Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристи от Сливен ще популяризират стоте войводи с походи по стъпките на четите им

Снимка: интернет

С поход до с. Медвен, родното място на Захари Стоянов и до Агликина поляна – изворите на р. Луда Камчия в Стара планина продължава двудневния поход „По стъпките на Стоил войвода“. С похода Туристическо дружество „Стоте войводи“ в Сливен  поставя началото на културноисторическия туризъм за любители планинари и туристи по пътя на всички войводи, тръгнали от Сливенския Балкан да се бият за свободата на България., каза Надежда Иванова, председател на дружеството.

 Този поход по стъпките на четата на Стоил войвода започна вчера от местността"Куш бунар" /Орлов извор/ в парк Карандила, откъдето е тръгнал Стоил войвода с четата си към Котленския балкан и изворите на р. Луда Камчия в местността "Агликина поляна" след провала на Априлското въстание през 1876 г. 

 Цялото му име е име е Стиол Иванов Учков, роден е през  1841 или 1842 г. в село Енджекьой. Десетина години бил овчар в Добруджа до 1873 г, когато се връща в бащиното си село и сформира малка хайдушка чета. В началото прави дръзки набези към Варна и Балчик, но щом дружината се уваличила, четата се изтегля в Котленска Стара планина. Той, преоблечен в турски дрехи превел през Котел преоблечени като роби някои от четниците за да стигнат до Сливенския балкан. След като емигрирал в Гюргево, година преди Априлското въстание, се свързал с революционната емиграция във Влашко. Определен е за помощник на Иларион Драгостинов във Втори револючионен сливенски окръг. 

 Стоил войвода, Михаил Гаджалов и Кондьо Кавръков с няколко местни членове на комитета направили лагер в местността Куш бунар. Там складирали оръжие, боеприпаси и храна за бъдещите чети на въстаниците.  След предателството и забавянето на помощ, която им била обещана от българи от въд Дунава, апостолите Иларион Драгостинов и Георги Обретенов решили да вдигнат бунта  в Сливен. Техните четници се присъединили към четата на Стоил войвода и дружината им стигнала  72-ма души. Водят няколко тежки сражения и се оттеглят  в планината, преследвани от турски потери.

На 10 май четата води бой при  котленското село Нейково,където войводата е ранен, а знаменосецът  Стефан Серткостов пада убит. Поел знамето, Стоил Войвода.повел 4-ма въстаниц към с. Близнец. В неравен бой там е ранен повторно. На 13 май в местността Чешме, при село Бинкос е заловен отпреследвачите. Заради невъзможността да върви е обезглавен. Турците занасят главата му набучена на кол в село Близнец.

Ежегодно на лобното място на войводата, източно от с. Близнец, се организира поклонение в негова памет и в памет на четата му.

 Походът "По стъпките на Стоил войвода" чмнава рлез местността"Харамията", Обсерваторията,Момина поляна и местността "Скъта" до с. Нейково, по поречието на р. Дивешка. Трасето е с трета степен на трудност, малък стръмен участък има пред с. Нейково. На втория ден ще имаме преход до с. Медвен, бащината къща на Захари Стоянов и до природната забелижителност "Синия вир". " Ще почиваме в с. Нейково, където ще ни пресъздат събития от неравната битка на четата на Стоил войвода с турските потери и легендата на Дели Ради. Ще разгледаме и с. Жеравна", разказа още Надежда Иванова. 

" Нашето дружество се казва "100-те войводи",  и с този поход искаме да сложим  началото на походите, които ще посветим на четите на всички сливенски воеводи, тръгнали  да се бият за свободата на България от Сливен. Затова ще ни помогне с информация Регионалният исторически музей.  Така ще запознаем и младите хора, които не познават героите ни с техния подвиг и с красотите на сливенския балкан. ", допълни Иванова.

Интервюто на Кристина Русева с Наде3жда Иванова чуйте в звуковия файл 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ПТП затруднява движението по АМ "Тракия" в района на 288 км в посока София

Движението на автомагистрала "Тракия", в района на 288 км в посока София, е затруднено заради самокатастрофирал автомобил.  По първоначални данни има двама пострадали, транспортирани за преглед. В участъка движението  се регулира от полицейски..

публикувано на 11.08.24 в 13:00

Минимални промени в цените на основните храни на борсите у нас

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Краставиците..

публикувано на 11.08.24 в 10:30

Опасни жеги в Северна, Централна и Южна България

Жълт код за опасно високи температури е обявен за 18 области на страната за днес, предимно в Северна, Централна и Южна България. Сутринта ще бъде предимно слънчева, ще духа слаб, в източните райони – до умерен вятър от североизток. През деня..

публикувано на 11.08.24 в 07:15

Възстановено е движението при 148 километър на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас

Възстановено е движението при 148 километър на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас, информираха от Агенцията "Пътна инфраструктура".  По-рано днес от МВР съобщиха за три катастрофи в участъка на 148 - 150 километър на автомагистрала "Тракия"...

публикувано на 10.08.24 в 13:05

Откриха новия ловен сезон на дребен пернат дивеч

Официалният старт на новия ловен сезон беше даден рано сутринта край ловния дом в радневското село Трънково. На събитието присъстваха заместник-министърът на министерство на земеделието и храните д-р инж. Мирослав Маринов, изп. директор на..

публикувано на 10.08.24 в 11:52
Снимката е илюстративна, архив

Ограничено е движението при километър 148-ми на АМ "Тракия" в посока Бургас

Ограничено е движението при км 148 на АМ "Тракия" в посока Бургас поради ПТП, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".  От агенцията призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут, който е пътен възел..

публикувано на 10.08.24 в 11:07

Изложба „Рисунки“ на Слави Славов представят в зала „Лубор Байер“

Днес, от 18.00 часа, откриват самостоятелната изложба „Рисунки“ на художника Слави Славов. Желаещите ще имат възможността да я разгледат в изложбена зала „Лубор Байер“ до 27 август, включително. „Самостоятелната експозиция на Слави Славов е..

публикувано на 09.08.24 в 17:40

В Стара Загора ще ревизират площадките за игра и спорт

В Стара Загора започва прецизна проверка на техническото състояние на площадките за игра, както и на спортните уреди и съоръжения на територията на града. Инициативата е на кмета на общината Живко Тодоров, с негова заповед е определена 5-членна комисия..

публикувано на 09.08.24 в 17:29

Зоопарк Стара Загора въведе още една опция за закупуване на билети

С цел по-голямо удобство на посетителите, в Зоопарк Стара Загора вече е наличен още един алтернативен метод за закупуване на билети за посещение. Това ще се случва чрез машина, която се намира непосредствено преди входа на зооградината и работи с банкови..

публикувано на 09.08.24 в 17:14

Променя се организацията на движение по централен старозагорски булевард за 3 дни

От 10 август до 12 август 2024 г., включително, ще се спре движението на личен, договориран и обществен транспорт и на МПС, извършващи транспорт за собствена сметка в западното платно за движение по бул. „Св. Патриарх Евтимий“ в Стара Загора. Временната..

публикувано на 09.08.24 в 16:28