Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученик от Свиленград спечели конкурс с проект за култивирано отглеждане на блатно кокиче

Единадесетокласникът е категоричен, че ще остане да учи и развива земеделие в България

Ангел Беев и Стефана Узунова

Проект за култивиране на безценното българско блатно кокиче донесе на ученик от Свиленград  голямата награда в конкурса „Моето стопанство 2“, част от съвместната кампания на Министерствата на земеделието и на образованието „Супер фермер“.

Ангел Беев, който наесен ще бъде 12-ти клас в свиленградската Професионална гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“, е класиран на първо място с проектното си предложение на тема „Култивирано отглеждане на блатното кокиче в района на Свиленград“, което разработва под ръководството на Стефана Узунова, преподавател в гимназията. 

В местността „Лозенски път” край Свиленград се намира едно от естествените местообитания на растението. За съжаление, находищата са ограничени и въпреки, че е защитен вид и брането му е забранено, през последните години площите с блатно кокиче намаляват. Ето защо Ангел ще се опита да приложи проекта на практика в семейното стопанство.

Повече чуйте от репортажа в звуковия файл:  


Още от категорията

Община Ямбол обявава конкурс за изработка на идеен проект за бюст-паметник на Васил Левски

Паметникът на Левски трябва да е съставен от две взаимосвързани части - бюст-паметник (метал и камък) и постамент (камък), с обща височина до 3,5 м. На авторите се дава свобода при създаване на композицията, която трябва да предава правдиво характера на..

публикувано на 24.09.21 в 05:45

Световна премиера на танцовата мистерия „Сънят на Пилат”

На 16 октомври от 19.00 часа на сцената на зала1 на Националния дворец на културата ще се състои световната премиера на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров. За първи път от десетилетия ще бъде представено голямо балетно..

публикувано на 23.09.21 в 10:59

С уникална изложба отбелязват Световния ден на туризма в Стара Загора

С представянето на изложбата „Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол" ще бъде отбелязан  27 септември- Световен ден на туризма, в Стара Загора. Официалното откриване на експозицията ще бъде в 17.30 часа в Музея на религиите...

публикувано на 23.09.21 в 09:59

Учителка от Стара Загора участва в Научната сесия по повод 65 години от създаването на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна

Научната сесия по повод 65 години от създаването на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Русия се проведе на 17 септември 2021 г. във Военния клуб в София. В програмата бяха включени презентации на представители от ИЯИЯЕ – БАН,..

публикувано на 23.09.21 в 09:00
Обявяването на независимостта на България – княз Фердинанд на преден план

Краеведът Снежана Маринова: Вестта за Независима България обхожда Стара Загора като електрически ток

Денят 22 септември 1908 година – обявяване независимостта на България е отбелязан и в Стара Загора тържествено и с въодушевление, сподели в интервю краеведът Снежана Маринова. Градът е украсен със знамена, гражданите ликуват. Местният вестник „Зора“..

публикувано на 22.09.21 в 14:35

Стойчо Керев представя книгата "Измамна реалност" в Стара Загора

Тази книга е за хората, които са готови да приемат познанието като начин на живот. Да не спират да се образоват и да бъдат любознателни изследователи на своето време. Години наред ние живеем в една реалност, която заплашва да се превърне в наш дом. Но..

обновено на 22.09.21 в 11:56
ул

110 години празнува ямболската улица "Независима България"

В България почти всеки по-голям град има улица "22 септември" или "Независимост" . Днес, когато отбелязваме 113 години от обявяването на Независимостта на България с кореспондентката ни Румяна Стефанова ви предлагаме разходка из ямболската улица..

публикувано на 22.09.21 в 11:42

Художествената галерия в Казанлък се включва в отбелязването на 125-та годишнина на НХА

Художествената галерия в Казанлък ще се включи в отбелязването на 125-та годишнина на Националната художествената академия. Това съобщи в изнесеното студио на Радио Стара Загора в Казанлък директорът й д-р Пламен Петров. “Заедно с главния куратор на..

публикувано на 21.09.21 в 17:45

Момчил Маринов: 2021-а беше успешна за ИМ "Искра"

До този момент 2021 година беше успешна за Исторически музей „Искра“. Това съобщи в изнесеното студио на Радио Стара Загора в Казанлък директорът на културната институция Момчил Маринов. „За есента сме предвидили провеждането на много изложби, сред които..

публикувано на 21.09.21 в 17:25

Гергана Върбанова - за любовта към калиграфията и Китай

Гергана Върбанова е една млада дама, която е запленена от калиграфията и от Китай. Тя успява да научи перфектно китайския език за пет години. Впечатлена е от културата и от хората в Китай.  В разговора ни тя споделя за тънкостите на калиграфията, за..

обновено на 21.09.21 в 09:43