Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Без скалпел лекуват уголемена простата и миома в болница "Тракия"

3
Снимка: Болница "Тракия"

Трима мъже с аденом на простатната жлеза бяха излекувани във високотехнологичната болница "Тракия" в Стара Загора. Иновативната процедура емболизация върна към пълноценен живот възрастни хора, като им помогна да се освободят от  катетър, който са били принудени да ползват денонощно заради прекомерно уголемена простатна жлеза. Този вид щадяща пациента терапия се практикува успешно в лечебното заведение от 2016 година насам.

Заслугата е на екипа от болница "Тракия" под ръководството на д-р Борислав Борисов. Преди дни в сътрудничество с д-р Рареш Нечифор от Румъния те направиха миниинвазивни манипулации за емболизация (запушване) на артериите, захранващи с кръв увредени участъци от простатната жлеза на трима пациенти. Методиката изисква предварително ангиографско изследване, при което с изключителна прецизност се установява в кой участък трябва да се извърши емболизацията. Манипулациите  бяха извършени от началника на Кардиологично отделение с инвазивен сектор д-р Борислав Борисов.

д-р Борислав Борисов и д-р Рареш Нечифор

Емболизацията наподобява коронарография, като се извършва пункция на артерия, през която с помощта на специален катетър се достига до артериите, които "хранят" с кръв миомата или простатния аденом. Емболизиращият материал се състои от множество микросфери с определен калибър, които "интелигентно" запушват циркулацията на кръв и така спират растежа на тумора, миомното образувание или простатната жлеза. Емболизацията на простатна жлеза е известна в света от над 10 години, но все още не толкова популярна у нас. 

Д-р Рареш Нечифор споделя своя професионален опит с българските си колеги

Процедурата се характеризира със сравнително бързо възстановяване. "Методът не е отрицание на хирургичното лечение - напротив, именно гинеколози и уролози насочват към нас подходящите пациенти, след като преценят какво лечение е най-подходящо за тях", подчертава д-р Борисов. Той допълва, че емболизацията е подходяща за хора, които са твърде рискови за оперативно лечение, както и за пациенти, при които "самата простатна жлеза е такава, че не са добри оперативните резултати". Лекарите в "Тракия" са помогнали вече на осем пациенти да се върнат към нормален ритъм на живот чрез емболизация. 

Лапароскопската или още наречена "миниинвазивна хирургия", „безкръвна хирургия“ навлиза все по - интензивно в практиката на болница "Тракия". (Повече тук)

Галерия

Още от категорията

100 нови с ковид-19 в областта за денонощие

100 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие в област Стара Загора. Това сочат данните от единния информационен портал. Към момента в РЗИ работят дежурни екипи, които карантинират болните на домашно лечение и техните контактни..

публикувано на 18.09.21 в 12:41

Нова книга за китайската медицина

Доц. Николай Димитров от катедрата по анатомия в Медицинския факултет на Тракийския университет представи новата си книга за традиционната китайска медицина и другите холистични методи за лечение в ефира на здравното предаване на радио Стара..

публикувано на 11.09.21 в 12:37

Д-р Любомир Трифонов: Болните с деменция не получават адекватни здравни услуги от държавата

Ако познатите задачи изглеждат трудни, повтаряте действия и изречения, лутате се из познати места, имате нужда да поспивате повече и сте занемарили личната си хигиена, не си внушавайте, че имате ранни симптоми на Алцхаймер . Всичко изброено може да бъде..

публикувано на 05.09.21 в 15:15

Ин йога помага за успокояване на ума

Ин йога помага за успокояване на ума и за отпускане на тялото. Ин йога е похват от физическия аспект на йога. При него позите се задържат за 2 минути или повече и така имаме възможност да стигнем директно до фасцията – съединителната тъкан,..

публикувано на 03.09.21 в 18:18

Диабетът – рисков фактор за усложнения при ковид-19

Хората със захарен диабет и затлъстяване не са по-предразположени към заразяване с COVID-19, отколкото останалото население. Но инфектирането с COVID-19 при някои хора със захарен диабет, затлъстяване и съпътстващи заболявания може да доведе до..

публикувано на 28.08.21 в 12:36

Винаги е подходящо време за йога

Винаги е подходящо време за йога. Сутрин, обед, късно вечер. Важно е да искаш и да направиш това време за себе си приоритет, колкото и кратко да е то, защото то ще те зареди да правиш всичко онова, което искаш от живота. Това коментира в..

публикувано на 21.08.21 в 12:51

Смелостта ни помага да бъдем успешни

Успелите хора са тези, които знаят кога е точният момент за всичко, те имат добра интуиция и не се страхуват да взимат трудни решения. Учат се от грешките си и осъзнават, че те ще им помогнат за в бъдеще. Замисляли ли сте се защо едни..

публикувано на 10.08.21 в 19:14

15 % от българите са с психично разстройство

Близо 15 процента от българите или всеки шести е с психично разстройство. Психично болните в България са изолирани в лечебни заведения и са дискриминирани от обществото. За това алармира доклад на Сметната палата за състоянието на..

публикувано на 07.08.21 в 12:43

„Бронирано“ кафе за силен старт на деня

Кафето не е вредна напитка особено в разумни количества. Това твърди консултантът по хранене и диететика Ваня Боянова. В здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ тя предложи свой вариант за силен старт на деня с така..

публикувано на 31.07.21 в 12:41

Приемат 150 първокурсници в Медицински колеж

150 ще са първокурсниците в Медицинския колеж към Тракийския университет. Общо 20 студенти са приети държавна поръчка по новите специалности – Ортопедичен техник и Медицински оптик. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът..

публикувано на 24.07.21 в 12:30