Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Международният ден на шахмата отбелязваме днес

През 1966 г. по инициатива на Международната шахматна федерация /ФИДЕ/ 20 юли е обявен за Световен ден на шахмата. Датата съвпада с основаването на организацията през 1924 г. в Париж по време на Летните олимпийски игри. България е член на  ФИДЕ от 1936 г. 

Най-древната игра представлява бойно поле разположено на бихромна дъска, съставена от 64 квадрата. В играта участват двама противника, снабдени с антураж от пешки, офицери, коне, топове, царици и царе. Всеки "воюва" с 16 фигури, като основната задача е да елиминира противника, спазвайки  строго определени правила на движение на всеки елемент. 

Думата шах  има персийски произход и означава  император, а думата мат се превежда като мъртъв. В играта печели този, който умъртви противниковия император и плени армията му.

Съществуват много легенди, теории и схващания за произхода й, но за родина на шахматната игра най-често се споменават Индия, Персия и дори Китай. Същото е и с датирането й в историята. Предположенията са за периода от III до IV век. И все пак  най-разпространената легенда разказва, че индийски владетел, изпращайки цял керван от камили с подаръци на персийския, му подарява и шах. Той възложил на неговите придворни да разгадаят каква е тази дъска с фигури, какви са правилата и как се играе. Българските племена, които населявали Средна Азия, по това време имали много тесен контакт с Персия. При разслояването на синовете на Кубрат, заедно с тях дошла и играта по днешните български земи. В потвърждение, че шахматът е бил известен на Кубрат и на прабългарите по това време, е безспорното доказателство, че в гроба на хан Кубрат, открит през 1912 г. на територията на днешна Украйна, наред с многото предмети от персийски, индийски и китайски произход, е намерена и шахматна фигура на кон.

Популярната игра в миналото е била привилегия само за елита, днес тя се играе масово от малки и големи, но като спорт шахматът е одобрен в над 100 страни. През 1999 е признат за спортна игра от Международния олимпийски комитет. 

Днес всеки пенсионерски клуб в страната разполага с шахматна дъска. Черно-бели квадрати са разчертани по асфалта на градските паркове, но кои са запазените територии за игра на шахмат в Стара Загора? Какви приказки разказват любителите на древната игра? Отговорите чуйте в репортажа на Мила Маринова: 

Галерия

Още от категорията

Снимка: facebook

Деца отглеждат зеленчуци, даряват печалбата за връстници с онкозаболявания

Деца отглеждат зеленчуци, а печалбата даряват за лечение на връстници с онкозаболявания.   "Не сме броили колко са събраните средства към момента, но кутията за дарения се пълни", сподели Ванина Цонкова, директор на ОУ „Св. св. Кирил и..

публикувано на 23.07.21 в 09:34
Дора Иванова и Добрин Цветков.

Обсерватория и панорамни асансьори може да направят Чинията на Бузлуджа топ дестинация

Място за конференции, изкуство, прожекции и дори за обсерватория са част от акцентите в представения днес в Казанлък План за опазване и управление на паметника на Бузлуджа. Презентацията на архитект Дора Иванова от фондация „Проект Бузлуджа“ и арх...

публикувано на 22.07.21 в 16:31

Неврографиката - Метод за подобряване на комуникацията

Неврографиката е чудесен инструмент, който ни помага за изграждане на разбирателство, близост и подобряване на комуникацията, както и премахване на неразбирателствата и конфликтите с любимите ни и близки хора. Ефектът на неврографиката се..

публикувано на 21.07.21 в 11:13

С деца на море…или планина

Лятото е в разгара си, както и летните почивки, било то на море или планина. Присъствието на деца моментално променя времето за почивка и го превръща в предизвикателство. На първо място родителите трябва добре да помислят за локацията, която..

публикувано на 21.07.21 в 11:10

Кестеновата алея в Стара Загора се превръща в безплатна кулинарна работилница

20 юли е наситена с празници дата . Освен Международен ден на шахмата, Световен ден на скачането е и Международен ден на тортата . Оказва се, че от едно десетилетие този юлски ден от календара е определен за любимото сладко изкушение . Най-напред..

публикувано на 20.07.21 в 18:40

Ученици съставиха пътеводител за забележителностите на Свиленград

Ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“ в Свиленград издадоха пътеводител, събрал най-популярните места за посещение и интересни факти за града на коприната.   За осъществяване на идеята за..

публикувано на 20.07.21 в 09:50

В природен парк „Сините камъни“ - 30% от биоразнообразието на България

Увеличава се интереса на туристите към природен парк „Сините камъни“ край Сливен, споделят Марияна Симеонова и Красимир Цуцов, експерти в парка. Те взеха участие в изнесеното студио на Радио Стара Загора в Сливен, като припомниха, че на..

публикувано на 19.07.21 в 12:45

Една мечта за паметник на Левски се сбъдна

Днес, когато цялата страна чества 184 г. от рождението на най-светлата личност в нашата история Васил Иванов Кунчев Левски, ще Ви срещнем с деветдесет и три годишния Георги Милушев от Смолян. Повоът е - сбъдната му мечта – сам да направи паметник на..

публикувано на 18.07.21 в 11:22

.Човекът на Левски в село Златна ливада бил Христо Комитата

„Моят дядо Христо Димитров Комитата е бил най-близкият човек на Левски в с. Златна ливада. Няколко пъти дядо ми се е срещал с него и Левски се е крил в неговата къща, когато минавал насам или е идвал в Чирпан при Георги Данчов Зографина. Веднъж, когато..

публикувано на 18.07.21 в 07:05

Свиленград - град на коприната

Свиленград – град на коприната ще бъде новата експозиция на местния исторически музей, която се осъществява по проект, финансиран от Министерство на културата, съобщи за Радио Стара Загора директорът на музея в Свиленград Елена Митева.  За целта се..

публикувано на 16.07.21 в 11:39