Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсва яснота как ще се прилага директивата за опаковките в България

Снимка: breakfreefromplastic.org

На 3 юли влезе в сила директивата за опаковките, която прекратява производството на част от пластмасовите продукти за еднократна употреба на територията на Европейския съюз.

Тази директива обрисува бъдещето на Европа, което е заложено като дългосрочна цел, включително и в Зелената сделка, коментира София Савова, координатор на проекти към Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора:

Често се пренебрегва фактът, че Зелената сделка е много повече от решаване на енергийните въпроси. Тя има за цел чисто и устойчиво развитие на ЕС с хоризонт 2050 г. Една от многото цели е осезаемо намаляване на замърсяването на океаните, но и на цялата територия на ЕС. В унисон с тази дългосрочна визия идва и директивата, чрез която да се намали използването на продуктите от пластмаса за еднократна употреба.

Идеята на документа е да забрани тези продукти, които могат да си намерят лесно заместител на пазара. Документът като вид – директива - има за цел да определи общите цели, които държавите членки да следват в бъдеще.

А самите държави–членки имат свободата да определят начина и времето, в което да изпълнят тези цели. Това което се случи от 3-ти юли е, че се забранява производството на територията на ЕС на определени продукти – прибори за хранене, контейнери за храна, клечки за уши. Те имат своята алтернатива на пазара. ЕК има за цел да направи този преход плавен, а не шоково да забрани най-често използваните продукти, които все още нямат на пазара адекватна, изгодна и удобна алтернатива.

В този смисъл, не е правилно да се каже, че България не е готова за директивата, коментира още София Савова.

Липсва яснота как точно ще се случат тези промени, но така или иначе не сме закъснели. Имаме време да пригодим нашето законодателство и директивата да влезе в сила безболезнено -  да има необходимата информация и към производителите, и към ползвателите, и всички да бъдат ясно уведомени как точно ще се случват нещата занапред, защото особено за производителите това е сериозен шок.

Според последните данни на Евростат България е сред топ три по рециклиране на пластмасови продукти.

Ние рядко си даваме сметка, че изхвърляйки пластмасовата си бутилка от вода в коша за боклук, реално ние изхвърляме пари. Ако живеехме в Германия, тази бутилка щеше да отиде в съответната машина за рециклиране и ние щяхме да получим 25 цента. Ориентировъчно това е стойността на този продукт, който ние изхвърляме. Наивно е да мислим, че някой няма интерес да вземе този продукт от нас, да го преработи и да го вложи отново в производство.

Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора участва в консорциум от осем европейски държави по проект PLASTECO в областта на употребата на пластмаса и постигането на целите по отношение на опазването на околната среда.

Консорциумът, в който участва АРИР, позволява да черпим от опита на доста напредналите си западноевропейски партньори. От друга страна ние също има какво да им дадем с много интересни примери за местни – национални и регионални – алтернативи на пластмасови продукти.

Много актуална е темата за микропластмасата – наночастици, които попадат в тялото ни от замърсяването на водните басейни.

Един от основните източници на микропластмаса е прането на синтетични материи, при което се отделят такива частици, които отиват във водата. От 2025 г. всяка произведена във Франция пералня ще трябва задължително да има съответните филтри, за да не позволява микропластмасата да попада във водата, дава пример София Савова.

Немислимо е да спрем да ползваме пластмаса в живота си. Човек, ако се замисли, спи в пластмасови чаршафи, облича се с пластмасови дрехи и това не е лошо. Пластмасата има своите позитиви, просто имаме дълг към природата да я използваме малко по-отговорно.

Цялото интервю със София Савова можете да чуете в прикачените звукови файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Европа Директно и Тракийски университет със съвместно събитие за еврото и професиите на бъдещето

Европа Директно -  Стара Загора и Тракийски университет ще са домакини на мрежовото информационно събитие на 10-те  центрове Европа Директно от страната на теми: „Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“. Целта на събитието е..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

15 старозагорски фирми бяха обучени в кръговата икономика по проект на ТПП с норвежки партньор

До края на април 2024 г. продължава проект "Норвежка подкрепа за зелени иновации в малки и средни предприятия". Той се реализира от Търговско-промишлената палата в Стара Загора. 15 компании от Старозагорски регион участват в него. "Темата..

публикувано на 17.04.24 в 10:00

Седем концепции за интегрирани териториални инвестиции с партньори от област Стара Загора са преминали успешно първия етап на кандидатстване

Започват обществените обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) по места в област Стара Загора. Седем концепции с партньори от Старозагорско  са преминали успешно етапа на административно съответствие и допустимост,..

публикувано на 08.04.24 в 15:16

УНСС изследва въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности

Въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности е темата на изследване по проект, който се осъществява от учени от Университета за национално и световно стопанство в София. Т е работят по него от 2022г.  и е съвместен проект с 12..

публикувано на 03.04.24 в 09:30

Второ събитие по проект "Преход на възможностите“ ще се проведе в Стара Загора

Изпълнението на европейския проект „Преход на възможностите“ продължава с второ събитие в Стара Загора. „Бранд Медия България“ и Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) организират съвместно кръгла маса, на която в дълбочина да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 08:40

Радостин Танев: Зелената цел на Общината е на човек по дърво

Парк „Митрополит Методий Кусев", по-известен сред старозагорци като Аязмото, е едно от емблематичните места в града. В последните няколко години обаче растителният и дървесен потенциал на парка  видимо намалява. Основният вредител е короядът ,..

публикувано на 13.03.24 в 10:02

Обсъдиха Прехода на възможностите в Стара Загора

Tракийски университет беше домакин на конференция „Преход на възможностите – Стара Загора“, която се проведе на 29 февруари от „Бранд Медия България“ и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Модератор на работните панели на..

публикувано на 06.03.24 в 11:26

Разясняват възможностите на прехода и Териториалния план

На срещата на 29 февруари целим да дадем яснота и конкретика по Териториалните планове, съобщи д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) по повод събитието „Преход на..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Конференция разяснява енергийната ефективност на сградния фонд

В рамките на поредицата кръгли маси за финансиране на устойчива енергия, Министерство на енергетиката и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект с подкрепата на Коалиция „Да обновим България“ организират  конференцията „Енергийната ефективност на..

публикувано на 31.01.24 в 10:00

Среща за разясняване как ще се изпълнява Териториалният план организира АРИР в Стара Загора

"Новите предизвикателства в началото на годината за екипа на АРИР са няколко. Проектите, по които ще работим са по важни за региона теми. Позволихме си да се върнем към един такъв - да се даде шанс на млади хора, които по една или друга причина не са се..

публикувано на 24.01.24 в 12:42