Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европейският закон за климата влиза в сила

Генади Кондарев
Снимка: Личен архив

На 28-ми юни Съветът на ЕС гласува окончателното одобрение на европейския климатичен закон.

Европейският климатичен закон е политика, която се готви отдавна и е една от ключовите във връзка с климата в мандата на настоящата Европейска комисия, коментира Генади Кондарев, главен експерт по климатичните политики за Централна и Източна Европа в международната организация Е3G.

В края на миналата година бяха приети по-амбициозни цели по отношение на съкращаването на емисиите от парникови газове на ЕС като междинна цел до 2030 г. Целта беше повишена от 40% спрямо нивата от 1990 г. на 55%. Целта на ЕС е да постигне пълна климатична неутралност до 2050 г. Приемайки този закон, има възможност да се върви напред с ясни политики, които са задължителни за всички страни членки. В рамките на допълнителни подинициативи, които се очаква съвсем скоро да бъдат представени, ще стане ясно всяка страна какви задължения има за съкращаване на емисиите.

България е единствената страна, която в рамките на Съвета на ЕС, на който се гласува климатичния закон, гласува с въздържание. Това не променя нищо, коментира Генади Кондарев.

Европейския климатичен закон е факт и ние като страна членка трябва да се съобразяваме с него. По начина, по който работи европейското законодателство, това че някой се въздържа не променя общото задължение на държавите. Това, което мен ме притеснява, е неясният дипломатически сигнал, защото много малко коментари бяха дадени от нашите делегати след това. Те посочиха, че законът не отговаря на интересите на страната за извършване на прехода, но точно как – очакваме повече аргументи от правителството. Все пак в края на миналата година България подкрепи повишаването на целта за намаляване на емисиите. Дори страни като Полша подкрепиха закона.

Преходът към нисковъглеродна икономика и чиста енергетика няма как да бъде спрян. Това е част от вълната на технологичните и пазарни промени, каза още Генади Кондарев.

С плащането на цената за замърсяване, става все по-скъпо да произвеждаме от класическите енергийни източници и все по-евтино - от новите. Много страни  в региона взеха правилното решение да се оттеглят от въглищата и да търсят начини да постигнат много по-висок дял от възобновяемата енергия в енергийния си микс.

В Гърция – последна новопостроена централа на въглища трябва да промени горивната си база към 2028. Унгарците първо бяха избрали по-късна дата, но после затварянето на тяхната единствена въглищна централа беше изместено за 2025 г. Словакия определи 2023 г. Румъния – 2032 г.

Още страни членки на ЕС на изток ще обявят своя изход от въглищата буквално в следващите седмици и месеци. Говори се, че страни от Западните Балкани, които не са страни-членки на ЕС също ще обявят изход от въглища.

България и Полша остават двете страни, в които този процес не напредва.

Много страни започнаха да гледат на темата смислено ли е да се обръщаме към преоборудване на въглищните централи в газови мощности. Това се прави с много внимание, защото ръстът на цените на въглеродните емисии ще направи само след няколко години и газовите мощности скъпи и неизползваеми. Те са гъвкави мощности, но дават много скъпа енергия. В последната версия на Плана за възстановяване и устойчивост правителството е завишило неимоверно плановете за газификация на ТЕЦ. Това е инвестиция, която ще се реализира след няколко години, ние ще ги придобием само няколко години преди да станат неизползваеми като цена.

А алтернативите са на пазара. Гърция има планове към 2030 г. в енергийния си микс да има 60% енергия от възобновяеми източници, Румъния залага 50%.

Ние сме по средата между двете държави. Не мисля, че сме много по-различни от гледна точка на условия да произвеждаме подобна енергия, нито технологично разполагаме с нещо по-различно, но залагаме 30% възобновяема електроенергия. Тези цели сега ще се променят с новите цели на ЕС, които ще бъдат анонсирани в средата на юли.

Най-важният въпрос е какво се случва с хората, които в момента са заети в производството на електроенергия от въглища.

Затова диалогът трябва да е широк, а в момента много от преговорите се водят на закрити врати. Какво правим с хората и с икономиката на регионите е основния проблем. Ако газифицираме всички ТЕЦ, това биха били едни централи, които нямат нужда от Мините, където в момента работят 7 хиляди човека. Второ -  няма да имат нужда от всичкия този персонал, защото ТЕЦ на газ може да се управлява буквално от мобилен телефон от разстояние.

Новите енергийни източници могат да дадат хляб на много повече хора. В момента има средства и възможности да се окаже финансова и техническа помощ на регионите в преход, за да намерят своите решения. Един регион, който разчита само на един вид индустрия е уязвим.  

Енергетиката е един от първите сектори, които трябва да бъдат декарбонизирани в следващото десетилетие. След това предстои същия процес и за други сектори като транспортния, коментира още Генади Кондарев.

Цялото интервю с Генади Кондарев можете да чуете в прикачения звуков файл. 


Още от категорията

Отново заедно с "Минутите на Зелената сделка" през септември

Уважаеми слушатели,  "Минутите на Зелената сделка" Ви пожелават хубави сини летни дни! Ще се чуем в началото на м. септември!

публикувано на 28.07.21 в 11:39

Наташа Джуркова учи малките ученици как да променят света

„Всяко действие е от значение“. Ако искаме да бъдем полезни за света и да направим промяна,   трябва да променим себе си и мисленето си. Интегрирането на глобалните цели за климата и формирането на отношение по темата е..

публикувано на 21.07.21 в 08:30

Може ли комплекс "Марица-изток" да се превърне в европейския хъб за зелен водород?

Преди дни Румяна Грозева, от името на Дигитален иновационен хъб Загоре, представи в рамките на инициативата Три морета възможността комплекс Марица изток да се превърне в европейския хъб за зелен водород. Три морета е инициатива на 11..

публикувано на 14.07.21 в 08:05

Липсва яснота как ще се прилага директивата за опаковките в България

На 3 юли влезе в сила директивата за опаковките, която прекратява производството на част от пластмасовите продукти за еднократна употреба на територията на Европейския съюз. Тази директива обрисува бъдещето на Европа, което е заложено..

публикувано на 07.07.21 в 08:00
Горичка в количка - проект за деца от 1 до 3 клас

Магдалена Малеева: Не искам децата ми да живеят в по-лош свят от моя

Магдалена Малеева се ангажира със зелената кауза първо по лична причина. Като професионална тенесистка в средата на кариерата си тя претърпява поредица от контузии и спира състезателна дейност за две години. Тогава започнах много да чета..

публикувано на 23.06.21 в 11:27

Предстои обсъждане на Териториалния план за справедлив преход за Стара Загора

България трябва да поеме конкретен ангажимент, кога ще спре да използва въглища за производство на електроенергия, за да може трите засегнати региона (Стара Загора, Кюстендил и Перник) да получат средствата по Фонда за справедлив преход. Това..

публикувано на 16.06.21 в 08:05
Цветелина Пенкова - евродепутат

Преминаването на въглищните ТЕЦ-ове към газ е стратегически проект

В понеделник страните от ЕС одобриха Фонда за справедлив преход с бюджет 17,5 милиарда евро. Сумата, предвидена за България, е 1,18 милиарда евро, а три региона – Стара Загора, Кюстендил и Перник, имат право на финансиране по тази линия...

публикувано на 09.06.21 в 12:42
Доц. д-р Добри  Ярков, Ректор на Тракийски университет, Стара Загора

Биотехнологични проекти за региона на Стара Загора разработват в Института за устойчив преход

През февруари 2021 г. към Тракийския университет в Стара Загора заработи Институт за устойчив преход и развитие, чиято цел е да подпомогне трансформацията на стопанския модел в районите, засегнати от енергийния преход. В състава му влизат и..

публикувано на 02.06.21 в 08:10

Проф. Дария Владикова: Водородната икономика навлиза стабилно

„Ние не забелязваме водорода около нас, но той е най-разпространеният елемент във Вселената. Като енергиен носител е по- безопасен в някои отношения от конвенционалните горива. Той е толкова лек, че ако има   някъде теч -  отива в..

обновено на 26.05.21 в 20:27

Никола Газдов: ВЕИ секторът се развива все по-динамично и в България

Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия е основана в края на 2019 година и обединява няколко десетки компании, които разработват проекти в България и по света, изграждат фотоволтаични и други централи, консултират..

публикувано на 19.05.21 в 08:05