Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Остава ли болницата в Раднево без кандидат-купувач?

Радневската общинска болница „Д-р Димитър Чакмаков“ засега остава без кандидат – купувач. Единственият, заявил преди време инвестиционни намерения за приватизация - Ибрям Алиев, не е подал документи за участие в търга в определения срок, потвърди самият той в интервю за Радио Стара Загора. По думите му става ясно, че настоява и за промяна в приватизационните условия.  

Решението на Общински съвет-Раднево, с което стартира процедурата по приватизация на общинската болница, е обнародвано в брой 44 на ДВ от 25 май. В него са определени и всички приватизационни условия към потенциалния кандидат- купувач.

Съгласно решението обявената минимална цена за продажба на болницата е 682 000 лв. – наполовина по-ниска от първоначално определената пазарна оценка от 1 282 000 лв. Купувачът е длъжен да запази предмета на дейност на приватизиращото се дружество за срок минимум 20 год., да запази броя на работните места и на отделенията към датата на обявяване на процедурата за приватизация и да погаси всички съществуващи задължения на лечебното заведение, които към момента надхвърлят 2 млн. лв.

Срокът за подаване на документи за участие в търга изтече на 5.06. Ибрям Алиев закупува тръжната документация, но не внася депозит за участие в търга. С това процедурата по приватизация се блокира, защото няма друг, заявил инвеститорски интерес.  

По думите му, Алиев не се е отказал от намеренията си за приватизация, но засега ще изчака преди да предприеме следващи действия. Причините са обществената реакция и напрежение по въпроса, както и че обявената цена е висока за поставените приватизационни условия. Той настоява в капитала на болницата да бъдат върнати и 20-те дка паркова площ към лечебното заведение, които са били извадени и не са включени в условията за приватизация.

Алиев, който е собственик на лечебни заведения в Ямбол и Сливен, потвърди намерението си да купи болницата само при условие, че ще бъде продаден и Медицинския център към нея. Обявената цена за него е 547 000 лв. Решението за приватизация е обнародвано отново в същия брой на ДВ. Алиев обаче настоява да се добави и една от страничните сгради на комплекса, която е към Медицинския център, но също е било извадена от капитала. 

Първият опит за приватизация на задлъжнялата и неработеща общинска болница е провален. Дали ще има промяна в приватизационните условия така както иска единственият кандидат-купувач - решението за това трябва да вземе принципалът Общински съвет. По наша информация в понеделник се очаква да бъде насрочено  провеждане на извънредна общинска сесия.    

Още по темата можете да чуете от репортажа в звуковия файл.

Още от категорията

Без нови случаи на коронавирус в област Стара Загора, 157 са за цялата страна

157 са новорегистрираните случаи на коронавирус за изминалото денонощие при направени 17 862 теста, съобщи Едининя информационен портал към полунощ.  2239 души са настанени в болница към вчерашния ден, като 242 пациента тях са в интензивни отделения,..

публикувано на 15.06.21 в 05:43

Два язовира в община Сливен са изпуснати преди около два месеца

Язовирите „Злати войвода-3“ и „Злати войвода-4“ в община Сливен са изпуснати преди около два месеца, съобщи кметът на село Злати войвода Стоян Тенев във връзка с изнесените данни от министъра на икономиката Кирил Петков след проверка на три водоема в..

публикувано на 14.06.21 в 17:41
Снимката е илюстративна

Съдът в Харманли отмени заповедта за задържане на адв. Георги Матанов

Състав на Районен съд - Харманли отмени като незаконна заповедта на МВР за задържане на адвокат Георги Матанов от Харманли преди парламентарните избори през април заради съмнения за търговия с гласове. Заповедта е отменена от съда, тъй като няма..

публикувано на 14.06.21 в 16:19

БАБХ стартира проверки в обектите за производство и продажба на сладолед

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва извънредни проверки на обектите за производство и продажба на сладолед в цялата страна от утре. Предприятията за производство ще бъдат проверявани до 30 юни, а до 30 септември ще се..

публикувано на 14.06.21 в 16:08

Д-р Мария Петрова: Отпадането на маските за ваксинираните нарушава правата на хората без имунизация

Ваксинирани граждани да бъдат освободени от задължението да носят маски на закрито нарушава гражданските права на хората без имунизация срещу СОVID-19. Това мнение изрази в ефира на Радио Стара Загора адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова...

публикувано на 14.06.21 в 16:03

Таня Димитрова встъпи в длъжност като административен ръководител на Районна прокуратура – Стара Загора

Прокурор Таня Димитрова встъпи в длъжност като административен ръководител на Районна прокуратура – Стара Загора. Тя бе избрана от Прокурорската колегия на Висш съдебен съвет на 26.05.2021 г., след проведен конкурс. Окръжният прокурор на гр. Стара..

публикувано на 14.06.21 в 14:18
Ана Петрова от Болярово

До месец ще бъдат готови пробите от стадото на Ана Петрова

Резултатите от пробите, взети от стадото на Ана Петрова за доказване или отхвърляне на наличието на щам на чума по дребните преживни животни, ще бъдат изпратени в референтни лаборатории в чужбина. В присъствието на адвокат Владимир Шейтанов част от..

публикувано на 14.06.21 в 14:15

Крадци ограбиха църква в Ямбол

Неизвестни са проникнали в ямболския храм "Св. Николай Чудотворец". По непотвърдени данни са откраднати около 200 лева от касата на църквата.  Разбит е катинарът на входната врата на храма, но охранителната система не е задействала. Предстои да бъдат..

публикувано на 14.06.21 в 13:59

Започват проверки на обектите за продажба на сладолед

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва извънредни проверки на обектите за производство и продажба на сладолед в цялата страна от утре. По време на проверките инспекторите от дирекция „Контрол храни“ ще проверяват..

публикувано на 14.06.21 в 13:39

Министерството на туризма с пояснение за стикерите "100% ваксинирани"

Във връзка с появили се тълкувания относно инициативата да се поставят издаваните от министерството на здравеопазването стикери „100% ваксинирани“ върху туристически обекти, като хотели и ресторанти, Министерството на туризма прави следните уточнения,..

публикувано на 14.06.21 в 13:18