Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Организират благотворителен OPEN BUZLUDZHA FEST за опазване на Паметника Бузлуджа

Монументът на връх Бузлуджа
Снимка: БГНЕС

Благотворителен фестивал Open Buzludzha Fest за набиране на средства за опазване на мозайките по външния кръг на Паметника Бузлуджа организират Фондация "Проект Бузлуджа", Bar Dak, Малин Миланов - Монти, с подкрепата на Община Казанлък, партньори и доброволци.

Културното събитие ще се проведе на 23, 24 и 25 юли на поляната край хижа „Бузлуджа“и в него ще се включат Уикеда, Стефан Вълдобрев, Иван Шопов, Оги 23, Мила Роберт и други любими музиканти, съобщи в интервю за Радио Стара Загора архитект Дора Иванова, председател на Фондация „Проект Бузлуджа“. 

Първите 1000 билета за събитието са на преференциални цени. Средствата ще бъдат използвани за навеса за опазване на външните мозайки. 

За изграждането му са необходими 64 хиляди лева. Провеждането на международна научна конференция за дисонантно наследство на 22 и 23 юли т.г. в Исторически музей „Искра“ в град Казанлък ще предхожда началото на фестивалната проява. 

В рамките на благотворителната инициатива ще бъде представен “Плана за опазване и управление“ на Паметника Бузлуджа. Амбициите на организаторите е фестивалът да се провежда всяка година, сподели още архитект Дора Иванова. С арх. Иванова разговаря Диана Абрашева 


Още от категорията

Оранжев код и жеги до 41 градуса в страната

За цялaта стана и днес е в сила предупреждение на Националния институт за метеорология и хидрология за опасно високи температури.  Оранжев код е обявен в 21 области, където се очакват максимални температури до 41 градуса. Предупреждение от жълт код е в..

публикувано на 29.07.21 в 08:12
Военни се включиха в потушаването на пламъците край Твърдица.

Локализиран е пожарът в Твърдица

Локализиран и под контрол е горският пожар. Огънят пламна във вторник в горски масив, разположен североизточно от град Твърдица.  В гасенето днес освен огнеборци горски служители и доброволци отново ще се включи  военен хеликоптер, за да бъдат потушени и..

публикувано на 29.07.21 в 07:48
Община Хасково

Община Хасково отпусна еднократна помощ за 155 деца, родени от началото на годината

С Решение №105 от 26.06.2020 г. на Общински съвет –Хасково е приет  Правилник за условията и реда за предоставяне на финансова помощ за живородено или осиновено дете на територията на община Хасково. Този Правилник урежда условията, размера и реда за..

публикувано на 28.07.21 в 18:09
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

Стара Загора ще отбележи 144 години от епичните боеве за града

Стара Загора чества 144 години от епичните боеве за града по време на Руско-турската война. Хиляди старозагорци ще се съберат отново на 31 юли на мемориала „Бранителите на Стара Загора", за да отдадат почит на знайните и незнайни войни, дали живота си в..

публикувано на 28.07.21 в 18:00
Министерски съвет

МС отпусна още пари за 60/40 и за ремонти и оборудване на училища

Служебното правителство осигури допълнително над 161 млн. лева за осигуряване на мярката "60 на 40" за запазване на заетостта в засегнатите от пандемията икономически сектори. Средствата са осигурени от преструктуриране на разходи в централния бюджет. С..

публикувано на 28.07.21 в 17:44

Удължават извънредната епидемична обстановка до 31 август

Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на август, реши служебното правителство. Трябва да се запази постигнатият спад в регистрираната заболяемост у нас, а здравната система да се подготви за реакция при евентуална нова пандемична вълна,..

публикувано на 28.07.21 в 16:21

Съветниците подкрепят създаване на комисия по спазване на Етичния кодекс

Създаване на Постоянна комисия по спазване на Етичния кодекс за поведение на представителите на изборна длъжност в местната власт на територията на община Стара Загора е една от точките в дневния ред на предстоящото този четвъртък заседание на..

публикувано на 28.07.21 в 15:34

Здравната инспекция разкри телефон за въпроси, свързани с COVID-19

РЗИ – Стара Загора откри дежурен телефон за въпроси на граждани и организации относно COVID-19, свързани със симптоми, диагностика, превенция, пътувания в страната и чужбина и др.  Номерът на телефона е 042 230 291.  Той е активен всеки работен ден,..

публикувано на 28.07.21 в 15:12

Заради аварии без вода са десетки населени места в Ямболско

Десетки населени места в ямболска област са с нарушено водоподаване, заради аварии по мрежата. От ВиК дружеството не успяват  да отстранят своевременно повредите, поради липсата на достатъчно екипи и техника, информира кореспондентът ни Даниела..

публикувано на 28.07.21 в 14:55

Нов екологичен начин за придвижване от днес и в Стара Загора

Най-големият оператор в света на споделени електрически превозни средства представи на старозагорци услуга за микромобилност чрез електрически скутери. „Идеята на нашата услуга е нов вид микромобилност, чрез която хората лесно, бързо и екологично могат..

публикувано на 28.07.21 в 13:25