Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорската опера с три спектакъла на брега на „Копринка“

Турандот
Снимка: Старозагорска опера

Кулминацията в тазгодишното издание на традиционните Празници в долината на тракийските царе ще бележи Старозагорската опера, която за първи път ще представи на новопостроената открита сцена на язовир „Копринка” своите впечатляващи продукции на операта „ТУРАНДОТ” /4 септември/, концерта STING THE OPERA /5 септември/ и танцовата драма „НЕСТИНАРКА”/6 септември/. Събитията са обединени под символичното заглавие в духа на тракийските празници НА БРЕГА НА ДРЕВНИЯ СЕВТОПОЛИС.

Директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов откликва с ентусиазъм на поканата на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова Старозагорската опера да участва в XVI-то издание на „Празници в долината на тракийските царе”. Избира пространството на живописния бряг на язовир „Копринка” и е на път да осъществи още една своя дългогодишна мечта – опера и балет на вода. Съчетанието на природните дадености и хилядолетната история на това място вдъхновяват още повече Огнян Драганов, който не се колебае да направи решителната първа стъпка и да представи един от най-пищните, красиви и трудни като реализация спектакли на Старозагорската опера съвместно с Държавния куклен театър-Стара Загора на операта „Турандот” от Пучини. С оглед на мултижанровите тенденции в програмата на тракийските празници Старозагорската опера ще представи още концерта Sting the Opera със солист Петър Салчев. Откритата сцена на язовир „Копринка” категорично е особено подходяща за представянето на шедьовъра на българското музикално и танцово творчество култовата танцова драма „Нестинарка” по музика на Марин Големинов – спектакълът се посвещава на 80-та годишнина от рождението на легендарната Маргарита Арнаудова.

На опера и балет НА БРЕГА НА ДРЕВНИЯ СЕВТОПОЛИС

На 4 септември започва най-новата история на язовир „Копринка” с опера и балет и възкресява паметта за едно от най-големите археологически богатства на България.

Освен красивата природа, „Копринка“ крие древна история. Който е бил вече в гробницата на Севт III, знае, че на дъното на язовир „Копринка“ лежи столицата на неговото царство. През 1956 година водите на току-що построения язовир Копринка потапят Севтополис – градът на тракийския владетел Севт ІІІ, столица на Одриската държава от края на ІV-ІІІ в.пр.н.е. Това въодушевява екипа на Операта да се спре на заглавието „На брега на древния Севтополис” на новата открита сцена.

Строежът на сцената започва на 31 август и ще бъде с внушителните размери 16/16 метра.  

Жителите и гостите на Казанлък ще имат шанса от 4 до 6 септември да се потопят в неповторимата атмосфера на Долината на тракийските царе с нейните уникални природни и исторически забележителности, както и да се насладят на възпламеняващо музикално преживяване със среща в три вечери с върховите постижения на световното оперно  класическо и изпълнителско изкуство, поп музиката,  на българското знаково  музикално и танцово творчество.

Сгушен в сърцето на Розовата долина, намиращ се в полите на Балкан, разположен непосредствено до град Казанлък се величаят сините води на язовир „Копринка“. 65-годишният водоем, построен през далечната 1955 г. е вторият изграден в България язовир, някога наричан „Георги Димитров", а днес - "Копринка". Той е разположен по поречието на река Тунджа. Има множество ръкави и тихи заливи, борови гори и зеленина, което го прави чудесно място за туризъм и отдих.

Язовир „Копринка“ безспорно е едно от най-красивите и магнетични места в страната. Районът около него предлага много добри условия за риболов, туризъм и водни спортове. Той е посещаван от рибари от цялата страна, невероятната гледка вдъхновява художници, фотографи или туристи, тръгнали да дирят българските кътче. По ръкавите му има много заливи, на които може да се плажува. Тук е мястото, на което да пробвате да карате каяк или да практикувате друг воден спорт – например яхтинг, сърфинг или подводно гмуркане. За любителите на екстремните спортове ще предложим делта или парапланеризъм, за да видят от високо пъстротата на Розовата долина.

Дългата язовирна стена, тип – каменно-зидана, позволява свободното преминаване от северния към южния бряг на съоръжението и разкрива прекрасна панорамна гледка към водното огледало в подножието на планината.

На дъното на язовира се намират останките от древния тракийски град Севтополис на цар Севт III, който е проучен преди язовирът да бъде напълнен с вода. Открити са много гробници и могили. Те са били последен дом на големци от племето. Останките са открити през 1948 година и групата от археолози е оглавявана от професор Димитър Димитров. Той отговаря за разкопките и успява да узнае името на града. Въпреки важната находка, строежът на язовира продължава и днес древния град е потопен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Програма за 18-и Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка"

Община Стара Загора, Кметство Старозагорски бани, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора и НЧ „Христо Ботев 1952“ Старозагорски бани Ви канят на  Осемнадесети Национален тракийски фолклорен събор..

публикувано на 15.07.24 в 15:38

С премиерата на спектакъла “Дон Кихот и Дон Санчо” отбелязват 60-годишнината на Ивелин Керанов

Представлението „ Дон Кихот и Дон Санчо “ на режисьора Юрий Дачев е по мотиви от романа “ Дон Кихот де Ла Манча ” от Мигел де СЕРВАНТЕС . След “Нощно слънце” (2019), това е второ заглавие, което Юрий Дачев поставя в Драматичен театър „Гео..

публикувано на 15.07.24 в 11:47

"Обич и песен" отново в Стара Загора

За трето поредно лято популярни български изпълнители ще гостуват в Стара Загора с концерт от националното турне “Обич и песен 2024“. "Много приятен звезден букет от любими музиканти ще радва публиката и във вашия град. Трудно се организира подобно..

публикувано на 12.07.24 в 13:18

Старозагорският куклен театър търси стари шапки, стенни часовници и куфари

За нуждите на 13-тата Творческа лаборатория „Без корени“, която започва на 21 юли,Старозагорският куклен театър се обръща към своята публика за помощ.  В името на експеримента с различни материали, ще са необходими стари: шапки – тип бомбе,..

публикувано на 09.07.24 в 15:36
Димо Генов в Галерия

Художникът Димо Генов: Творейки правим автопортрет на живота си

Днес рожден ден празнува Димо Генов, един от най-харизматичните художници на Стара Загора. За по-младите си колеги той е не само любим учител, а вдъхновяващ пример за пословично трудолюбие и отдаденост към изкуството. Помня, че едно от първите ми..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Огнян Георгиев

Всяка песен разказва история

Песента „Сънят на ореха“ е сред финалистите в Националния конкурс „Бургас и морето" 2024 . Автор на текста е Йордан Пеев, поет, драматург и писател. Музиката е на Митко Динев. Новата песен, с подчертано шлагерно звучене, ще бъде представена пред публика..

публикувано на 08.07.24 в 17:25

Генко Гешев: Ще съживим "Тракийска лира"

Организирането на нови събития и инициативи в сферата на културата като фестивали, концерти, конкурси е целта на новосъздаденото общинското предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“, каза избраният за ръководител на звеното проф. Генко Гешев...

публикувано на 08.07.24 в 10:12

"Музата Арт Фестивал" ни връща към българското

Какво е да имаш муза? За творците - може би най-ценния инструмент, а за трима ентусиасти с различни професии, музата се крие в природата на Родопа планина. Фотографът Невена Цветкова, барманът Ива Герджикова-Дончева и инженерът Раденко Велинов имат..

публикувано на 05.07.24 в 18:04

Откриват експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024 в зала „Лубор Байер“

Представителството на СБХ - Стара Загора кани ценителите на изобразителното изкуство и гостите на града на откриването на експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024. То ще бъде на 5 юли от 18:00 ч., в дома на старозагорските художници – изложбена зала..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Силвия Дончева, Муна Афез, Матео и Омар гостуваха в студиото на Радио Стара Загора.

Ученици от Тунис са на театрален обмен в Стара Загора

Театрална ученическа група от Тунис гостува на своите талантливи съмишленици от трупата "Приключенците на франкофонския театър" в Стара Загора. Двете ученически трупи ще представят своите спектакли пред публика в петък от 19 ч. в Регионална..

публикувано на 04.07.24 в 16:18