Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Цветелина Пенкова:

Преминаването на въглищните ТЕЦ-ове към газ е стратегически проект

Цветелина Пенкова - евродепутат
Снимка: Личен архив

В понеделник страните от ЕС одобриха Фонда за справедлив преход с бюджет 17,5 милиарда евро. Сумата, предвидена за България, е 1,18 милиарда евро, а три региона – Стара Загора, Кюстендил и Перник, имат право на финансиране по тази линия. Какви са допустимите проекти – с този въпрос се обърнахме към Цветелина Пенкова, евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите, член на комисията по промишленост, изследвания и енергетика, член на борда на директорите на Европейски минен форум. 

Обхватът на Фонда за справедлив преход е един от ключовите елементи, които дискутирахме доста време в рамките на европейските институции. Фондът цели да подпомогне регионите, които са най-силно зависими от изкопаемите горива и най-вече от въглищата – да се модернизират производствата и да се финансира трансформацията към зелен икономически модел.

На първо място Фондът ще подкрепя малки и средни предприятия и стартиращи такива, които се осланят на нови начини за производство на енергия. Предвидено е подпомагане на хората, да се адаптират към новите възможности на заетост, инвестиции в обучение и преквалификация и третата линия е финансиране на научни изследвания и иновации.

Възможно ли е проект за трансформация на въглищна централа в газова да се финансира от Фонда за справедлив преход?

Имаше сериозни дебати по тази тема. В крайна сметка по време на преговорите между ЕП, Съвета и ЕК тази възможност отпадна. Инвестициите в инфраструктури и мощности, които използват природен газ могат да се финансират обаче чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Планът за възстановяване и устойчивост, който е основен финансов инструмент се преработва в момента от служебното правителство, защото предадения вариант през април беше върнат от европейските институции със сериозни препоръки и забележки, уточни Цветелина Пенкова.

В момента действията по преработване и подобряване са на база на препоръките, т.е. забавянето не идва от служебното правителство, а заради варианта, който е бил предаден. Но се очаква в рамките на тази година да можем да получим част от средствата предвидени по този план.

Има разговори да се добавят още допълнителни региони, освен трите включени в националния ни План за възстановяване в момента.

Но тук трябва много внимателно да се следи, защото ако ние представим много на брой региони има опасност да се стигне до неефективно използване и недостиг на средства. Най-важно е да се включат тези региони, които са най-силно засегнати, и със сигурност регионът на Стара Загора е един от ключовите.

България е третата страна в ЕС по брой на въглищните мини, заедно с Германия, Полша и Испания. Не случайно сме петият най-голям бенефициент като средства, които ще получим от Фонда за справедлив преход. Този преход и трансформациите на ТЕЦ-овете в комплекс Марица изток ще се случат. Въпросът е какви ще бъдат най-адекватните инвестиции, за да превърнем Комплекса в индустриален център на развитие на нов тип енергетика и технологии. Това е напълно възможно.

Една от основните идеи, която се дискутира на този етап е преминаването и инвестициите в  инфраструктура на пирироден газ. Това е дългосрочен, стратегически проект, защото същата инфраструктура може да бъде използвана за водорода, който се счита за един от основните бъдещи енергийни носители в Европа. Това е и целта на много европейски държави в момента.

Цветелина Пенкова коментира още, че за конкретно затваряне и докога на ТЕЦ-овете е трудно да се говори в момента. Проблемът обаче е, че с излизането на свободния пазар, цената на тока, който се произвежда от въглища, ще се повиши изключително много и няма да е конкурентен на пазара, ако не започне преструктуриране на мощностите.

Интервюто с Цветелина Пенкова можете да чуете в прикачените звукови файлове.


БНР подкасти:

Още от категорията

Липсва комуникационна стратегия на държавата към засегнатите от Зелената сделка

Към момента имаме изключителни дефицити по отношение на комуникационната стратегия на държавата по отношение на енергийния преход и засегнатите региони. Това коментира Гавраил Гавраилов от фондация „Блу линк“, журналист, специалист по социално..

публикувано на 24.11.22 в 12:18

Мерките за трансформацията на въглищните региони чакат одобрение

Последният вариант на Приоритет 3 от Програмата за развитие на регионите, който се отнася до трансформацията на въглищните региони – Стара Загора, Перник и Кюстендил, чака одобрение от ЕК. Информацията е от последното заседание на Тематичната..

публикувано на 16.11.22 в 10:49

Старозагорци с нови отоплителни уреди по проект

Старозагорци имат голям интерес и се интерсуват от чистотата на въздуха, който дишат. Те са загрижени за околната среда, сочи анкетата, направена  по Проекта към подобряване на качеството на атмосферния въздух и представяне на нови възможности за..

публикувано на 11.11.22 в 12:02
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: „Зелената сделка“ няма да се промени

Дългосрочната визия на Европейския съюз е въглищните централи да бъдат преустроени или затворени и „Зелената сделка“ няма да се промени. Това коментира за Радио Стара Загора Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европарламента в България. По..

обновено на 02.11.22 в 10:29

Проект предвижда производство, съхранение и използване на зелен водород като чиста енергия

Европа вече се обръща към водорода за източник на чиста енергия и едно от най-обещаващите решения и алтернатива на въглищата. Предвижда се на континента да бъдат създадени до 52 водородни долини, 23 от които вече са учредени. Това е особено..

публикувано на 19.10.22 в 07:06

Експерти от АРИР – Стара Загора представиха региона в Академия за регионите в преход

Проектът CINTRAN спонсорира събитие „лице в лице“  или т.нар. Академия за изграждане на капацитет. Тя  се проведе в един от фокусните региони на CINTRAN Западна Македония, в град Козани, Гърция. Фондът за развитие на Западна Македония..

публикувано на 14.10.22 в 14:52

Конференция "Нов енергиен микс - иновации и инвестиции" се проведе в Стара Загора

Специалисти, представители на местната власт и неправителствени организации участваха в конференция на тема: "Нов енергиен микс - иновации и инвестиции" провела се в Стара Загора. „Това е третото издание на форума по тази тема. По организацията..

публикувано на 05.10.22 в 14:41

Община Свиленград по пътя на община с "нулеви отпадъци"

Нарастващата популярност на концепцията „нулеви отпадъци“ води до все по-честото ѝ използване без ясни стандарти и критерии. Затова Европейската мрежа за нулеви отпадъци - ZERO WASTE EUROPE – създаде международен сертификат за общини с..

публикувано на 28.09.22 в 10:00

Министър Пулев: Планът за възстановяване работи, отваряме още три процедури до края на годината

„Много се изговори за Плана за възстановяване и устойчивост, но вече се вижда, че той работи. Министерството на иновациите и растежа е първото, което отпуска пари за българския бизнес по Плана за възстановяване – 600 млн. лв. до края на годината...

публикувано на 21.09.22 в 10:40

Стара Загора може да получи 1 млрд. евро за справедлив преход от ЕС

Стара Загора, Кюстендил и Перник са българските региони, които ще бъдат най-пряко засегнати от реформите по пътя към въглеродна неутралност на Стария континент. Отлаганите във времето Териториални планове за справедлив преход на трите области  вече са..

обновено на 03.08.22 в 15:39