Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В началото на XX век европейски възпитаници създават музейната сбирка на Стара Загора

В началото на 1907 година при прокарване на водопровод, в центъра на Стара Загора, са открити антични средновековни бронзови монети. Находката е голяма. Местната общественост поема инициативата да създаде музей. Целта е, артефактите намерени в Стара Загора и околностите й, да не отиват в столицата, каквато е била практиката, по онова време. На 28 май (стар стил) или на 10 юни (нов стил) 1907  група старозагорски интелектуалци, между които учителите Атанас Илиев и Атанас Кожухаров, митрополит Методий, областния управител, кмета на града и граждани, учредяват Археологическо дружество "Августа Траяна". В устава на новоучреденото дружество е записано: "Основната цел е основаването на местен музей за събиране на археологическите останки от древните времена."

Първите предмети от експозицията на бъдещия музей са изложени в една от стаите на общинската администрация. По-късно, когато броят на предметите се увеличава, те са преместени в едно от помещенията на Мъжката гимназия "Иван Вазов". След като и това място се оказва тясно, да побере даренията и експонатите, председателят на дружеството Атанас Кожухаров подема инициативата за построяването на специална сграда. Тя отваря врати за посетители през 1912 година. В първите месеци музеят работи в събота след обяд и в неделя преди обяд. Интересът на любознателните старозагорци към изложените предмети в красивите витрини налага промяна в работното време. Приемът става целодневен.

Археологическо дружество "Августа Траяна" издава отчети за работата си. Те са събрани в четири сборника за 1907 - 1911, 1912 - 1914, 1915 - 1921 и 1922 - 1924. Всички са отпечатани в печатница "Светлина", Стара Загора, като самостоятелни издания.

При една от инспекциите в музея служители в Министерството на просвещението казват: "Старозагорският музей е сред водещите в страната!" Годината е 1921. Заслугата за високата оценка безспорно принадлежи на Атанас Кожухаров-инициатор за създаване на дружеството и ръководител на музея от 1907 година до края на живота си.

Атанас Кожухаров е роден през 1861 г. в Стара Загора. Завършва история в Университета в Загреб, Хърватия. Още като студент проявява интерес към историята на изкуството и литературата. След завръщането си в България работи като учител в Пловдив, директор на педагогическите училища в Казанлък и Шумен. През 1901 г. е назначен за директор на Девическата гимназия в Стара Загора. След това е окръжен училищен инспектор в Бургас, Сливен и Стара Загора. През 20-те години на ХХ в. провежда археологически разкопки на крепостната стена на Августа Траяна, "Кръглата кула", Каймашката могила, Шопова могила, праисторическото селище в местността Манастира край с. Борилово, средновековния манастир в местността Боров дол, сондажите при Берекетската и Азмашката могила и др.

До края на септември, в малката зала на РИМ - Стара Загора, може да разгледате изложбата посветена на 160-та годишнина от рождението на Атанас Кожухаров - основоположник на музейното дело в Стара Загора. Подробностите за създаването на дружество" Августа Траяна" и работата му чуйте в прикачения звуков файл: 

Галерия

Още от категорията

Павел баня избра Царица Роза 2021 (снимки)

Габриела Касева е Царица Роза – Павел баня 2021. Тя бе избрана след онлайн гласуване и спечели 1311 гласа. Нейна първа подгласничка стана Петя Дончева с 1205 гласа. Онлайн вотът отреди втора подгласничка на Царица Роза да бъде Цветелина Петрова, която..

публикувано на 11.06.21 в 11:36

Започна гласуването за Царица Роза на Павел баня

Днес започва богатата празнична програма за Празника на розата и минералната вода в община Павел баня. В четири поредни дни - от 9-ти до 12-ти юни, павелбанци и гостите на града ще могат да се насладят на концерти, изложба, огнено шоу, кулинарен..

публикувано на 09.06.21 в 10:20

Поправи с приятели на чаша кафе в Стара Загора

"Поправи с приятели" е мотото на среща, която се организира по проект за предотвратяване образуването на отпадъци чрез насърчаване удължаването на жизнения цикъл на продуктите, т.нар. – Repair Café. Идеята е заимствана от Нидерландия...

публикувано на 04.06.21 в 10:30

В Павел баня ще избират Царица Роза онлайн, търси се и Цар на минералната вода

За втора поред година Царица Роза на община Павел баня ще бъде избрана онлайн, информират от общината. Гласуването ще е възможно от 09:00 часа на 09.06.2021 г. доприключване на третия кръг на спектакъла по избора на Царицата на 10.06.2021 г. Кои са..

публикувано на 03.06.21 в 16:14

Старозагорче на четири години рецитира "Хаджи Димитър" на Ботев

Урок по родолюбие или как да съхраним националната си памет. Това показа 4 –годишният Александър Господинов от Стара Загора, който рецитира стихотворението „Хаджи Димитър“  пред  бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит..

публикувано на 02.06.21 в 16:51

Диди Дрингова: „Усмихвам се на живота!“

Тя се казва Диди Дрингова. Позната ни е от различни риалити формати, но най – вече като половинката на музиканта Искрен Пецов. Известна е още като „голямата уста“, както сама споделя събеседничката ни. Заради това, че отстоява мнението си и себе си,..

публикувано на 02.06.21 в 09:46

Ути Бъчваров твори уникален казанлъшки сладолед с розов цвят за празника на града

Рекордното количество от над 100 кг. вкусен сметанов сладолед с розово сладко от 10 000 листчета розов цвят, набран в розовите градини на Казанлъшката долина, ще приготвят Ути Бъчваров и деца от Казанлък. Към сладкото изкушение ще бъдат добавени и..

публикувано на 31.05.21 в 15:21

"По стъпките на Белоногата" оживява в Харманли

"По стъпките на Белоногата" е филм, който ще може да бъде видян в Харманли на 3 юни. Тогава в малкия град празнуват "Ден на Белоногата". Филмът ще може да бъде гледан само на едно място – до Извора, посредством специално приложение. В лентата ще се види..

публикувано на 31.05.21 в 14:54

Деца от подготвителна група с премиера на „Вълшебникът от Оз“

Децата от подготвителна група „Мечо Пух“ при детска градина „Светлина“ в Стара Загора представиха театрален спектакъл. Премиерата на постановката „Вълшебникът от Оз“ се състоя на сцената на Държавен куклен театър. Произведението на Лиман Баум..

публикувано на 31.05.21 в 12:31

Певицата Таня Ди избира среща с Благовест Зерлиев пред Том Джоунс

Певицата Таня Ди е имала възможност да се срещне лично и да се запознае с певеца Том Джоунс, но вместо това е отишла на среща с настоящата си половинка Благовест Зерлиев. Какви ли не щури неща правят хората от любов...разговор за любовта, за щурите..

публикувано на 30.05.21 в 16:03