Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Габрово представят книгата "Излекувай се със смях"

Днес от 18:00 часа Музеят на хумора и сатирата представя габровската премиера на стихосбирката „Излекувай се със смях!“ на проф. Димитър Димитров (1952 - 2020). В книгата са включени над 100 стихотворения, епиграми и пародии, групирани тематично в три раздела: „Страсти човешки“, „Политически калейдоскоп“ и „Пародии и закачки“. Сборникът е издание на Академично издателство „Талант“ на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, чийто основател е проф. Димитров. Автор на корицата и карикатурите е Марина Горелова. Гостите ще имат възможността да разгледат изложба с 25 карикатури от изданието. Специален гост ще е докторантът по финанси и банково дело при Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – Весела Ангелова, която ще отправи приветствие от името на ръководството на университета. 

От Веселата къща в Габрово уточняват: "Дим. К Дим. е псевдонимът, с който подписва своите карикатури и поетични творби проф. д-р Димитър К. Димитров (1952 – 2020). Известен преподавател и учен, автор на проекта и учредител на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) – Пловдив.

С богат опит през годините в областта на строителството, мениджмънта и образованието – първи заместник-министър на земеделието, професор, академик. До 2019 г. ректор, а след това президент на ВУАРР. Специализирал в САЩ и Европа в областта на университетския мениджмънт. Изнасял е лекции в Полша, Гърция, Турция и други страни. Автор на над 120 научни публикации, над 150 научно-популярни статии, монография, студии и учебници. Като професор по управление е реализирал десетки национални и международни проекти.

Автор е на стихосбирките „Тест за младост“ (2017) и „След Десети“ (2018), белетристика – „Съвети за мъж на средна възраст от Южна България“ (2012) и книжки за деца – стихосбирките „Ябълка“ и „Розата“ (2016) от поредицата „Шарено детство“ и „45 гатанки не стигат“ (2017). Инициатор и издател на Личностна енциклопедия „Изявени пловдивчани“ /1 и 2 том/ и „Духът е воля“ (2019). Създател на галерия „Резонанс” – Пловдив. Ръководител на Академично издателство „Талант“ на ВУАРР.

Димитър К. Димитров е инициатор, организатор и член на журито на Международно биенале „Майстори на карикатурата“ – Пловдив. Удостоен е с Почетен знак на град Пловдив (2002), Почетен знак на Областния управител на Пловдив (2008), Почетен медал на Словашкия аграрен университет – Нитра, Словакия (2014), Почетен плакет на Областния управител на град Русе (2018), Почетен медал на Асоциация на частните висши училища в Украйна (2019). Доктор Хонорис Кауза на ВУАРР (2009), Почетен професор на Институт по мениджмънт и информационни системи /ISMA/, Латвия (2014). Академик на БАНИ от 2015 година. За принос в развитието на културата, изкуството и духовността е удостоен с Награда „Пловдив“ (2012), Почетен знак на Сдружение „Св. Димитър“ (2012), медал „Радетел на просвещението“ на името на А. С. Пушкин, Москва, Русия (2017), Юбилейно отличие „55 години Международен фестивал на камерната музика – Пловдив“ (2019). Почетен гражданин на Пазарджик. Почетен председател на Дружеството на пловдивските карикатуристи. Член на Дружеството на пловдивските писатели."

В предговора към изданието Михаил Вешим споделя: "Книгата „Излекувай се със смях!”, с карикатурите на художничката Марина Горелова, е събрала най-доброто от хумористичното и сатиричното творчеството на автора Дим К. Дим. Творби, които няма да излетят като дим от комин, а ще оставят следа - спомен за един ведър човек, разностранен талант. За който спокойно може да се казва: „Смешна му памет!“."

Защо не бива да подминавате книгата „Излекувай се със смях“?, Какво може да прочетете в най-новия брой на вестник "Стършел", чуйте в прикачения звуков файл.

Галерия

Още от категорията

Къща музей

Старозагорският музей "Гео Милев" отваря врати на 27 септември 1953

През 1952 година се заражда идеята фамилната старозагорска къща на семейство Касабови, където е израснал Гео Милев, да се превърне в музей. Основни инициатори са приятелите на Гео, поетите Николай Лилиев, Николай Райнов, Ламар, Людмил Стоянов, Иван..

публикувано на 27.09.21 в 07:40

"Мадам Бътерфлай" на сцената на Държавна опера - Стара Загора

Държавна опера - Стара Загора ви кани да изживеете трагедията на младата гейша Чо Чо Сан, която се отказва от религията и напуска рода си, за да се ожени за американския лейтенант от морския флот Пинкертон. В ролята на Чо Чо Сан влиза Деси..

публикувано на 25.09.21 в 09:00

Снимаха Стефка Янорова за най-новата песен на Маргарита Хранова "Сън" в Стара Загора

Видео клиповете на 4 нови български песни с участието на актьори със старозагорски корени записват в родната им Стара Загора. Вече е готова продукцията „Рядък екземпляр“, която ще излезе като 13-та песен от „Пеещи артисти“ в изпълнение на дублиращия..

публикувано на 24.09.21 в 18:25

В Стара Загора започва "Пиеро" 2021

От утре до 29 септември Стара Загора ще се превърне в своеобразна сцена на 12-ия Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро" 2021. Над 300 чуждестранни и български куклени артисти и гости пристигат, за да вземат участие в уникалния..

публикувано на 23.09.21 в 18:04
Градски тур

Безплатен тур разказва историята на "Пиеро в града"

По повод международния куклено- театрален фестивал  МКТФ „Пиеро“ / IPTF "Pierrot"  Община Стара Загора в партньорство с Държавен Куклен театър Стара Загора организират нов безплатен градски тур.  Пренесете се в чудния свят на едноименния, вечно влюбен..

публикувано на 23.09.21 в 15:32
Читалището в с. Горски извор, общ. Димитровград

Книга събра историята на читалището в с. Горски извор, Хасковско

Хасковското село Горски извор е прочуто с културните си дейци - музиканти, поети, учени. "Това е единственото село в България, в което са родени и творят 12 поети, а само на една улица живеят четирима жители с реализирани поетични заложби", отбеляза пред..

публикувано на 23.09.21 в 09:00
Алиолувата къща в Казанлък

С „Любов по чумаво време“ по Йовков завършва летния сезон на театъра в Казанлък

С премиера приключва летният сезон на общински театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък. В откритото пространство на Алиолувата къща ще бъде представена постановката „Любов по чумаво време“ по три от разказите от старопланинските легенди на Йордан..

публикувано на 22.09.21 в 15:20

„Отело“ се завръща на сцената на Държавна опера Стара Загора

Операта „Отело“ се завръща на сцената на Държавна опера Стара Загора. Събитието е тази вечер от 19.00 часа. Дебют в главната роля ще направи Георги Динев, а постановката се посвещава в памет на тенора Камен Чанев, последният Отело. Това каза за Радио..

публикувано на 21.09.21 в 15:31

Николай Тенев: Трябва да обичате това, което правите, за да сте успешни в него!

Днес от 18.00 Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства отваря врати за първата самостоятелна изложба на  Николай Tенев. Лаконичното й заглавие "1/100" красноречиво подсказва, че е на спортна тема. Роденият в Мездра известен състезател и..

публикувано на 20.09.21 в 15:15

"Нощ на изкуствата" в Стара Загора за XVI пореден път

За шестнадесета поредна година в Стара Загора се организира „Нощ на изкуствата" –  събитие, което се радва на изключителен интерес от страна на жителите и гостите на града ни. На 24 септември, от 18.00 до 21.30 ч. - старозагорските музеи, галерии и..

публикувано на 20.09.21 в 09:06