Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За първи път на Балканския полуостров:

Разкриват специалност „Ортопедичен техник“ в Медицински колеж на Тракийски университет

За първи път в учебно заведение на Балканския полуостров разкриват специалността „Ортопедичен техник“. Това се случва в Медицинския колеж  към Тракийски университет с подкрепата на проф. Евгени Дюкенджиев

Днес колежът организира Ден на отворените врати и бяха представени двете новите специалности за учебната 2021/2022г -  „Ортопедичен техник“ и  „Медицински оптик“. "Има интерес и към двете", каза проф. Анна Толекова, директор на колежа.

В най-новата специалност на колежа  - "Ортопедичен техник"  ще преподават  проф. Евгени Дюкенджиев, първият български бионик, заедно със съпругата му доц. Татяна Дюкенджиева. Професорът е дарил на колежа  оборудването, с което разполага залата, на стойност 70 хиляди лева и необходимите книги и учебници. Кабинетът  включва различни протези, ортопедични бионични стелки и други уреди  за раздвижване.  В залата има дори и рицарска броня – най-древната ортеза, подпомагаща движението на боеца и защитаваща неговото тяло. В специалността са обединени роботиката, биониката и медицината в помощ на хората с проблеми в двигателния апарат. През учебната 2021г./2022г. ще бъдат обучени  първите 10 студенти в специалността „Ортопедичен техник“.

Името на професор Евгени Дюкенджиев нашумя с представянето на уникален протезен комплект за 9-годишно дете, родено без ръце и крака. В лабораторията му в Горна Оряховица заедно със съпругата му доц. Дюкенджиева създават и други уникални протези, с които дават възможност за по-добър живот и на множество пациенти с детска церебрална парализа и гръбначно-мозъчни заболявания.

Специалността „Ортопедична техника“, заедно с другата нова за университета – „Медицински оптик“, се изучават три години и са със 100-процентова професионална реализация.

До момента в Медицинския колеж на Тракийски университет има четири специалности – “Рехабилитатор”, “Медицински лаборант”, “Помощник-фармацевт” и “Медицински козметик”.

Тече кандидат-студентска кампания, която, по думите на проф. Толекова, вероятно може да бъде удължена и след обявения краен срок 26 юни. Датите за предстоящите кандидат-студентски изпити са обявени на интернет страницата на колежа.


Галерия

Още от категорията

Пожар гори югоизточно от хасковското село Брягово

Пожар гори югоизточно от село Брягово, община Хасково. 8 екипа на РДПБЗН-Хасково гасят пламъците на място, съобщиха от Областна администрация-Хасково. Пожарникарите са локализирали пожара от страната към село Корен като сега техните усилия са насочени..

публикувано на 31.07.21 в 18:22

Стара Загора се прекланя пред своите бранители

Стара Загора отбелязва днес 144 години от ожесточените боеве за Освобождението на града по време на Руско-турската война (1877-1878 г.) В знак на признателност към подвига на хилядите герои, сражавали се за Стара Загора, граждани и официални лица поднесоха..

публикувано на 31.07.21 в 10:51
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

Стара Загора отбелязва 144 г. от епичните боеве по време на Руско-турската война

Стара Загора чества 144 години от епичните боеве за града по време на Руско-турската война. Хиляди старозагорци ще се съберат отново на мемориала „Бранителите на Стара Загора“ , за да отдадат почит на знайните и незнайни войни дали живота си в защита на..

публикувано на 31.07.21 в 09:53

Новозаразените с коронавирус у нас са 346

346 са новите случаи на хора, заразени с коронавирус, сочат актуализираните данни на Единния информационен портал. Положителни са 1,5% от направените 22 989 тестове за последното денонощие.797 са пациентите в болница, като 75 са в интензивни..

публикувано на 31.07.21 в 09:50

Пожарът край село Виден е изгасен

Пожарът край павелбанското село Виден е изгасен, съобщи за Радио Стара Загора кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу. На усилията за овладяване на огъня е помогнал и силният дъжд, завалял преди час и половина над района, каза още кметът. На място ще..

обновено на 30.07.21 в 20:47

Продължават усилията за ограничаване на пожара край Павел баня

Продължават усилията на огнеборци и горски служители да овладеят пожара край село Виден, община Павел баня. Огънят е обхванал около 100 дка гора. Пожарът възникна в ранния следобед. Гори борова и смесена гора на около 2-3 километра от село Виден...

публикувано на 30.07.21 в 17:57

Делегация на Тракийски университет в Германия договори нови възможности за студентите

Делегация на Тракийски университет в Германия, начело с ректора доц. д-р Добри Ярков, договори нови възможности за студентите от старозагорската Алма матер.  Те ще могат да реализират практики във ферми с най-високо ниво на технология в област Саксония,..

публикувано на 30.07.21 в 16:28

Неправилно ползване на новите скутери крие опасност от инциденти

Над 100 електрически скутера, разпределени на 13 ключови локации в града от тази седмица могат да бъдат използвани от граждани и гости на Стара Загора.  Услугата е платена и се предоставя чрез най-големия оператор в света на споделени електрически..

публикувано на 30.07.21 в 16:07

Спешният център в Стара Загора отчита ръст в сигналите, свързани с жегата

Повишение на случаите на неразположение, причинено от горещата вълна, заляла страната, отчитат от Центъра по смешна медицинска помощ в Стара Загора. Около 30 са сигналите, на които екипи на спешната помощ са се отзовали до момента през деня. „Близо 90%..

публикувано на 30.07.21 в 15:50

Горски пожар бушува край павелбанското село Виден

Пожар е обхванал горски масив в землището на село Виден, община Павел баня.  Огънят се е разпрострял на площ от около 100 декара.  Няма опасност за населението, заяви кметът на Павел баня Иса Бесоолу.  Три пожарни автомобила, горски служители..

публикувано на 30.07.21 в 15:38