Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индустриалците са готови на протести заради високите цени на тока

Високите цени на тока за бизнеса могат да рефлектират в милиарди загуби за производители като нас и ще се отразят пряко във всички сфери на икономиката. Това заяви в студиото на Радио Стара Загора Румен Радев, заместник-председател на Асоциацията на индустриалния капитал и икономически директор на „Холдинг Загора“.

Действията на служебния кабинет в посока нормализация цените на тока за бизнеса са плахи според Радев. Той посочи, че причините за шоковия скок на цените на електричеството на енергийната борса са комплекси. Планираните ремонти в държавните енергийни дружества ограничават техния капацитет. С водноелектрическите централи пък има сериозен проблем с възможността им да работят. 

В момента енергетиката печели големи пари, а ние загиваме, категоричен бе Радев. Дори днес харчим електроенергия с 90 лева по-скъпа от германския ни конкурент, не можем да издържим още дълго. За тази седмица закърпихме положението, но какво ще се случи от понеделник, не знаем, надяваме се на ефективни мерки, каза още икономическият директор на „Холдинг Загора“. 

Ние не сме недоволни, когато другите работят и печелят, въпросът е това да не се случва на наш гръб, заяви Румен Радев и уточни, че индустриалците имат готовност за протести, въпреки че не биха искали да се стига до подобна крайна стъпка.

Цялото интервю на Анна Турлакова с Румен Радев може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старозагорският куклен театър ще участва в първия „Дворец на куклите и децата“

През месец юни Старозагорският куклен театър  ще вземе участие в новия фестивален формат на Националия дворец на културата (НДК) „Дворец на куклите и децата“. През първите два уикенда от месеца (1,2,8 и 9 юни) в зала 6, децата ще преживеят вълнуващи..

публикувано на 27.05.24 в 16:22
Община Стара Загора

Общинският съвет в Стара Загора избира управител на "Тролейбусни и автобусни превози"

80 точки са залегнали в дневния ден на предстоящото в четвъртък редовно заседание на Общински съвет Стара Загора. Местният парламент трябва да вземе решение за определяне на нов управител на общинския превозвач „Тролейбусни и автобусни превози“.  Две..

публикувано на 27.05.24 в 15:58

Турски хит показват на „Златната липа"

Големият турски режисьор Нури Билге Джейлан е включен в извънконкурсната селекция на „Златната липа" 2024 с последния си филм „Сухи треви" (2023), който е с впечатляваща продължителност от 197 минути. Миналата година „Сухи треви" беше част от..

публикувано на 27.05.24 в 15:36

Професионалната гимназия по ресторантьорство в Павел баня празнува 30-годишен юбилей

В края на май Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство в Павел баня отбелязва своя 30-годишен юбилей. Кулминация на събитията ще бъде пролетна благотворителна кулинарна изложба. Тя ще се проведе на 31 май 2024 г. (петък) от..

публикувано на 27.05.24 в 15:24

В Сливен посрещат новия митрополит

Очаква се малко по-късно днес в Сливенската епархия да бъде тържествено посрещнат новоизбраният митрополит Арсений. Церемонията ще бъде в храма "Света Троица" в село Крушаре.  По-късно кметът на Сливен Стефан Радев ще привества новия митрополит пред..

публикувано на 27.05.24 в 15:17

РЗИ-Стара Загора с инициативa за Световния ден без тютюнопушене

Всяка година на 31 май Световната здравна организация (СЗО) отбелязва Световния ден без тютюнопушене. Мотото на тематичния ден за 2024 г. е „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. По данни на СЗО във всички държави..

публикувано на 27.05.24 в 14:19

В българския език най-много се затрудняваме с пунктуацията

В употребата на българския език  - писмено и говоримо, най-големи трудности се срещат при пунктуацията, следвана от правописа, най-слабо с граматиката. Това показват констатациите от проведената първа по рода си кампания за грамотност „Животът няма..

публикувано на 27.05.24 в 13:49
Ива Пехливанска,
председател на Съюза на парамедиците в България

Трябва нормативно да се интегрира работата на парамедиците в Спешната помощ

Необходимо е нормативно да се интегрира работата на обучените парамедици в Спешната медицинска помощ у нас. Това коментира Ива Пехливанска, председател на съюза на парамедиците по повод 27 май, когато отбелязваме Световния ден на спешната помощ. Тя..

публикувано на 27.05.24 в 13:38

Доброволци изработиха екофилми по проект на казанлъшко сдружение

Доброволците от казанлъшкото сдружение „Младежки център за развитие - Взаимопомощ“ изработиха три филма на екотематика по проект „Еко енергия 2” по програма „Европейски корпус за солидарност”. В края на проекта лентите бяха представени в Дома..

публикувано на 27.05.24 в 13:20

Смениха заместник кмет на Чирпан

Със своя заповед кметът на община Чирпан освободи зам.-кмета Румен Тунанов. Това се наложи след заявени лични причини от Тунанов, уточняват от общинския пресцентър. На позицията ще бъде назначена от 6 юни т.г. Светла Дончева - досегашен директор на..

публикувано на 27.05.24 в 12:33