Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има съмнения за умишлено палене на треви и храсти в парк "Бедечка"

Зачестяват пожарите в Старозагорско

Снимка: БНР

От началото на юли зачестяват пожарите и инцидентите, на които реагират служители на РСПБЗН-Стара Загора. През последните дни огнеборците са се отзовали и потушили навреме по четири пожара в парк „Бедечка“ и парк „Борова гора“, съобщи за Радио Стара Загора гл. инспектор Антон Колев – началник на РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ Стара Загора. 

„Юли месец има регистрирани ва горски пожара, а все още сме в началото на пожароопасния сезон, каза още Колев и добави, че  екипите реагират средно на денонощие между пет и шест произшествия, които са много разнообразни по вид. Един такъв е вчерашния пожар в блок в кв. „Самара“ на 16 етаж ,който създаде доста затруднение по ликвидиране и локализирането.

Радостно е ,че няма пострадали и загинали, а имало всички условия затова нещо, защото се е образувала много висока температура, много силно задимяване в жилищата около горящия апартамент.

В една многофамилна жилищна сграда било то висока сграда отговорността за нея е на собствениците. Една от общите части е стълбището и това е единствения евакуационен изход, който масово получаваме сигнали , затова че се струпват различни материали, които би затруднило евентуална евакуация,а това е нарушение. Масово от проверки които сме правили на високи сгради над 100 почти всички не подържат в изправност пожарните щрангове, а това затруднява гасенето на пожарите .“

Гл. инспектор Антон Колев коментира, че в последните дни има концентрация на пожари в старозагорските паркове, като един от тях е „Бедечка“.

„Трудно е да се докажат причините за пожари, но конкретно на тези в „Бедечка“ има данни ,че може за да са умишлени , тъй като само за няколко поредни дни сме реагирали на 4 сигнала. На още 4 сигнала сме се отзовали и в парк „Борова гора“. Лично съм разговарял с  ръководството на 1-во РУ ОД на МВР Стара Загора , затова че имаме съмнения за умишлено причиняване на пожарите в конкретните паркове.“

Антон Колев припомни, че  основен фактор за бързото разпространение на пожарите са високите температури и най-вече силният вятър, и апелира към хората да внимават с боравенето на отрит огън.

Още по темата чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

с. Дълбоки,
снимка: Христина Янкова

Огнеборци гасят два пожара край Стара Загора

Пожарите са избухнали почти едновременно между 13:45 и 14:30 часа.  Огънят се разпространява на голяма площ между селата Дълбоки и Оряховица , съобщават от пожарната.  На място работят три екипа, подпомогнати от горски служители. Изпратена е..

публикувано на 26.08.24 в 15:59
прохода

Спират за час движението през Шипка

От 17 ч. до 18 ч. днес​ временно се ограничава движението по път I-5 Проход ,,Шипка'' - Казанлък поради провеждането на кръг от Международната колоездачна обиколка на България, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“.  Трафикът е..

публикувано на 26.08.24 в 14:52

Пострадалият машинист е получил обгазяване докато гаси запаленият локомотив край Чирпан

Пострадалият машинист, който участва в гасенето на запалилият се снощи край Чирпан локомотив на влака от Варна –Пловдив вече е изписан от болницата в Стара Загора. Той е приет с обгазяване, но е отказал да остане за наблюдение в болничното..

публикувано на 26.08.24 в 14:44

Град Гълъбово става на 55 години

Днес Гълъбово чества 55 години от обявяването за град. Официалното откриване на празниците  е от 11 часа пред сградата на Общината. Но по традиция празничната програма ще продължи с разнообразни събития до края на седмицата. Това каза за Радио Стара..

публикувано на 26.08.24 в 14:42
с. Дълбоки,
снимка: Христина Янкова

Два пожара край Стара Загора гасят огнеборците

Пожарите са избухнали почти едновременно между 13:45 и 14:30 часа.  Огънят се разпространява на голяма площ между селата Дълбоки и Оряховица , съобщават от пожарната.  На място работят три екипа, подпомогнати от горски служители. Изпратена е..

публикувано на 26.08.24 в 14:39

Жена е загинала при пожар в къща в село Партизанин

64-годишна жена загина при пожар в къща в село Партизанин, община Братя Даскалови. Сигнал за инцидента е подаден в неделя малко преди 18 часа в районното управление на полицията в Чирпан, информират от пресцентъра на областната дирекция на МВР...

публикувано на 26.08.24 в 12:44

Вторият етап от колоездачната обиколка на България финишира в Казанлък

Вторият етап от 71-та Международна колоездачна обиколка на България се провежда днес, като старта ще бъде даден в Троян в 14,30, а колоната финишира в Казанлък.  Движението ще бъде ограничено в няколко населени места, съобщиха от Агенция пътна..

публикувано на 26.08.24 в 12:07

Президентът ще подпише указ за назначаването на правителство

Предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 27 октомври. Утре второто служебно правителство на Димитър Главчев ще се закълне пред Парламента. Това обяви президентът Румен Радев след като одобри представения състав на служебния кабинет обяви, че ще..

публикувано на 26.08.24 в 11:05

В Стара Загора организират безплатната инициатива „Неразказани истории по правите улици"

На 28 август, от 11.00 часа е последната възможност за това лято малчуганите да станат част от  безплатния тур „Стара Загора и нейните талисмани" .   Разходката е част от безплатната инициатива на Община Стара Загора „Неразказани истории по..

публикувано на 26.08.24 в 10:15

Забраниха загражденията около езерото на Старозагорските бани

Временна забрана за ограждане на всички поземлени имоти около езерото, което се намира в Старозагорските бани, гласуваха днес общинските съветници на извънредна сесия с две точки в дневния ред.  Забраната беше гласувана с 34 гласа „За“ и 4..

публикувано на 26.08.24 в 10:11