Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Чистят Хасково с нови машини за миене и метене

Снимка: Община Хасково

Община Хасково закупи две нови машини, с които ще може да се чисти по-добре града, съобщи кметът Станислав Дечев. По думите му с тази инвестиция ще се обърне повече внимание на чистота в крайните квартали на областния център. Той си постави амбициозната цел Хасково да стане един от най-чистите градове в България. 

Двете нови машини са за миене и метене на паркови пространства и алеите в тях, за улици, пешеходни зони и тротоари. За час машината може да обработи около 20 дка площ. Възможностите на новата техника позволяват освен да се събират едрите отпадъци, да се улавят и по-малките, включително и прахови частици. Това става чрез комплекта от четки и прахосмучеща система с непрекъснато овлажняване. Машините разполагат и с право и варио-гребла за почистване на сняг при различни наклони. За измиване на алеи, писти и пешеходни зони е купена и система за измиване със средно налягане. 

Двете машини ще се експлоатират от „Екопрогрес“ и ще се насочат към алеи, паркове, места за отдих, за да се създаде чиста градска среда. Кметът Станислав Дечев подчерта, че през следващата година ще се планира купуването на две роторни косачки за тези машини. Това ще означава, че те ще са напълно окомплектовани и на практика една машина ще може да обслужва един парк с всички негови необходимости.

Оптимизирането на работата на „Екопрогрес“ с новата техника ще доведе до преразпределение на почистващите екипи. Освободеният човешки ресурс ще бъде пренасочен за интензивна работа в крайните квартали и селата, за да се поддържа и там чиста и зелена среда.

Новите комунални машини са на стойност 237 000 лв. без ДДС. Средствата са от възстановените отчисления, които община Хасково е внасяла по чл.64 от ЗУО. С друга част от тези пари преди месец беше купен и многофункционален багер, който вече работи по селата в община Хасково. 


Още от категорията

Локализиран е горският пожар над град Твърдица

Локализиран е горският пожар над град Твърдица. Екипи от огнеборци продължават да следят за тлеещи огнища, тъй като рискът от ново разпалване е изключително голям, заради високите температури и вятъра, който духа в района. През целия ден продължи..

публикувано на 29.07.21 в 17:50

Общинският съвет гласува създаване на комисия по спазване на Етичния кодекс

Изработването на нов Етичен кодекс за изборните длъжности в Община Стара Загора ще бъде първото задължение на новата Етична комисия в Общински съвет-Стара Загора. Това стана ясно след като местният парламент подкрепи предложението за нейното създаване..

публикувано на 29.07.21 в 16:23

Спряна е процедурата за придобиване от Община Стара Загора на сградата на бившия АГ-комплекс

Спряна е процедурата за възмездно придобиване от Община Стара Загора на сградата на бившия Акушеро-гинекологичен комплекс. Това обяви по време на днешното заседание на Общинския съвет в Стара Загора кметът Живко Тодоров.  Тя бе стартирана с решение..

публикувано на 29.07.21 в 16:14

Превишение на алармения праг за серен диоксид е регистрирано в Димитровград

Превишение на алармения праг за серен диоксид /SO2/ е регистрирано днес в Димитровград, съобщиха от  Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Хасково. В три последователни часа автоматичната измервателна станция "Раковски" в града е..

публикувано на 29.07.21 в 14:28
Военни се включиха в потушаването на пламъците край Твърдица.

Продължава гасенето на пожара над Твърдица

Локализиран е горският пожар, пламнал във вторник  над  град Твърдица. В гасенето днес, освен огнеборци, горски служители и военни отново се включи  хеликоптер, за да бъдат изгасени вътрешните огнища.  Пожарът е ограничен и под контрол, но..

публикувано на 29.07.21 в 12:44

Поредно пръскане срещу комари в Стара Загора

Община Стара Загора ще извърши за трети път през месец юли дезинсекция срещу имаго на комари и ларвицидна обработка на тревните площи, паркове и градини, детските градини, детските ясли и социалните домове, както и на водните обекти в града, съобщават от..

публикувано на 29.07.21 в 11:39

Нова градска линия ще осигурява връзка с южната индустриална зона – „Арсенал" в Казанлък

Решение за разкриване на нова вътрешноградска линия №2, която да осигури транспорт за връзка на южната индустриална зона – „Арсенал" със северните жилищни зони на града гласуваха на редовното си заседание днес общинските съветници на Казанлък, съобщават..

публикувано на 29.07.21 в 10:47

Все повече къмпинги се откриват в България

В България всяка година се откриват между 3 и 5 нови къмпинги, като броят на местата достигат между 90 и 100. Условията, които предлагат са много добри и покриват всички изисквания за този тип туризъм. Това заяви Веселин Вълев от Български къмпинг..

обновено на 29.07.21 в 09:36

Здравното министерство промени заповедта за влизане у нас от "червена зона"

Здравното министерство промени заповедта за влизане у нас от "червена зона". Новата заповед влиза в сила от днес /29 юли/ и ще важи до края на август. От днес до края на август чужденци от т.нар. "червена" Covid зона ще бъдат допускани у нас с документ..

публикувано на 29.07.21 в 09:33

По-високи изкупни цени за прасковите през тази година

По-висока изкупна цена, но и по- слаба реколта очакват тази година производителите на праскови в Сливенско. От ранните сортове реколтата е почти компрометирана заради топлата зима и студената пролет, заяви Димитър Андреев , кмет на село Гавраилово...

публикувано на 29.07.21 в 09:26