Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Една мечта за паметник на Левски се сбъдна

Снимка: интернет

Днес, когато цялата страна чества 184 г. от рождението на най-светлата личност в нашата история Васил Иванов Кунчев Левски, ще Ви срещнем с деветдесет и три годишния Георги Милушев от Смолян. Повоът е - сбъдната му мечта – сам да направи паметник на най-великия син на майка България в родния си град. Преди месец дари бюст паметника на своите съграждани. Повече от 10 години живее с тази мисъл и подкрепен от съпругата си заделяли всеки месец от пенсиите си за да направи паметника на Апостола със собствените си ръце – от идеята до сътворението на бюста от гипс. Накрая помогнала и дъщеря му Росица Милушева. За образ избрал една от най-популярните фотографии на Левски. При отливането на бюста от бронз му помага известният ни скулптор Спас Киричев от Пазарджик. Бюстът е поставен върху колона от черно габро с капители и тежи 111 кг.  Две години води преговори с общината къде да бъде монтиран паметника, докато постигнал  своето – достойното място на Дякона е срещу паметника на Христо Ботев в Стария център на Смолян.

„За мен Левски е най-великият българин, винаги е бил кумир. За жалост, той е недостижим пример за днешните ни управници“, споделя Георги Милушев, който завършил гимназията на името на Апостола в кв. Райково. После цял живот работил като банков служител и счетоводител, но съдбата му така го изградила като характер, че искал всичко сам да прави – с ръцете си. Така и от раждането на идеята, до нейното осъществяване – всичко е негова направа. Затова е щастлив и с удовлетворение казва, че е доживял да сбъдне мечтата си и казва скромно, че не знае колко струва паметника на Левски. Когато трябвало да посочи някакав сума при договора за дарение на обищината, като член на инициативния комитет се позовал на сумата за паметника, който направили с дарения съгражданите му на Христо Ботев - 17 000 лв. Защото неговият паметник, а и всички паметници нямат цена, категоричен е Георги Милушев.. „Човек трябва да остави нещо след себе си. Затова единствената ми молба е само да се знае кой е автора на паметника и в коя година или епоха е сътворен“, завършва Георги Милушев.

 В звуковия файл чуйте интервюто на Кристина Русева с Георги Милушев.Още от категорията

Община Ямбол обявава конкурс за изработка на идеен проект за бюст-паметник на Васил Левски

Паметникът на Левски трябва да е съставен от две взаимосвързани части - бюст-паметник (метал и камък) и постамент (камък), с обща височина до 3,5 м. На авторите се дава свобода при създаване на композицията, която трябва да предава правдиво характера на..

публикувано на 24.09.21 в 05:45

Световна премиера на танцовата мистерия „Сънят на Пилат”

На 16 октомври от 19.00 часа на сцената на зала1 на Националния дворец на културата ще се състои световната премиера на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров. За първи път от десетилетия ще бъде представено голямо балетно..

публикувано на 23.09.21 в 10:59

С уникална изложба отбелязват Световния ден на туризма в Стара Загора

С представянето на изложбата „Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол" ще бъде отбелязан  27 септември- Световен ден на туризма, в Стара Загора. Официалното откриване на експозицията ще бъде в 17.30 часа в Музея на религиите...

публикувано на 23.09.21 в 09:59

Учителка от Стара Загора участва в Научната сесия по повод 65 години от създаването на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна

Научната сесия по повод 65 години от създаването на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Русия се проведе на 17 септември 2021 г. във Военния клуб в София. В програмата бяха включени презентации на представители от ИЯИЯЕ – БАН,..

публикувано на 23.09.21 в 09:00
Обявяването на независимостта на България – княз Фердинанд на преден план

Краеведът Снежана Маринова: Вестта за Независима България обхожда Стара Загора като електрически ток

Денят 22 септември 1908 година – обявяване независимостта на България е отбелязан и в Стара Загора тържествено и с въодушевление, сподели в интервю краеведът Снежана Маринова. Градът е украсен със знамена, гражданите ликуват. Местният вестник „Зора“..

публикувано на 22.09.21 в 14:35

Стойчо Керев представя книгата "Измамна реалност" в Стара Загора

Тази книга е за хората, които са готови да приемат познанието като начин на живот. Да не спират да се образоват и да бъдат любознателни изследователи на своето време. Години наред ние живеем в една реалност, която заплашва да се превърне в наш дом. Но..

обновено на 22.09.21 в 11:56
ул

110 години празнува ямболската улица "Независима България"

В България почти всеки по-голям град има улица "22 септември" или "Независимост" . Днес, когато отбелязваме 113 години от обявяването на Независимостта на България с кореспондентката ни Румяна Стефанова ви предлагаме разходка из ямболската улица..

публикувано на 22.09.21 в 11:42

Художествената галерия в Казанлък се включва в отбелязването на 125-та годишнина на НХА

Художествената галерия в Казанлък ще се включи в отбелязването на 125-та годишнина на Националната художествената академия. Това съобщи в изнесеното студио на Радио Стара Загора в Казанлък директорът й д-р Пламен Петров. “Заедно с главния куратор на..

публикувано на 21.09.21 в 17:45

Момчил Маринов: 2021-а беше успешна за ИМ "Искра"

До този момент 2021 година беше успешна за Исторически музей „Искра“. Това съобщи в изнесеното студио на Радио Стара Загора в Казанлък директорът на културната институция Момчил Маринов. „За есента сме предвидили провеждането на много изложби, сред които..

публикувано на 21.09.21 в 17:25

Гергана Върбанова - за любовта към калиграфията и Китай

Гергана Върбанова е една млада дама, която е запленена от калиграфията и от Китай. Тя успява да научи перфектно китайския език за пет години. Впечатлена е от културата и от хората в Китай.  В разговора ни тя споделя за тънкостите на калиграфията, за..

обновено на 21.09.21 в 09:43