Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тенчо Черкезов: Трудно се създава хармония между природата и политиците

5
Тенчо Черкезов
Снимка: Мила Маринова

Жътвено време е! И докато на политическия фронт две партии пожънаха почти едни и същи проценти, по време на извънредните парламентарни избори, от народната симпатия, синдикалистите пресметнаха, че 700 000 са работещите бедни. Други се заеха да връщат лентата от едни отминали и незабравени в най-новата ни история времена, времена на политически договорки и гръмки обещания. 

Жътвено време е, но каква реколта прибрахме в хамбарите и какви личности в 46-то народно събрание? Коментарите на анализаторите вървят като пълноводна река, а хората от чиято работа зависи осигуряването на прехраната ни, лаконично коментират ситуацията: "Крайно време е да тръгнем напред, икономически, защото сега сме много надолу, но се надяваме, че при едно добро ръководство всичко ще бъде преодоляно. Нещата ще потръгнат, бизнесът ще започне да работи, в по-нормални условия, а когато условията за труд са добри, резултатите не закъсняват."

Тези думи чух и записах, в стопанския двор на кооперация "Бъдеще". Наруших неволно обедната почивка на работещите, които обсъждаха политическата и селскостопанската жътва. Гледах лицата им, попили жарките лъчи на слънцето, слушах думите им  и си мислех, че народът ни за такива предани на земята хора е казал, че си тежат на мястото. Те знаят. Могат. Правят. Създават условия за работа на млади и подготвени кадри, да работят земята, която ни храни. А един от тях Тенчо Черкезов. "Роден съм в село Бъдеще преди 77 години. Завършил съм селскостопански техникум. Следвах агрономия. Известно време бях преподавател. Подготвях научната си работа, когато ме поканиха за сътрудник в БЗНС. Няколко години бях председател на окръжното ръководство на БЗНС, после преминах в областното ръководство на БЗНС - Хасково. Демокрацията създаде предпоставките партия БЗНС да изчезне от политическия фронт, но от фронта на земеделието не можаха да изкарат.", обяснява председателят на кооперацията, който нарочно или случайно спести във визитката си, че е бил народен представител. 

И вместо за добивите от жътвата разговорът пое по вадите на политиката. "Имах и тази възможност да "посетя" този висок форум, каквото е Народното събрание, за един мандат. Много бурни бяха годините, на границата на социализма и новата демокрация. Политиката изисква хора, които умеят да разбират другите. Това е едно от главните условия. Политиците трябва да притежават компетентност, висока култура, да могат да изслушват, да дават ясен отговор на хора, да общуват на разбираем език. Политикът не е само човек, който дава добри перспективи. Истинският политик говори вярно за настоящето, а за да може да се направи съответната преценка, трябва не само да посочва, в речите, и показва, в срещите си, а трябва и да работи. Работата е основното, за което са избрани депутатите в Народното събрание.", красноречиво обяснява Черкезов.

10 000 дка земеделска земя и 3 000 дка под аренда обработва кооперация "Бъдеще", за да уплътнява на 100 % техниката си. Селскостопанският двор е модерен и подреден като аптека. Старите халета са реновирани с нова мазилка и покривна конструкция. Зад ролетните им врати е част от прибраната от полето реколта и подготвените внушително големи торби за наторяване. На фон от ясно синьо небе и море от слънчогледи, председателят на кооперация "Бъдеще" Тенчо Черкезов обобщава резултатите: "860 кг/дка при пшеницата, 640 кг/дка при ечемика, 420 кг/дка при рапицата. Стараем се да приберем реколтата, за да не бъдат гладни хората. Ние като селскостопански работници, работещи под слънцето и небето, имаме много пречки в дейността си, но едновременно с това успяваме да овладеем изискванията на природата. Успяваме да бъдем в хармония с нея, защото чрез  природата ние намираме своето място в живота. Това е нашето верую. Хората, които се занимават с политика имат друго верую. Те вярват в голяма степен на себе си и малко познават природата. И затова хармония между тях и природата, между тях и хората, трудно се създава."

Тенчо Черкезов не крие, че инвестира в скъпа селскостопанска техника и в подобряване на базата. Хората сами търсят по-привлекателните условия на труд, а когато те са налице, работата върви и печалбата е добра. Той признава, че селскостопанската работа го привлича от ранно детство, но тогава "времето бавно минаваше, а сега много бърза." Спомня си, че през 1951 година вижда за първи път прикачен комбайн и вършачка, въпреки че има техника, част от нивите се жънат на ръка. "И се водеше една страхотна агитация. Слушал съм и хубави и лоши думи за ТКЗС-то. Свидетел съм на тези минали години, но моето детство е изпълнено с много голяма романтика. Този канал от който сега взимаме вода за поливане, в моето детство беше лятна къпалня за мен и приятелите ми", казва с носталгия Тенчо Черкезов, чието детство е минало по полетата  на родното му село Бъдеще. "Трудът на хората по полето не беше лек, но те бяха щастливи", допълва накрая събеседникът ми.


Галерия

Още от категорията

Трябва да развиваме дигитално-медийната грамотност на децата от най-ранна възраст

На 6 юли Европейският парламент прие временни правила, които дават възможност на доставчиците на услуги за електронна поща, съобщения и чатове да предприемат мерки срещу сексуалното насилие над деца.  По данни на Европол опитите за сексуална експлоатация..

публикувано на 15.07.21 в 14:46
Александър Христов

Доц.Александър Христов: Изглежда Слави Трифонов се готви да управлява шоу

Видимо е, че лидерите на политическите сили са склонни да правят малко повече отстъпки. И в момента ситуацията е по-благоприятна за преговори за коалиции от преди три месеца, коментира Доц. д-р Александър Христов,експерт политическа комуникация и..

публикувано на 12.07.21 в 17:17

Трябват законодателни промени, за да се изкорени купуването на вота в ромските махали

Ниската избирателна активност в ромските общности в Стара Загора се дължи на акциите на полицията преди изборите, сезонната работа и недоверието в политиците и партиите, коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, председател на сдружение „Свят без..

публикувано на 12.07.21 в 15:33

Доклад на „Грийнпийс“ предупреждава за застрашени водни ресурси в Маришкия басейн

Водните ресурси в Източномаришкия речен басейн са застрашени. Това са изводите от научен доклад на "Грийнпийс" - „Неутолимата жажда на енергетиката“, създаден съвместно с учени от университета в Лайден, Нидерландия. За първи път за целите на доклада..

публикувано на 09.07.21 в 07:52
Кольо Парамов

Кольо Парамов: България трябва да бъде приета в Еврозоната

България трябва да бъде приета в Еврозоната. Не може 30-40 години да имаме валутен борд приравнен към еврото. Трябва да моделираме поведение в Еврозоната и да се възползваме от контролната схема на Европейската централна банка. Това коментира в..

публикувано на 06.07.21 в 11:27

Проф. Иван Чалъков: Ако искаме икономиката да се възстанови, трябва да се ваксинираме

Коронавирусът и „Зелената сделка“ ще бъдат във фокуса на дискусия, организирана от Центъра за върхови постижения „Жан Моне“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ . Работното заглавие на дискусията, която стартира в утрешния ден, 6..

публикувано на 05.07.21 в 17:54

Ст. комисар Венцислав Кирчев: В ОД на МВР-Хасково има служители, които ще работят по сигнали за изборни нарушения

Днес Министерството на вътрешните работи отбелязва 142 години от създаването си. „Оценявам високо тежките отговорности, които полицейските служители са поели когато са избрали своята професия и да служат на другите хора. В този смисъл изказвам и..

публикувано на 05.07.21 в 09:25

Ваня Григорова: Сред работещите в "Мини Марица -изток" има напрежение, но засега не се предвиждат стачни действия

"Мини Марица-изток“ бележат загуби, нямат средства за поддръжка на оборудването си и от много време е замразен приема на нови работници, но допълнителни съкращения на персонал ще направят невъзможна работата на комплекса, който върви към затваряне,..

публикувано на 29.06.21 в 16:12

Цветан Филев: Целите пред бранша са сигурни и дългосрочни пазари за тютюневата суровина от ЕС

Като браншова организация защитаваме около 40 000 семейства на тютюнопроизводители в рамките на ЕС по отношение на дългосрочни сигурни пазари за 5-10 години напред. Това каза в предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора Цветан Филев, президент на..

публикувано на 24.06.21 в 13:14

В Плана за възстановяване не е включена автомобилната индустрия

Целта на новите стикери за превозните средства е да ограничат степента на отрицателно въздействие върху околната среда от изгорели газове. Изискванията, които влизат в сила от 12 юли, ще засегнат леките и лекотоварните автомобили, каза за..

обновено на 22.06.21 в 15:34