Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава ли болницата в Раднево без кандидат-купувач?

Радневската общинска болница „Д-р Димитър Чакмаков“ засега остава без кандидат – купувач. Единственият, заявил преди време инвестиционни намерения за приватизация - Ибрям Алиев, не е подал документи за участие в търга в определения срок, потвърди самият той в интервю за Радио Стара Загора. По думите му става ясно, че настоява и за промяна в приватизационните условия.  

Решението на Общински съвет-Раднево, с което стартира процедурата по приватизация на общинската болница, е обнародвано в брой 44 на ДВ от 25 май. В него са определени и всички приватизационни условия към потенциалния кандидат- купувач.

Съгласно решението обявената минимална цена за продажба на болницата е 682 000 лв. – наполовина по-ниска от първоначално определената пазарна оценка от 1 282 000 лв. Купувачът е длъжен да запази предмета на дейност на приватизиращото се дружество за срок минимум 20 год., да запази броя на работните места и на отделенията към датата на обявяване на процедурата за приватизация и да погаси всички съществуващи задължения на лечебното заведение, които към момента надхвърлят 2 млн. лв.

Срокът за подаване на документи за участие в търга изтече на 5.06. Ибрям Алиев закупува тръжната документация, но не внася депозит за участие в търга. С това процедурата по приватизация се блокира, защото няма друг, заявил инвеститорски интерес.  

По думите му, Алиев не се е отказал от намеренията си за приватизация, но засега ще изчака преди да предприеме следващи действия. Причините са обществената реакция и напрежение по въпроса, както и че обявената цена е висока за поставените приватизационни условия. Той настоява в капитала на болницата да бъдат върнати и 20-те дка паркова площ към лечебното заведение, които са били извадени и не са включени в условията за приватизация.

Алиев, който е собственик на лечебни заведения в Ямбол и Сливен, потвърди намерението си да купи болницата само при условие, че ще бъде продаден и Медицинския център към нея. Обявената цена за него е 547 000 лв. Решението за приватизация е обнародвано отново в същия брой на ДВ. Алиев обаче настоява да се добави и една от страничните сгради на комплекса, която е към Медицинския център, но също е било извадена от капитала. 

Първият опит за приватизация на задлъжнялата и неработеща общинска болница е провален. Дали ще има промяна в приватизационните условия така както иска единственият кандидат-купувач - решението за това трябва да вземе принципалът Общински съвет. По наша информация в понеделник се очаква да бъде насрочено  провеждане на извънредна общинска сесия.    

Още по темата можете да чуете от репортажа в звуковия файл.

Още от категорията

Съдът прекрати делото срещу мъжа, който блъсна и уби 14-годишно момче в казанлъшкото село Бузовград

Делото срещу 57 годишния Димитър Косев, обвинен в причиняването на смърт по непредпазливост на 14 годишния Иван Седмаков, бе прекратено и върнато на прокуратурата. Причината са процесуални нарушения и противоречия в обвинителния акт. Година и 4..

публикувано на 22.02.24 в 12:39
Предавател на Радио Стара Загора на връх Аида

Авариен ремонт на УКВ предавател на Радио Стара Загора

Днес 22.02.2024 год. четвъртък, ултракъсовълновият предавател на Радио Стара Загора за района на гр.Хасково с честота 94,4 МHz ще има прекъсване на излъчването от 11.00 до 17.00 часа, поради авариен ремонт на антенно-фидерната система.  Може да слушате..

публикувано на 22.02.24 в 11:00

Две години война в Украйна: В Стара Загора организират протест с призив за мир

Точно в деня, в който светът ще отбележи две години от началото на войната в Украйна, украинската общност в Стара Загора, съвместно с Фондация „Мисия Криле“, организират протест с призив за мир. Той ще се проведе на площада пред Общината от 18.00..

публикувано на 22.02.24 в 10:10

96 години български професионален балет "Нестинарка" в изложба, филм и спектакъл на 29 февруари

Балетната трупа на Старозагорската опера ще отбележи на 29 февруари от 19.00 часа 96-та годишнина на българското професионално балетно изкуство със спектакъла на култовата танцова драма „Нестинарка” по музиката на Марин Големинов и хореографията на..

публикувано на 22.02.24 в 09:54

Започва делото за катастрофата в Бузовград, взела живота на 14-годишно дете

Днес от 10 часа в Старозагорския окръжен съд е първото заседание по делото за 14-годишния Иван Седмаков от село Бузовград.   На 11 ноември 2022 година момчето беше блъснато на банкета на улицата, която води към село Розово, докато заедно със свои..

публикувано на 22.02.24 в 08:05

Затварят пътя Тулово-Мъглиж

От днес (22.02.2024 год., четвъртък) до 03.03.2024 год. (неделя) ,   участъкът от общински път ПЪТ SZR 1081 / I-5 / Тулово - Мъглиж ще бъде затворен за преминаването на МПС . Причината е предстоящото приемане на строително-монтажни работи от Държавна..

публикувано на 22.02.24 в 04:50

Зонта клуб - Стара Загора стартира проект срещу насилието сред децата

През февруари Зонта клуб Ст. Загора започна новия си проект „За бъдещето на децата ни“ - пореден проект, свързан с правата и отговорностите на децата, с проблемите на насилието - в училище, в общността и в семейството. Първите срещи и разговори се..

публикувано на 21.02.24 в 19:19

Надежда Чакърова: Образованието да стане приоритет и децата да бъдат убедени, че то е прозорецът към бъдещето

Състоя се тържествено откриване на Комплекс от три центъра за предоставяне на комплексни грижи в ранна детска възраст по проект “Предоставяне на комплексни грижи в ранна детска възраст в Община Стара Загора“, по процедура „Образование и грижи в ранна..

публикувано на 21.02.24 в 19:15

Отлъчиха общински съветник от "Спаси Хасково"

След едва четири заседания на общинския съвет в Хасково, се разпадна групата съветници на „Спаси Хасково“.  Членове на групата поискаха оставката на бившия зам.-областен управител – Мартин Узунов, тъй като на последното заседание на местния..

публикувано на 21.02.24 в 17:34

Малката Амая има спешна нужда от трансплантация на сърце

Сумата от 750 000 лв. е необходима, за да получи Амая ново сърце. Момиченцето е на 1 година и 7 месеца. В момента малката Амая е настанена в реанимацията на Националната Кардиологична болница в гр. София, където докторите я поддържат чрез командно..

публикувано на 21.02.24 в 16:32