Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цветан Филев: Целите пред бранша са сигурни и дългосрочни пазари за тютюневата суровина от ЕС


Като браншова организация защитаваме около 40 000 семейства на тютюнопроизводители в рамките на ЕС по отношение на дългосрочни сигурни пазари за 5-10 години напред. Това каза в предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора Цветан Филев, президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн в ЕС- ELTI и председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. "Целта пред бранша остава същата както досега – сигурни и дългосрочни пазари за тютюневата суровина от ЕС, в това число сигурност и предвидимост за тютюнопроизводителите от България. През 2020 стопанска година в съюза бяха произведени общо 133 000 тона тютюн или 3,1% от световното производство. Като сектор и организация работим за осигуряване на достоен пазар за европейските земеделските стопани, чиято рентабилност е застрашена от конкуренцията на тютюнопроизводителни региони в други точки на света. След проведените до момента видеоконферентни срещи с европейските централи на три от “четирите големи” мултинационални цигарени компании, с една от тях срещнахме общи виждания за работа по тригодишна пътна карта за развитие на тютюнопроизводството в ЕС, от друга вече имаме обратна връзка с положителна индикация за дългосрочна ангажираност към сектора занапред."


По данни на “Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010” (НАТ-2010) разсаждането на тютюн реколта 2021 и при четирите основни сортови групи отглеждани в България, въпреки забавянето,е приключило. Според актуализираният национален Регистър за стопанската година са заявени за разсаждане общо 33 814 декара площи, а регистрираните тютюнопроизводители са 3 320. Стопаните вече извършват машинно и ръчно окопаване, торене и третиране на полето. До края на месец юни се очаква да стартира първа беритба при двете дребнолистни ориенталски сортови групи тютюн “Басми” и “Каба Кулак". При едролистните “Бърлей” и “Виржиния” брането ще започне между 10-20 юли, уточни Филев.

Галерия

Още от категорията

Д-р Красимира Узунова: 22 септември е една от най-важните дати в историята на България

Петима депутати от Хасковска област гласуват за Независимостта на България, разказа д-р Красимира Узунова от РИМ- Хасково. Тя определи две събития в региона, които са изиграли важна роля в провъзгласяването на Независимото Царство България, през 1908..

публикувано на 22.09.21 в 14:40

"Да запазим българското" с Иво Папазов и ансамбъл "Филип Кутев" в Калофер

Националният събор за опазване на местните породи животни в Калофер тази година ще се проведе под формата на изложение. Целта е хората да се запознаят със стопаните и да обменят опит, а от базара ще могат да закупят качествена, екологично чиста храна. Това..

публикувано на 21.09.21 в 14:01

Яна Ковачева: Езиците не са лукс, а необходимост

Яна Ковачева е една от най – авторитетните учители по френски език в Стара Загора. Известната учителка по френски преди дни стана и кавалер на ордена „Академични палми“. Тя получи призвание за дългогодишните си успехи в областта на преподаването и..

публикувано на 21.09.21 в 12:17
Антон Иванов

Увеличението на цените на тока изглежда неизбежно

Очаква ни повишение на цената на електрическата енергия през тази зима и за битовите потребители, прогнозира в интервю за Радио Стара Загора енергийният експерт Антон Иванов. Той все пак очаква държавният регулатор да подходи максимално..

публикувано на 20.09.21 в 15:15

Необходима е диференцирана стратегия в туризма спрямо различните възрастови групи

Огромният недостиг на кадри е най-големият проблем на българския туризъм. Пандемията от коронавирус засили негативните тенденции в сектора, коментира за Радио Стара Загора председателят на Бургаска регионална туристическа камара Иван Иванов...

публикувано на 20.09.21 в 09:17
доц. Атанас Славов

Доц. Атанас Славов: Започнахме ключови реформи в държавата, връщане към досегашния модел не може да има

Най-важната част от работата на 46-тото Народно събрание беше свързана с актуализацията на държавния бюджет, но освен нея трябва да отбележим и приемането на закона за преместването на Бюрото по защита на свидетели от правомощията на Главния..

публикувано на 16.09.21 в 14:11

Лазар Миланов: Спортното ориентиране развива мисленето

Старозагорският ученик Лазар Миланов стана Балкански шампион по спортно ориентиране на Балканиадата в Хърватия, която се проведе в края на август. Десетокласникът се състезава в категория - "Мъже до 16 години" и взе участие и четирите..

публикувано на 15.09.21 в 12:45

Хакерската атака срещу сайта за преброяване вероятно е поръчана

Хакерската атака срещу сайта за преброяване у нас най-вероятно е поръчана. Това коментира в интервю за Радио Стара Загора Вихрен Славчев- експерт по киберсигурност. По думите му този тип атака цели спиране функционирането на системата, а не..

публикувано на 13.09.21 в 10:47
Ангел Джамбазки

ВМРО готви самостоятелно явяване на парламентарния вот

9 септември е дата, която бележи една от най-големите катастрофи в българската история. Тя ознаменува отделянето на България от европейската цивилизация, унищожаването на българската интелигенция и българското село. Тази оценка за преврата преди..

публикувано на 09.09.21 в 13:54

В индустриален Ямбол не достига работна ръка

Къде стои на икономическата карта един средно голям град като Ямбол в сегашната икономическа  ситуация? Отговорът на този въпрос е твърдо положителен – сутрин рано трафикът в 7,30 е много голям - на работа отиват хиляди хора. Ямбол е много по-развит..

публикувано на 30.08.21 в 15:32