Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Църов: Нашите обекти са от билото на Стара планина до средата на Дунавската равнина

11
Иван Църов
Снимка: Здравка Маслянкова

Близо 370 000 лева отпуска за археологически разкопки, проучвания и реставрация Министерството на културата за Великотърновска област. Финансирането е за общо 11 проекта.

Директорът на РИМ - Велико Търново, д-р Иван Църов, съобщи, че са кандидатствали по шест проекта, но само 4 от тях са получили одобрение. "Кандидатствахме за финансиране от 160 000 лева, но по одобрените проекти получихме около 105 000 лева", уточни археологът. И тази година той продължава проучванията си в югозападния сектор на форума на древноримския град Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп. 

"Всяка година се каня да приключа, но все излизат нови интересни неща. Оказа се, че на това място има един малък площад с една перистилна колонада. Тя е пряко свързана със западната стена на одеона, малкия театър. Този малък театър, който е проучван през 60-те години на XX век може да се окаже, че е изпълнявал функциите на градски съвет. Установих че има една част, която е под открито небе, а друга е като портик с колонади. Твърде е вероятно този малък площад да е използван и за пазар", обяснява Църов. "Съвсем неочаквано, в едни ями, които са били с цел укрепване на колонадата, открих различни фрагменти от мерителна маса. Този род мерителни маси обичайно са били разположени на градския площад. На плота им е имало мензура – отвор с обем, посредством който властите са контролирали и търговците на зърно, а и всички останали търговци." Археологът поясни, че отстрани на мерителната маса, на ръба, има гладиаторска сцена. Тя представлява един ден на гладиаторски игри. И всичко това под звуците на воден орган - хидравлис, продължава разказа си д-р Църов, който повече от четири десетилетия работи на археологически обекти, под парещите лъчи на слънцето. "Ако човек няма откривателски дух той не е в професията. Аз съм щастлив човек. Имал съм възможност, хобито ми да стане професия."

В прикачения звуков файл ще научите за помощта на Николай Шаранков при разчитане на каменните надписи от древноримския град Никополис ад Иструм. Най-добрият български епиграф е верен приятел на археолозите от цяла България.  

По данни от Министерството на културата на крепостта Трапезица този сезон ще работят отново три екипа. В южния сектор  проучва екипът на Деян Рабовянов, който е обезпечен с 34 995 лв. В сектор „Север“ работи проф. Константин Тотев, който получава 32 894 лв. Археологът Мирко Робов ще ръководи разкопките в сектор „Изток“ с финансиране от 32 898 лв.

Във Велико Търново ще продължат археологическите проучвания и на средновековен манастир и ранновизантийска базилика и тракийски некропол в квартал „Френкхисар” на Стария Търновград. Ръководител на изследванията е проф. Хитко Вачев, а финансирането е в размер на 34 150 лв. Проф. Константин Тотев ще работи и по църквата „Свети 40 мъченици” с осигурени 27 998 лв.

Археологически екип под ръководството на Илиян Петракиев от РИМ – Велико Търново, за пореден сезон ще работи на средновековната крепост Ряховец край Горна Оряховица благодарение на държавни средства на стойност 27 945 лв.

Калоян Чакъров ще реализира проект „Геофизика” в римския град с предвидени 17 680 лв.

Александър Чохаджиев продължава проучванията на селищна могила край Петко Каравелово, а работата на изследователя е обезпечена с 27 931 лв. 
Иван Църов поясни, че не е запознат в детайли с финансовата рамка на осигурените средства, но познава в детайли работата на колегите си. Той информира, че от 26-28 юли Велико Търново ще бъде домакин на Национална научна конференция. На нея са поканени над 200 археолози, но заради противоепидемичните мерки събитието ще се проведе онлайн.   
31 са обектите които управлява РИМ - Велико Търново. Кои от тях не бива да пропускате? И защо директорът на музея обича да казва, че обектите за които отговаря са от билото на Стара планина до средата на Дунавската равнина, чуйте в прикачения звуков файл:
Старата столица на България е разположена върху хълмовете Царевец, Трапезица и Света гора. В този магичен град човек лесно разбира думите на летописците и пътешествениците нарекли го Втори Рим и Трети Константинопол.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Котел посреща 15 000 гости, Радио Стара Загора излъчва от фестивала на етносите

Сгушен в лоното на Източна Стара Планина, котленският парк „Изворите“ ще посрещне около 15 000 гости на фестивала на етносите, багрите и котленския килим в дните 26, 27 и 28 юли , информира за Радио Стара Загора кметът на община Котел - Коста..

публикувано на 23.07.24 в 09:36

Ивелин Керанов – 40 години на сцена, 60 години в живота и премиера в „Дон Кихот и Дон Санчо“

40 години на сцена, 60 години в живота и премиера на „Дон Кихот и Дон Санчо“. Поне три повода за среща с актьора Ивелин Керанов, въпреки че всяка среща с него е повод и смисъл. За разговор, за усмивка, за размисъл. Премиерата на „Дон Кихот и Дон..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Никола Попов - забравеният майстор на гравюрата

На 25 юли (четвъртък) 2024 година, от 18:00 часа, в Западната зала на Художествена галерия – Стара Загора ще бъде открита изложбата „Щрихи и състояния”, представяща живота и творчеството на родения в Стара Загора първи български академично школуван гравьор..

публикувано на 22.07.24 в 13:15

Завърши изпълнението на проект „Създаване на дигитален хъб Чудомир“

Завърши изпълнението на проект „Създаване на дигитален хъб Чудомир“, който беше представен пред посетители в петъчния ден. Дигитализирани са 121 бележника, с обем над 5000 страници. От тях 62 броя са достъпни за работа на място в дигиталния хъб и..

публикувано на 20.07.24 в 10:05

"Ромео и Жулиета" - традиционен мюзикъл с амбиция за новаторство

Остава само ден до премиерата на най-новото заглавие в афиша на Държавна опера Стара Загора - "Ромео и Жулиета". В четирите поредни вечери на 19, 20, 21 и 22 юли, всички почитатели на оперното и балетно изкуство ще могат да гледат мащабната и красива..

публикувано на 18.07.24 в 15:16

"Узана Поляна фест", зеленият фестивал на лятото, идва с още по-богата програма

От 19 до 21 юли ще се проведе деветото издание на " Узана Поляна фест ", отново при вход свободен. Тази година най-големият еко фестивал в България предлага още по-разнообразна програма на своите посетители. П риключения, артистични изпълнения, еко..

публикувано на 18.07.24 в 14:11

Мюзикълът "Ромео и Жулиета" е най-новата премиера на Опера Стара Загора

В четири поредни вечери в края на тази седмица и началото на следващата Държавна опера Стара Загора ще представи на сцената на Античния форум „Августа Траяна” най-новата си мащабна, красива и зрелищна продукция на мюзикъла „Ромео и Жулиета” по..

публикувано на 17.07.24 в 15:18

Първата експозиция на Старозагорската галерия е представена на 17 юли 1960 година

На 17 юли 1960 година в Стара Загора е представена първата постоянна експозиция на Градската художествена галерия. Историята й започва с идеята на Атанас Кожухаров за създаване на колекция от картини към археологическото дружество „Августа Траяна”, през..

публикувано на 17.07.24 в 12:20

Програма за 18-и Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка"

Община Стара Загора, Кметство Старозагорски бани, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора и НЧ „Христо Ботев 1952“ Старозагорски бани Ви канят на  Осемнадесети Национален тракийски фолклорен събор..

публикувано на 15.07.24 в 15:38

С премиерата на спектакъла “Дон Кихот и Дон Санчо” отбелязват 60-годишнината на Ивелин Керанов

Представлението „ Дон Кихот и Дон Санчо “ на режисьора Юрий Дачев е по мотиви от романа “ Дон Кихот де Ла Манча ” от Мигел де СЕРВАНТЕС . След “Нощно слънце” (2019), това е второ заглавие, което Юрий Дачев поставя в Драматичен театър „Гео..

публикувано на 15.07.24 в 11:47