Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Иван Църов: Нашите обекти са от билото на Стара планина до средата на Дунавската равнина

11
Иван Църов
Снимка: Здравка Маслянкова

Близо 370 000 лева отпуска за археологически разкопки, проучвания и реставрация Министерството на културата за Великотърновска област. Финансирането е за общо 11 проекта.

Директорът на РИМ - Велико Търново, д-р Иван Църов, съобщи, че са кандидатствали по шест проекта, но само 4 от тях са получили одобрение. "Кандидатствахме за финансиране от 160 000 лева, но по одобрените проекти получихме около 105 000 лева", уточни археологът. И тази година той продължава проучванията си в югозападния сектор на форума на древноримския град Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп. 

"Всяка година се каня да приключа, но все излизат нови интересни неща. Оказа се, че на това място има един малък площад с една перистилна колонада. Тя е пряко свързана със западната стена на одеона, малкия театър. Този малък театър, който е проучван през 60-те години на XX век може да се окаже, че е изпълнявал функциите на градски съвет. Установих че има една част, която е под открито небе, а друга е като портик с колонади. Твърде е вероятно този малък площад да е използван и за пазар", обяснява Църов. "Съвсем неочаквано, в едни ями, които са били с цел укрепване на колонадата, открих различни фрагменти от мерителна маса. Този род мерителни маси обичайно са били разположени на градския площад. На плота им е имало мензура – отвор с обем, посредством който властите са контролирали и търговците на зърно, а и всички останали търговци." Археологът поясни, че отстрани на мерителната маса, на ръба, има гладиаторска сцена. Тя представлява един ден на гладиаторски игри. И всичко това под звуците на воден орган - хидравлис, продължава разказа си д-р Църов, който повече от четири десетилетия работи на археологически обекти, под парещите лъчи на слънцето. "Ако човек няма откривателски дух той не е в професията. Аз съм щастлив човек. Имал съм възможност, хобито ми да стане професия."

В прикачения звуков файл ще научите за помощта на Николай Шаранков при разчитане на каменните надписи от древноримския град Никополис ад Иструм. Най-добрият български епиграф е верен приятел на археолозите от цяла България.  

По данни от Министерството на културата на крепостта Трапезица този сезон ще работят отново три екипа. В южния сектор  проучва екипът на Деян Рабовянов, който е обезпечен с 34 995 лв. В сектор „Север“ работи проф. Константин Тотев, който получава 32 894 лв. Археологът Мирко Робов ще ръководи разкопките в сектор „Изток“ с финансиране от 32 898 лв.

Във Велико Търново ще продължат археологическите проучвания и на средновековен манастир и ранновизантийска базилика и тракийски некропол в квартал „Френкхисар” на Стария Търновград. Ръководител на изследванията е проф. Хитко Вачев, а финансирането е в размер на 34 150 лв. Проф. Константин Тотев ще работи и по църквата „Свети 40 мъченици” с осигурени 27 998 лв.

Археологически екип под ръководството на Илиян Петракиев от РИМ – Велико Търново, за пореден сезон ще работи на средновековната крепост Ряховец край Горна Оряховица благодарение на държавни средства на стойност 27 945 лв.

Калоян Чакъров ще реализира проект „Геофизика” в римския град с предвидени 17 680 лв.

Александър Чохаджиев продължава проучванията на селищна могила край Петко Каравелово, а работата на изследователя е обезпечена с 27 931 лв. 
Иван Църов поясни, че не е запознат в детайли с финансовата рамка на осигурените средства, но познава в детайли работата на колегите си. Той информира, че от 26-28 юли Велико Търново ще бъде домакин на Национална научна конференция. На нея са поканени над 200 археолози, но заради противоепидемичните мерки събитието ще се проведе онлайн.   
31 са обектите които управлява РИМ - Велико Търново. Кои от тях не бива да пропускате? И защо директорът на музея обича да казва, че обектите за които отговаря са от билото на Стара планина до средата на Дунавската равнина, чуйте в прикачения звуков файл:
Старата столица на България е разположена върху хълмовете Царевец, Трапезица и Света гора. В този магичен град човек лесно разбира думите на летописците и пътешествениците нарекли го Втори Рим и Трети Константинопол.

Още от категорията

С изложба честват 130 години от рождението на Димитър Гюдженов

Утре на 29 юли от 18.00 часа в Градска художествена галерия Стара Загора ще бъде открита изложбата „Димитър Гюдженов/1891-1979/“. В експозицията са включени живописни произведения от различни периоди в творчеството на художника. Сред тях са творби от..

публикувано на 28.07.21 в 11:57
Мирослав Станчев

Мирослав Станчев възпява красотата на мълчанието с музика

Мирослав Станчев е певец, композитор, текстописец и продуцент. Роден е на 24 август 1989 година в Бургас. Завършил е класическо пеене в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров", а след това и "Музикална педагогика" в СУ "Климент Охридски". За начало на кариерата..

публикувано на 27.07.21 в 18:43

Опера на брега на древния Севтополис на язовир „Копринка"

Община Казанлък и Държавна опера-Стара Загора канят ценителите на оперното изкуство на 16-ите Празници в Долината на тракийските царе. Въпреки че празничните събития по календар започват още на 23 август, по традиция откриването дава официално начало на..

публикувано на 27.07.21 в 15:03
Павел Цонев и ученици от НУМСИ

Младите пеят /не само/ джаз

Творческият колектив "На улицата" продължава да представя "Музикантите на Стара Загора" . В събота, 24 юли, от 20 часа, пространството около фонтан "Пингвините" е запазена арт-територия за Павел Цонев трио и възпитаници от класовете по "Поп и джаз пеене"..

публикувано на 22.07.21 в 19:20

Таня Димитрова: Човек трябва да понася загубите с гордо вдигната глава

Тя е млада, влюбена, амбициозна и отговорна. Казва се Таня Димитрова. Родена е в София, но от ранна детска възраст живее в Бургас, където започват и първите ѝ стъпки в музиката. Нейният път към голямата сцена започва в клуб „Сезони“. Музикален..

публикувано на 20.07.21 в 15:37
Никола Бозаджиев

Лятното благотворително турне на „Шибил“ и в Стара Загора

Филмът "Шибил" е първият филм на фондация "Първа клапа" с изцяло благотворителна цел - да даде път на младите за дебют. Преди да се срещне с българската публика пълнометражният игрален филм „Шибил“ получи  136 награди в 19 категории от 49 държави на 6..

публикувано на 20.07.21 в 14:00

Над 300 снимки представя изложбата „150 години с името Стара Загора"

Над 300 фотоса, представящи едни от най-важните моменти от историята на Стара Загора в периода от Възраждането до средата на XX век, са експонирани в откритата днес изложба на открито на алея Стара Загора в парк „Пети октомври". Платната  в експозицията,..

публикувано на 19.07.21 в 15:38

Музикантите на Стара Загора представят нови aвторски хитове

Творческият колектив "На улицата" продължава да представя „Музикантите на Стара Загора“. На 17 юли (събота) от 20.00 часа на сцената пред сградата на Община Стара Загора ще започне концерт на младия дует Пресиян Кисьов (китара, вокал) и Станимир..

публикувано на 17.07.21 в 09:50

Старозагорски групи канят на „Рок и бира, бира и рок“

Всички любители на рока в Стара Загора, а защо не и гости на града, ще могат да се насладят на завладяващ рок маратон в петък, 16 юли, на живо на сцената в парк „Артилерийски“. Участие в концерта под надслов  „Рок и бира, бира и рок“ ще..

публикувано на 16.07.21 в 12:50

Издават сборник с писмата на Пенчо Славейков до Мара Белчева

Пенчо Славейков и Мара Белчева са сред най-известните и обсъждани двойки в българския културен живот от началото на XX век. Творци с широк светоглед, които нямат склонност да се придържат сляпо към авторитетите или да гледат безкритично на установените..

публикувано на 15.07.21 в 09:45