Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Магдалена Малеева: Не искам децата ми да живеят в по-лош свят от моя

Горичка в количка - проект за деца от 1 до 3 клас
Снимка: архив

Магдалена Малеева се ангажира със зелената кауза първо по лична причина. Като професионална тенесистка в средата на кариерата си тя претърпява поредица от контузии и спира състезателна дейност за две години.

Тогава започнах много да чета за въздуха, исках да се храня с незамърсени неща, за да оздравея. И така стигнах до климатичната тема, климатичните промени, климатичната криза. Когато спрях да играя през 2004 г. започнах екологичната инициатива Горичка. Нямах представа какво да направя, за да съм полезна, затова през 2006 г. започнахме да засаждаме дървета. За да съм по-здрава достигнах до много информация, която после ме убеди, че ако говоря за тези проблеми повече хора ще се заинтересуват като мен.

От 2006 г.  до сега много неща, по отношение на климатичната криза, са променени, отчита Магдалена Малеева.

Почти нищо не е същото, освен че човечеството не взима мерки достатъчно бързо. Осъзнахме сложността на темата, колко ще е трудно да вървим към кръгова икономика. Все повече хора разбират колко е голяма климатичната криза. Но за съжаление все още сме в 12 без 3, където знаем, че не можем да спрем климатичните промени. Оттук нататък единствено можем да се надяваме, че ще успеем да ограничим покачването на температурата с градус и половина до 2050 г. и дори и тогава ще има много големи катаклизми и страдание.

Промяната зависи от всички нас – политиците, бизнеса и всеки отделен човек, смята Магдалена Малеева.

Огромна отговорност имат лидерите на мнение. Знаем, че 70% от въглеродните емисии идват от три сектора – транспорт, енергетика и земеделие. В същото време ролята на отделния човек също е много важно, защото ние сме тези, които избираме политиците и си купуваме или не определени неща. Казусът не зависи от определена група хора, а от симбиозата на всички.

Проучванията казват, че повече от 50% от хората смятат, че климатичните промени са много голям проблем.

Въпросът е всеки един от нас доколко е склонен да излезе от зоната си на комфорт и какво е готов да жертва. За тези неща се знае от 30 – 40 години, но истината не се казва. Сега ще е много трудно ние да жертваме един толкова удобен живот.

Едно е обаче да промениш начина си на живот и друго -  да загубиш работата си.

Не неглижирам проблема, той е огромен. Много добре разбирам тази проблематика,  говорила съм с миньори. България знае, че това ще се случи от 20 години, но не е имало адекватно правителство, което да подготви района за това. Ние повече не можем да бягаме - тези централи ще бъдат затворени. За съжаление хората, които бранят статуквото, продължават да ни настройват едни срещу други, а този преход е можел да започне много отдавна. Сега от Европа ще има доста пари и аз наистина вярвам, че едно компетентно управление ще подпомогне и компенсира тези хора, които ще загубят работата си. Но никой не се е погрижил за нещо, което се знае толкова отдавна.

По думите на Магдалена Малеева всички искаме едно и също: да останем да живеем в България, децата ни да са по-добре, да се хранят с чиста храна и да дишат чист въздух.

Всички „зелени“ планове на Европа са направени, за да подпомогнат българската икономика. Съжалявам, че се стига до тук, където така ни противопоставят. Не искам да казвам кой е виновен, но то е очевидно и това е лошото управление. Сега тази бомба със закъснител ще избухне за всяко следващо управление. Правилният път е да си говорим и да се познаваме.

Покачването на температурата ще доведе до милиони климатични бежанци и суши за България, прогнозира Магдалена Малеева.

 Затова искам да участвам в този процес на промяна на икономиката, обществото, начина на мислене. Не искам децата ми да живеят в свят по-лош от моя.

Цялото интервю на Магдалена Малеева можете да чуете в прикачените звукови файлове.


Още от категорията

ЕК още анализира да включи ли газа и ядрената енергия в зелената таксономия

Европейската комисия (ЕК) все още няма решение дали природният газ и ядрената енергия да бъдат признати като устойчиви енергоизточници и да бъдат включени в зелената таксономия. Това стана ясно по време на семинар за журналисти, организиран от..

публикувано на 26.11.21 в 13:53
Министерски съвет

Екоорганизации настояват за климатичен вицепремиер

Длъжността Вицепремиер по климатичния преход и зелената трансформаци я ще стимулира предприемането на незабавни спешни мерки, както и ще работи за дългосрочна реформа, която да гарантира, че България ще заеме водещо място в европейския зелен дневен..

публикувано на 24.11.21 в 09:24

ЕС засилва контрола над продукти, свързани с обезлесяването и деградацията на горите

Над 19 млрд. долара ще бъдат вложени за спиране на изсичането на горите по света. Това предвижда първото голямо споразумение, сключено по време на срещата на върха за климата в Глазгоу.  България е една от 130-те държави, които се ангажираха с..

публикувано на 19.11.21 в 15:01
Георги Стефанов

Георги Стефанов: Световните лидери със специален фонд за адаптиране към измението на климата

През уикенда приключи климатичната конференция COP26 в Глазгоу, към която в продължение на две седмици бяха приковани очите на световната общественост. Форумът изпълни основната си заявка „да даде тласък за ограничаване покачването на..

публикувано на 17.11.21 в 13:00
Юлиан Попов

Поетите национални ангажименти са успех за конференцията за климата в Глазгоу

В  минутите на „Зелената сделка“ разговаряме с Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация, а темата е продължаващата конференция за изменението на климата в шотландския град Глазгоу. Форумът продължава до 12 ноември, но..

публикувано на 10.11.21 в 11:50

Хората от комплекс "Марица-изток" имат нужда от ясен план и откровен диалог

Общинският съвет на Стара Загора прие Декларация за бъдещето на Минно-енергийния комплекс „Марица изток“ на 12-ти октомври на извънредно свое заседание. В документа се настоява правителството да разработи Програма за плавен преход поне до 2050 г...

публикувано на 13.10.21 в 08:05
 4-ти форум на кметовете, ангажирани за справедлив енергиен преход се проведе в Стара Загора

На финална фаза са териториалните планове за справедлив енергиен преход

В края на септември Стара Загора бе домакин на 4-ти форум на кметовете , ангажирани за справедлив енергиен преход. Двудневното събитие събра еко и енергийни експерти, представители на общини и български и европейски институции, а темата беше..

публикувано на 06.10.21 в 15:52

Индустриална зона и липса на корупция са част от решенията за трансформация на региона на "Марица-изток"

В изпълнение на свое обещание към синдикатите министрите на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев се срещнаха с техни представители, както и с представители на централите, ръководството на "Мини Марица-изток", кмета на Раднево..

публикувано на 15.09.21 в 10:12

Застрахователните компании увеличават цените си за минната индустрия

Куба Гоголевски е старши координатор кампании в полската фондация по проблемите на околната среда RTON, част от световната мрежа Insure Our Future от 2018 г. Организациите влагат усилия да приравнят политиките в застрахователната индустрия..

публикувано на 08.09.21 в 08:10
проф. Дария Владикова и ректора на Тракийския университет доц. Добри Ярков

Експерти по зелен водород питат гражданите какво знаят за технологията

В първото издание на рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ след ваканцията разговаряме с проф. Дария Владикова от БАН, председател на Българската асоциация - водород, горивни клетки и съхранение на енергия, част..

публикувано на 01.09.21 в 12:39