Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информация относно обслужване на граждани при издаване на български лични документи

Снимка: БГНЕС

Във връзка с предотвратяване появата на напрежение при административното обслужване на граждани при издаване на български лични документи (БЛД), предвид все още големия брой лични карти, чийто срок на валидност изтича през 2021 г., сектор „Български документи за самоличност“ при  ОДМВР Стара Загора предоставя на гражданите следната информация:

•заявления за издаване на БЛД може да се подават и преди изтичане срока на валидност на притежаваните документи. За улеснение, гражданите могат да подават заявления за лична карта и/или паспорт за обикновена услуга (до 30 дни)  във всяко районно управление, звено „Български документи за самоличност" (БДС), на територията на областната дирекция на вътрешните работи по постоянен адрес. В рамките на работното време на съответните звена, гражданите могат да направят избор на по-удобно или предпочитано от тях звено БДС на територията на областта по постоянния им адрес. Съответно, готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението; Заявления за издаване на лична карта и/или паспорт   -  експресна услуга се подават само в ОДМВР – Стара Загора. Заявления за бърза услуга се подават във всички звена на БДС на територията на област Стара Загора с изключение на  Първо и Второ РУ.

•създадена е възможност по постъпили искания от институции, ведомства, кметства и други да се осъществява организиран прием на заявления за издаване на БЛД - по предварително създадената организация и при стриктно спазване на всички разпоредени здравни противоепидемични мерки;

•удължаването на валидността на личните карти и паспорти (съгл. разпоредбата на § 10, ал. 2 от Преходни и заключителни разпоредби (ПЗР) на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците), се отнася само за тези от тях, чийто срок на валидност е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г. За срока на удължаването с 6 месеца, личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина - при условията на реципрочност;

•граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги и да ги подадат онлайн на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg, където могат да се информират подробно за условията за подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност по електронен път;

•крайният срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 (тридесет) дни. след датата на изтичане на валидността на личната карта. При неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер от 20,00 (двадесет) до 150,00 (сто и петдесет) лева; 

•работното време на звената БДС, осъществяващи административно обслужване на гражданите, е всеки делничен ден  от 8.30 ч, до 17.30 ч.  За улеснение на гражданите временно е въведено удължено работно време на  звена “Български документи за самоличност” при ОДМВР – Стара Загора (ул. “Георги Сава Раковски“№68) и в РУ “Полиция”– Казанлък. Двете звена работят без прекъсване от 08:00 до 17:30 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Стара Загора

Организират обществено обсъждане за дейността на общинско предприятие „ Арт сцена – Стара Загора“

Община Стара Загора организира обществено обсъждане, което ще се проведе на 19 март от 11.00 часа, в Зала 2 на Общинска администрация. Целта е да бъдат дадени подробности за дейността на общинско предприятие „ Арт сцена – Стара Загора“, внесено като..

публикувано на 15.03.24 в 09:54
Община Стара Загора

Предстоят жребии за местата за продажба на мартеници, цветя и валентинки в Стара Загора

Община Стара Загора ще проведат жребии за определяне на търговците, които ще продават мартеници, цветя и валентинки на места, спрямо утвърдената за целта схема. Разполагането на временните преместваеми обекти /ВПО/ е за времето от: - 17.02.2024г. до..

публикувано на 11.01.24 в 11:57

Над 20 улици в Стара Загора с временна организация на движението утре и на 1 октомври

Заради водния проект за утре и вдругиден за над 20 улици в Стара Загора е в сила временна организация на движението, съобщават от Пресцентъра на Общината.  ·По ул. “Димитър Наумов“ в участъка от ул. “Братя Жекови“ до ул. „Христо Ботев“ – частично...

публикувано на 29.09.23 в 16:45

Въвеждат нова организация на движението в квартал „Руски“ в Сливен

Нова организация на движението за пътни превозни средства предстои да бъде въведена в квартал „Руски“ в Сливен от 4 септември, понеделник. Тя е обозначена със съответните пътни знаци. Улиците „Ал. С. Пушкин“ и „Петко Д. Петков“ стават еднопосочни с..

публикувано на 01.09.23 в 15:47

Днес временна организация на движението по 23 улици в Стара Загора

Във връзка с изпълнение на монтажни дейности по проект за реконструкция на водопроводната мрежа в Стара Загора, осъществяван от „Водоснабдяване и канализация" ЕООД по Оперативна програма „Околна среда", към 30 август има временна организация на движението..

обновено на 30.08.23 в 08:58

Временна организация на движението в Казанлък около математическата гимназия утре

Утре, 30.08.2023 г., сряда, в рамките на деня се въвежда временна организация на движение по улиците край ППМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък -  ул.„Любомир Каракчиев“, ул.„Орешака“ и ул.“Шейновска“. - В участъка от кръстовището на ул.„Любомир Каракчиев“ с..

публикувано на 29.08.23 в 15:24

До 7 август ще останат затворени участъците в ремонт на ул. "Генерал Радецки" в Казанлък

Времето за поетапно затваряне на участъци от ул. "Генерал Радецки" за подмяна на водопроводната мрежа по проекта на „ВиК" ЕООД – Стара Загора в Казанлък се удължава до 7 август 2023 г., понеделник. Удължава се и срокът на въведената временна организация..

публикувано на 17.07.23 в 16:57
Стара Загора

Затворени улици във връзка с ВиК ремонта в Стара Загора към 18 юли

Във връзка с изпълнение на монтажни дейности по проект за реконструкция на водопроводната мрежа в Стара Загора, осъществяван от „Водоснабдяване и канализация" ЕООД по Оперативна програма „Околна среда", към 18 юли има временна организация на..

публикувано на 17.07.23 в 15:55

Временна организация на движението по ул.„Иван Вазов" в Казанлък

От днес, 17 юли 2023 г., понеделник, се въвежда временна организация на движението със затваряне на двете пътни платна за движение, спиране и паркиране на пътни превозни средства по ул.„Иван Вазов" в град Казанлък, както следва: -  в участъка от..

публикувано на 17.07.23 в 15:54

Допълнителни автобуси в събота за задушница

За нормалното транспортно обслужване на гражданите за възпоменанието “Задушница” на 03.06.2023 год./събота/ „Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД ще осигури допълнителни автобуси до Гробищен парк, както следва: Линия № 17  кв. „Три чучура –..

публикувано на 02.06.23 в 13:50