Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искрица Огнянова: "Art Without Borders" провежда онлайн класове

Искрица Огнянова е родена в Стара Загора. Семейството й е от потомствени музиканти.Тя отива в Ню Йорк, за да учи в Musical and Dramatic Academy (AMDA). Води я голямата ѝ любов към мюзикъла и мечтата да усвои тайните на това изкуство от най-добрите. След специализация в AMDA завършва още една магистратура в Columbia University, Ivy League в специалността финансиране на проекти в областта на изкуствата. От няколко години българката оглавява собствена компания, основана в САЩ - Art Without Borders.

"Когато сьздадох организацията през 2017 година имах за цел да отстраня всякакви бариери и да направя образователните програмиИскрица Огнянова, личен архив общодостьпни, без граници и ограничения. До сега не съм върнала студент. Вярвам,че всеки има някакьв талант и независимо кьде се намира

географски или в живота си, независимо на каква вьзраст е и каква професия изпьлнява - всеки има право да се развива и осъвършенства и за това не намирам за коректно да се поставт ограничения"


В образователните програми на Art Without Borders могат да се обучават деца и младежи без ограничения във възрастта. По този начин студенти могат да учат мюзикъл и други изкуства в съчетание с чужди езици. Посещават ги студенти от Джулиард – най-известното училище по изкуствата, както и от училището към Нюйоркския балет. На най-голям интерес се радват майсторските класове, в които се изучава стила Баланчин (създаден от Джордж Баланчин, основател на Нюйоркския балет).

Тази година ще бъдат включени и визуални изкуства чрез участието на музеи от Барселона.

От 2020 година заради пандемията от коронавирус класовете се провеждат онлайн, което дава възможност на всички желаещи да се включат в тях без никакви ограничения.


"Специално във виртуалната програма срещаме най-често напреднали студенти, както и професионалисти. Виждаме и значително по-възрастни студенти при онлайн класовете, докато при студийната програма възрастовите групи са между 14 и 35 години.  Участниците във виртуалната ни програма са на възраст между 8 и 71 години.  Всеки е добре дошъл"

За участие в нея единственото условие за студентите е да имат минимален опит, да разполагат с безопасна среда за работа (танцова зала или обзаведена, подходяща за целта стая), както и да разбират или да имат желание да учат английски език, тъй като класовете се провеждат на живо от САЩ. Тази година започнахме и съвсем нов проект "Изкуства и чужди езици" и проведохме няколко класа по балет на английски-френски и английски - испански. 

Виртуалната програма ще продължи до есента на тази година.

Искрица Огнянова помага и на социално слаби семейства и на деца с един родител . 

 „Желанието ми е да се даде шанс на деца и студенти, които имат ограничени средства. Също на такива с един родител. Те могат да вземат участие в присъствените класове в зала напълно безплатно, ако имат тази възможност или ако живеят в САЩ. Когато започнахме програмата по балет през 2017-а година, майка от Ню Йорк направи директен контакт с мен, като сподели личната си история. Като единствен родител и служител на 1/2 работен ден тя беше на път да откаже дъщеря си на 16 години, която имаше вече близо 10-годишно обучение по Балет само и единствено поради финансови затруднения. Не ми се беше случвало до тогава да чуя американец да се оплаква. Те са горди хора и не обичат да го правят, при това на един напълно непознат човек. Прецених, че майката е искрена и без да се изискват доказателства за доход, предложихме безплатни класове за дъщеря й в продължение на 12 месеца. Години по-късно се радвам да видя развитието на тази талантлива и много упорита студентка, която наскоро беше приета и в Консерватория. Така се роди и идеята ми за подпомагане на семейства с един родител и за студенти с ограничени финансови възможности" 

Имам студенти от цял свят, разказва още Огнянова, но нямам нито един от България до момента, за това използвам възможността да ги поканя.  

"Сега имам амбицията да отворя и собствено училище за мюзикъл", добави Искрица Огнянова.

Цялото интервю с Искрица Огнянова чуйте в прикачения звуков файл.

Още от категорията

 Георги Динев

Георги Динев: Оперетата е забавна музикална приказка

На италиански език оперета означава малка опера. В нея също, както в операта, има увертюра, арии, ансамбли, хорове, но за разлика от оперните творби, сюжетът е забавен, музиката звучи леко и популярно, а интригата завършва винаги щастливо. Наличието..

публикувано на 30.07.21 в 18:15
Старият чинар, парк Бедечка, Стара Загора

Филмът на Димана Шишкова "Случаят Бедечка", посветен на съдбата на едноименния парк

Филмът на Димана Шишкова "Случаят Бедечка" засяга темата за застрояването на природата в градска среда, като излиза от локалния контекст и разглежда глобалните последствия, които проблемът оказва върху обществото и културата. 68-минутната лента..

публикувано на 30.07.21 в 15:20
„Цар Симеон Велики“ – Димитър Гюдженов

Жителите и гостите на Стара Загора ще имат възможността да се насладят на изложбата „Димитър Гюдженов/1891-1979/“

От 29-ти юли до края на месец август жителите и гостите на Стара Загора ще имат възможността да се насладят на изложбата „Димитър Гюдженов/1891-1979/“, с която се честват 130 години от рождението на старозагорския художник.  В експозицията са включени..

обновено на 29.07.21 в 16:43

С изложба честват 130 години от рождението на Димитър Гюдженов

Утре на 29 юли от 18.00 часа в Градска художествена галерия Стара Загора ще бъде открита изложбата „Димитър Гюдженов/1891-1979/“. В експозицията са включени живописни произведения от различни периоди в творчеството на художника. Сред тях са творби от..

публикувано на 28.07.21 в 11:57
Мирослав Станчев

Мирослав Станчев възпява красотата на мълчанието с музика

Мирослав Станчев е певец, композитор, текстописец и продуцент. Роден е на 24 август 1989 година в Бургас. Завършил е класическо пеене в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров", а след това и "Музикална педагогика" в СУ "Климент Охридски". За начало на кариерата..

публикувано на 27.07.21 в 18:43

Опера на брега на древния Севтополис на язовир „Копринка"

Община Казанлък и Държавна опера-Стара Загора канят ценителите на оперното изкуство на 16-ите Празници в Долината на тракийските царе. Въпреки че празничните събития по календар започват още на 23 август, по традиция откриването дава официално начало на..

публикувано на 27.07.21 в 15:03
Павел Цонев и ученици от НУМСИ

Младите пеят /не само/ джаз

Творческият колектив "На улицата" продължава да представя "Музикантите на Стара Загора" . В събота, 24 юли, от 20 часа, пространството около фонтан "Пингвините" е запазена арт-територия за Павел Цонев трио и възпитаници от класовете по "Поп и джаз пеене"..

публикувано на 22.07.21 в 19:20

Таня Димитрова: Човек трябва да понася загубите с гордо вдигната глава

Тя е млада, влюбена, амбициозна и отговорна. Казва се Таня Димитрова. Родена е в София, но от ранна детска възраст живее в Бургас, където започват и първите ѝ стъпки в музиката. Нейният път към голямата сцена започва в клуб „Сезони“. Музикален..

публикувано на 20.07.21 в 15:37
Никола Бозаджиев

Лятното благотворително турне на „Шибил“ и в Стара Загора

Филмът "Шибил" е първият филм на фондация "Първа клапа" с изцяло благотворителна цел - да даде път на младите за дебют. Преди да се срещне с българската публика пълнометражният игрален филм „Шибил“ получи  136 награди в 19 категории от 49 държави на 6..

публикувано на 20.07.21 в 14:00

Над 300 снимки представя изложбата „150 години с името Стара Загора"

Над 300 фотоса, представящи едни от най-важните моменти от историята на Стара Загора в периода от Възраждането до средата на XX век, са експонирани в откритата днес изложба на открито на алея Стара Загора в парк „Пети октомври". Платната  в експозицията,..

публикувано на 19.07.21 в 15:38