Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Старозагорският филателист Ромео Николов:

Пощенските марки са познание за историята

Днес отбелязваме Световният ден на филателията. На този ден през 1926 година в Париж е основана Международната организация по филателия. Като колекционерска страст, филателията възниква още през 40-те години на XIX век, след въвеждането в употреба на пощенските марки през 1840 година и така до днес. По този повод ви срещаме със старозагореца филателист Ромео Николов, който разказа за Радио Стара Загора, че неговата страст към марките е наследствена, защото дядо му е имал богата колекция. 

"Вече повече от 35 години се занимавам с филателия. Преди пандемията се срещахме често с други филателисти, разменяхме и купувахме едни от други. В София всеки месец има среща на филателисти. "

Първите български пощенски марки "сантими" * са печатани в Петербург през 1879 година, разказва Николов.

"Те се появяват доста по-късно сравнено с други държави. Първата пощенска марка на Великобритания се появява 1840 година. 

Целта на филателистите е да съберат цялата серия от дадени марки, защото иначе цената им пада, каза още Иванов. 

"За който иска да събира от първите марки до 38 година е скъпо удоволствие. Стойността на колекция от първите марки "сантими" например е 2400 лева. Има първи марки "стотинкови", чиято стойност е 1100 лева. Преди години по-богатите хора са купували много пощенски марки, защото са си мислили, че това е добра инвестиция."

Ромео Николов разказа, че големите тиражи от пощенски марки обикновено са били изкупувани още в София и много малко са стигали до провинцията, но пък в Стара Загора е имало филателен магазин, който се е намирал на ълъга на бул. "Руски" и ул. "Княз Борис I". В този магазин са се предлагали за свободна продажба пощенски марки, но е имало възможност и да си направиш абонамент за получаването им след като пристигнат в магазина.

Цялото интервю с Ромео Николов чуйте в прикачения звуков файл.* - Поредицата пощенски марки „сантими“  е отпечатана в пет различни стойности — от 5, 10, 25, 50 сантима и един франк. Изображението е еднакво за всички стойности и представлява изправен на задните си крака лъв, символизиращ гордия български дух от предосвобожденските борби. Символният знак е ограден с елипса, в чиято горна част е изписано „българска поща“, а отдолу – стойността. 

Още от категорията

Тенчо Черкезов

Тенчо Черкезов: Трудно се създава хармония между природата и политиците

Жътвено време е! И докато на политическия фронт две партии пожънаха почти едни и същи проценти, по време на извънредните парламентарни избори, от народната симпатия, синдикалистите пресметнаха, че 700 000 са работещите бедни. Други се заеха да връщат..

публикувано на 17.07.21 в 13:10

Трябва да развиваме дигитално-медийната грамотност на децата от най-ранна възраст

На 6 юли Европейският парламент прие временни правила, които дават възможност на доставчиците на услуги за електронна поща, съобщения и чатове да предприемат мерки срещу сексуалното насилие над деца.  По данни на Европол опитите за сексуална експлоатация..

публикувано на 15.07.21 в 14:46
Александър Христов

Доц.Александър Христов: Изглежда Слави Трифонов се готви да управлява шоу

Видимо е, че лидерите на политическите сили са склонни да правят малко повече отстъпки. И в момента ситуацията е по-благоприятна за преговори за коалиции от преди три месеца, коментира Доц. д-р Александър Христов,експерт политическа комуникация и..

публикувано на 12.07.21 в 17:17

Трябват законодателни промени, за да се изкорени купуването на вота в ромските махали

Ниската избирателна активност в ромските общности в Стара Загора се дължи на акциите на полицията преди изборите, сезонната работа и недоверието в политиците и партиите, коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, председател на сдружение „Свят без..

публикувано на 12.07.21 в 15:33

Доклад на „Грийнпийс“ предупреждава за застрашени водни ресурси в Маришкия басейн

Водните ресурси в Източномаришкия речен басейн са застрашени. Това са изводите от научен доклад на "Грийнпийс" - „Неутолимата жажда на енергетиката“, създаден съвместно с учени от университета в Лайден, Нидерландия. За първи път за целите на доклада..

публикувано на 09.07.21 в 07:52
Кольо Парамов

Кольо Парамов: България трябва да бъде приета в Еврозоната

България трябва да бъде приета в Еврозоната. Не може 30-40 години да имаме валутен борд приравнен към еврото. Трябва да моделираме поведение в Еврозоната и да се възползваме от контролната схема на Европейската централна банка. Това коментира в..

публикувано на 06.07.21 в 11:27

Проф. Иван Чалъков: Ако искаме икономиката да се възстанови, трябва да се ваксинираме

Коронавирусът и „Зелената сделка“ ще бъдат във фокуса на дискусия, организирана от Центъра за върхови постижения „Жан Моне“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ . Работното заглавие на дискусията, която стартира в утрешния ден, 6..

публикувано на 05.07.21 в 17:54

Ст. комисар Венцислав Кирчев: В ОД на МВР-Хасково има служители, които ще работят по сигнали за изборни нарушения

Днес Министерството на вътрешните работи отбелязва 142 години от създаването си. „Оценявам високо тежките отговорности, които полицейските служители са поели когато са избрали своята професия и да служат на другите хора. В този смисъл изказвам и..

публикувано на 05.07.21 в 09:25

Ваня Григорова: Сред работещите в "Мини Марица -изток" има напрежение, но засега не се предвиждат стачни действия

"Мини Марица-изток“ бележат загуби, нямат средства за поддръжка на оборудването си и от много време е замразен приема на нови работници, но допълнителни съкращения на персонал ще направят невъзможна работата на комплекса, който върви към затваряне,..

публикувано на 29.06.21 в 16:12

Цветан Филев: Целите пред бранша са сигурни и дългосрочни пазари за тютюневата суровина от ЕС

Като браншова организация защитаваме около 40 000 семейства на тютюнопроизводители в рамките на ЕС по отношение на дългосрочни сигурни пазари за 5-10 години напред. Това каза в предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора Цветан Филев, президент на..

публикувано на 24.06.21 в 13:14