Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветелина Пенкова:

Преминаването на въглищните ТЕЦ-ове към газ е стратегически проект

Цветелина Пенкова - евродепутат
Снимка: Личен архив

В понеделник страните от ЕС одобриха Фонда за справедлив преход с бюджет 17,5 милиарда евро. Сумата, предвидена за България, е 1,18 милиарда евро, а три региона – Стара Загора, Кюстендил и Перник, имат право на финансиране по тази линия. Какви са допустимите проекти – с този въпрос се обърнахме към Цветелина Пенкова, евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите, член на комисията по промишленост, изследвания и енергетика, член на борда на директорите на Европейски минен форум. 

Обхватът на Фонда за справедлив преход е един от ключовите елементи, които дискутирахме доста време в рамките на европейските институции. Фондът цели да подпомогне регионите, които са най-силно зависими от изкопаемите горива и най-вече от въглищата – да се модернизират производствата и да се финансира трансформацията към зелен икономически модел.

На първо място Фондът ще подкрепя малки и средни предприятия и стартиращи такива, които се осланят на нови начини за производство на енергия. Предвидено е подпомагане на хората, да се адаптират към новите възможности на заетост, инвестиции в обучение и преквалификация и третата линия е финансиране на научни изследвания и иновации.

Възможно ли е проект за трансформация на въглищна централа в газова да се финансира от Фонда за справедлив преход?

Имаше сериозни дебати по тази тема. В крайна сметка по време на преговорите между ЕП, Съвета и ЕК тази възможност отпадна. Инвестициите в инфраструктури и мощности, които използват природен газ могат да се финансират обаче чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Планът за възстановяване и устойчивост, който е основен финансов инструмент се преработва в момента от служебното правителство, защото предадения вариант през април беше върнат от европейските институции със сериозни препоръки и забележки, уточни Цветелина Пенкова.

В момента действията по преработване и подобряване са на база на препоръките, т.е. забавянето не идва от служебното правителство, а заради варианта, който е бил предаден. Но се очаква в рамките на тази година да можем да получим част от средствата предвидени по този план.

Има разговори да се добавят още допълнителни региони, освен трите включени в националния ни План за възстановяване в момента.

Но тук трябва много внимателно да се следи, защото ако ние представим много на брой региони има опасност да се стигне до неефективно използване и недостиг на средства. Най-важно е да се включат тези региони, които са най-силно засегнати, и със сигурност регионът на Стара Загора е един от ключовите.

България е третата страна в ЕС по брой на въглищните мини, заедно с Германия, Полша и Испания. Не случайно сме петият най-голям бенефициент като средства, които ще получим от Фонда за справедлив преход. Този преход и трансформациите на ТЕЦ-овете в комплекс Марица изток ще се случат. Въпросът е какви ще бъдат най-адекватните инвестиции, за да превърнем Комплекса в индустриален център на развитие на нов тип енергетика и технологии. Това е напълно възможно.

Една от основните идеи, която се дискутира на този етап е преминаването и инвестициите в  инфраструктура на пирироден газ. Това е дългосрочен, стратегически проект, защото същата инфраструктура може да бъде използвана за водорода, който се счита за един от основните бъдещи енергийни носители в Европа. Това е и целта на много европейски държави в момента.

Цветелина Пенкова коментира още, че за конкретно затваряне и докога на ТЕЦ-овете е трудно да се говори в момента. Проблемът обаче е, че с излизането на свободния пазар, цената на тока, който се произвежда от въглища, ще се повиши изключително много и няма да е конкурентен на пазара, ако не започне преструктуриране на мощностите.

Интервюто с Цветелина Пенкова можете да чуете в прикачените звукови файлове.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Климатична фреска за учители организират от Европа Директно и Община Стара Загора

Обучение за учители от гимназии в Стара Загора организират съвместно Европа Директно  и Община Стара Загора. Домакин на събитието „Заедно за климата. Климатична фреска“ ще бъде Международният младежки център. Експерт от Регионалното управление на..

публикувано на 12.06.24 в 10:00

Успешен старт на проекта GH2M за ускоряване на внедряването на зелена водородна мобилност в ЕС

На 15 и 16 май 2024 г. се проведе първоначалната среща по проекта GH2M. Проектът има за цел да ускори внедряването на зелена водородна мобилност в различни региони на Европейския съюз. Тази инициатива е ключова стъпка към постигане на целите на ЕС..

публикувано на 22.05.24 в 10:00

Теодор Стойчев: Важно е да бъдем активни и на европейските избори

"Важно е да бъдем активни и на европейските избори, защото голяма част от темите, които се решават на национално ниво, минават преди това на европейско. Около 70 процента от законодателството, което се приема и което е валидно в България, преди..

публикувано на 15.05.24 в 10:00

Европа Директно отбелязва 9 май на областната панорама на професионалното образование

Европа Директно Стара Загора ще участва в дванадесета областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране в Стара Загора през месец май. Събитието ще се проведе на открито на 9 май от 10.00 до 19.00 часа и на 10 май от 9.00 до 14.30..

публикувано на 08.05.24 в 10:00

Европа Директно и Тракийски университет със съвместно събитие за еврото и професиите на бъдещето

Европа Директно -  Стара Загора и Тракийски университет ще са домакини на мрежовото информационно събитие на 10-те  центрове Европа Директно от страната на теми: „Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“. Целта на събитието е..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

15 старозагорски фирми бяха обучени в кръговата икономика по проект на ТПП с норвежки партньор

До края на април 2024 г. продължава проект "Норвежка подкрепа за зелени иновации в малки и средни предприятия". Той се реализира от Търговско-промишлената палата в Стара Загора. 15 компании от Старозагорски регион участват в него. "Темата..

публикувано на 17.04.24 в 10:00

Седем концепции за интегрирани териториални инвестиции с партньори от област Стара Загора са преминали успешно първия етап на кандидатстване

Започват обществените обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) по места в област Стара Загора. Седем концепции с партньори от Старозагорско  са преминали успешно етапа на административно съответствие и допустимост,..

публикувано на 08.04.24 в 15:16

УНСС изследва въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности

Въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности е темата на изследване по проект, който се осъществява от учени от Университета за национално и световно стопанство в София. Т е работят по него от 2022г.  и е съвместен проект с 12..

публикувано на 03.04.24 в 09:30

Второ събитие по проект "Преход на възможностите“ ще се проведе в Стара Загора

Изпълнението на европейския проект „Преход на възможностите“ продължава с второ събитие в Стара Загора. „Бранд Медия България“ и Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) организират съвместно кръгла маса, на която в дълбочина да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 08:40

Радостин Танев: Зелената цел на Общината е на човек по дърво

Парк „Митрополит Методий Кусев", по-известен сред старозагорци като Аязмото, е едно от емблематичните места в града. В последните няколко години обаче растителният и дървесен потенциал на парка  видимо намалява. Основният вредител е короядът ,..

публикувано на 13.03.24 в 10:02