Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жулиета Здравкова, директор на РЗОК в Стара Загора:

За първите 6 месеца на годината РЗОК са констатирали 1532 нарушения

Здравкова уточни още, че касата има договори с 808 изпълнители на медицинска и дентална помощ и аптеки, от които 15 са болници с 946 договора по клинични пътеки. Това нарежда РЗОК Стара Загора на пето място по големина в страната след София, Пловдив, Варна и Бургас.

За периода от 1 януари  2021 до 30 юни 2021 година РЗОК Стара Загора е извършила 483 проверкина изпълнители на извън болнична и дентална помощ, от които на изпълнители на първична медицинска помощ 192, на изпълнители на специализирана медицинска помощ 130 и на изпълнители на дентална помощ 151. Това съобщи за Радио Стара Загора Жулиета Здравкова, директорът на РЗОК в Стара Загора.

„Издадени са 53 броя заповеди за проверка на болнична медицинска помощ, от които 44 броя са самостоятелни проверки, 1 брой е с други институции и 8 проверки по условия и ред за сключване на договор в началото на 2021.

В хода на тези проверки са проверени 2871 броя история на заболявания като преобладаващо са проверявани истории на клинични пътеки 104 и 39 т.е това са клиничните пътеки, по които става отчитане на пациенти с доказана ковид инфекция. „

По време на направените проверки са констатирани 1532 броя нарушения на изпълнители на медицинска и дентална помощ, обясни още Жулиета Здравкова.

„46 броя нарушения в аптеки, 72 броя истории на заболявания в болнична медицинска помощ и при 104 истории на заболяване са установени суми за възстановяване, от които 86 по клинични пътеки, 3 по амбулаторни процедури и 15 броя по клинични процедури. “

Нарушенията са открити в лечебни заведения в областта, които са се занимавали с лечение на пациенти с ковид като на първо място това е УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ гр. Стара Загора, МБАЛ „Христо Стамболски“, гр. Казанлък, МБАЛ „Тракия“ гр. Стара Загора, УМБАЛ „Медицински комплекс Берое“ гр. Стара Загора, МБАЛ Чирпан, МБАЛ Гълъбово и специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора.

Не бих казала, че има лечебно заведение, което системно да греши в изпълнението на клиничните си пътеки. “

Клиничните пътеки, които спрени и са прикрепени на територията на РЗОК Стара Загора са свързани с невъзможност на лечебното заведение МБАЛ "Д-р Димитър Чакмаков" в град Раднево да обезпечи специалността със съответните специалисти, но не е свързано с нарушение, коментира още директорът на РЗОК Стара Загора.

Жулиета Здравкова коментира още, че в случаи, че на пациент се иска да доплати сума по клинична пътека от НЗОК, по която не би трябвало да доплаща, може да подаде сигнал до РЗОК, които извършват проверки и ако се установи нарушение се налагат парични санкции.

„За първо нарушение санкциите са межди 200 и 500 лева. През проверяваните 6 месеца са постъпили 19 броя жалби от граждани като при 13 от тях за извършени проверки, при 4 са изготвени отговори на базата на документация. Основни причини за жалбите на пациентите са това, че са търсили съдействие от общопрактикуващия си лекар или специалист, а той не се е отзовал на телефонно обаждане и всичко това във връзка с утежнената епидемиологична ситуация. Имаше и доста жалби, които визираха неетичното отношение на изпълнителя към здравно-осигуреното лице, което е потърсило тяхното съдействие по една или друга причина.“

Жулиета Здравкова обясни, че санкцията за общопрактикуващ лекар, които не е се е отзовал е между 50- 150 лева.

12 139 са хората от Стара Загора, които нямат избран общопрактикуващ лекар на територията на областта от над 340 хиляди регистрирани жители, стана ясно от данните на РЗОК.

Още по темата, чуйте в прикачения звуков файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

снимка: Стоян Радев

Възрожденски къщи в Жеравна тънат в разруха

В Жеравна човек се връща назад в ония времена на желание и стремеж на българина да даде покаже, че с трудолюбието си може да направи добър дом за живеене на своята фамилия.  Архитектурният резерват навърши 60 години от създаването си този месец. През..

публикувано на 12.07.24 в 16:14
гл. инп. Асен Йодранов

Синтетична дрога прати старозагорски деца в болница

За два случая на тийнейджъри , стигнали до болница , заради употреба на забранения синтетичен канабиноид , съобщи в предаването "Час Пик" Асен Йорданов, началник на Криминалната полиция в града. 17-годишните деца са постъпили в спешния център..

публикувано на 12.07.24 в 16:08

Хората и структурите в Хасковско са объркани от случващото се в ДПС

Сътресенията в ДПС продължават – втори депутат напусна парламентарната група днес. Това е хасковският народен представител Мюмюн Мюмюн. Така групата на ДПС остава с 23-ма членове, а вече изключените и напусналите групата на движението са 24...

публикувано на 12.07.24 в 14:38

Излезе първото класиране от приема за гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас.  Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. След като бъдат обявени резултатите от класирането,..

публикувано на 12.07.24 в 14:09

Поставят още камери за гарантиране на реда в община Павел баня

Саниране на сградата на Полицейския участък в Павел баня, възможностите за видеонаблюдение и опазване на обществения ред обсъдиха на среща кметът на община Павел баня Иса Бесоолу и началникът на Районно управление на МВР - Казанлък главен инспектор..

публикувано на 12.07.24 в 14:06

Моторист блъсна пешеходка в Стара Загора

62-годишна жена е с опасност за живота , след като мотор я блъска на кръговото кръстовище на площад „Берое“ в Стара Загора, съобщават от полицията. Инцидентът е станал на 11-и юни около 17:30 ч. в началото на ул. „Августа Траяна“, докато..

публикувано на 12.07.24 в 12:45

Спасиха от пожар десет къщи в новозагорското село Караново

Десет къщи в новозагорското село Караново са спасени от пожар, възникнал в сухи треви в близост до стадиона на селото, съобщават от ОДМВР-Сливен.  Огънят в потушен от три екипа на пожарната, Държавно горско стопанство – Нова Загора и доброволци...

публикувано на 12.07.24 в 12:02

Големият пожар в района на Одрин е овладян

Големият пожар в Турция в района на Одрин е овладян, съобщиха от Югоизточното държавно предприятие Сливен, но потвърдиха, че всички горски и ловни стопанства са в готовност да се включат в гасенето, ако огъня прехвърли държавната граница.  Районът се..

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Въвеждат временна организация на движението заради рокфеста в Могилово

Въвежда се временна организация на движението за дните 12, 13 и 14 юли във връзка с провеждането на Midalidare Rock In The Wine Valley край село Могилово, информират от община Чирпан.  Определени са маршрути за пристигане и отпътуване на..

публикувано на 12.07.24 в 11:53

В Брягово искат решение на проблема със замърсената вода

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково ограничи използването на вода за питейни нужди в общо пет села в областта. Това стана със заповед в края на миналата седмица. Причината е мътност и повишени нива на манган, желязо, фосфати и..

публикувано на 12.07.24 в 11:46