което трябва да прави българския бизнес, старозагорският трябва да го прави на квадрат – това каза в рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ Олег Стоилов,..

публикувано на 21.04.21 в 08:05

България в обединението на европейските енергийни пазари

Обединението на енергийните пазарите между България и Гърция на 11 май е поредна стъпка в създаването на конкурентен пазар на електроенергия в мащаб ЕС. За България този процес започна доста отдавна още в началото на първото десетилетие на 21 век с..

публикувано на 14.04.21 в 07:55

Румяна Грозева: Стара Загора може да бъде въглеродно неутрален регион

В Минутите на Зелената сделка с Европа директно разговаряме с Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР Стара Загора, партньор на рубриката и част от мениджмънта на индустриална зона Загоре. В момента се изготвя Регионалният план за..

публикувано на 08.04.21 в 11:08

70% от българите искат зелените политики да са приоритетни

85% от българите смятат, че климатичните промени и глобалното затопляне са проблем от изключителна важност, показва проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), проведено от „Алфа Рисърч“. Националното представително допитване е..

публикувано на 31.03.21 в 08:10
Славчо Нейков

Славчо Нейков: технологията за улавяне на въглерод няма да се финансира от ЕС

Славчо Нейков е председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, има повече от 25 години непрекъснат стаж в енергийния сектор. Интервюто е на Живко Иванов. Дали улавянето на въглеродния диоксид може да се..

публикувано на 24.03.21 в 08:05