Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експерти по зелен водород питат гражданите какво знаят за технологията

проф. Дария Владикова и ректора на Тракийския университет доц. Добри Ярков
Снимка: пресцентър Тракийски университет

В първото издание на рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ след ваканцията разговаряме с проф. Дария Владикова от БАН, председател на Българската асоциация - водород, горивни клетки и съхранение на енергия, част от екипа на Института за устойчив преход и развитие към Тракийския университет. Тя е и един от двамата представители за България в инициативата Европейска обществена консултация относно производството на зелен водород.

Началото на инициативата е поставено през декември 2020 г. от немското министерство на образованието и науката. Знаете, правят се много стратегически документи, така че на пръв поглед някой може да каже, че още една програма за изследвания и иновации в областта на зеления водород не е от голямо значение. Само че тя се различава от европейските регламенти. В тази инициатива всяка държава участва с двама представители – един от структурата, която отговаря за изследванията и иновациите, т.е. за България това е Министерството на образованието и един експерт. Втората особеност е, че за първи път тук се ангажира цялото общество – представители на науката, индустрията, но и на обществото. Защото, за да навлязат новите технологии хората трябва да знаят: какво представляват те, опасни ли са, как ще се промени животът им.

Три основни направления за работа са формулирани в рамките на инициативата: производство – под ръководството на Италия и България, транспорт и инфраструктура се ръководи от Германия, а за стимулирането на пазара отговаря Австрия. В инициативата се включват държавите от ЕС, но и Мароко, Израел и скандинавските страни, уточни проф. Дария Владикова.

По отношение на производството беше организирана една група от 10 европейски експерти, сред които и Юлиян Попов. Беше подготвен анализ на състоянието на  производството на водород и перспективите. Ние обаче искаме да съберем и мнението на европейските граждани. Това става чрез един въпросник, който в момента разпространяваме, в който питаме всеки един – колко знае за водорода, занимава ли се с водорода. Питаме учените какво работите и какво искате да работите и гражданите – от какво се страхувате, какво не знаете. Резултатите от тази анкета ще бъдат взети предвид при изготвянето на финалния документ, който трябва да бъде представен и приет през декември 2021 г.  

До 15-ти септември анкетата ще бъде преведена и адаптирана на български и ще бъде разпространена в страната и специално в региона на комплекса Марица изток, увери проф. Дария Владикова.

Администрирането на инициативата Европейска обществена консултация относно производството на зелен водород се поема от секретариата на Центъра за космически изследвания на Германия, а работата на експертите в нея е доброволна. В Европейската комисия са запознати с инициативата - техни представители участват във всяка среща на експертите, каза още проф. Дария Владикова. Другият представител за България е Карина Ангелиева от МОН.

Цялата рубрика можете да чуете в прикачените звукови файлове.


Още от категорията

Индустриална зона и липса на корупция са част от решенията за трансформация на региона на "Марица-изток"

В изпълнение на свое обещание към синдикатите министрите на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев се срещнаха с техни представители, както и с представители на централите, ръководството на "Мини Марица-изток", кмета на Раднево..

публикувано на 15.09.21 в 10:12

Застрахователните компании увеличават цените си за минната индустрия

Куба Гоголевски е старши координатор кампании в полската фондация по проблемите на околната среда RTON, част от световната мрежа Insure Our Future от 2018 г. Организациите влагат усилия да приравнят политиките в застрахователната индустрия..

публикувано на 08.09.21 в 08:10

Отново заедно с "Минутите на Зелената сделка" през септември

Уважаеми слушатели,  "Минутите на Зелената сделка" Ви пожелават хубави сини летни дни! Ще се чуем в началото на м. септември!

публикувано на 28.07.21 в 11:39

Наташа Джуркова учи малките ученици как да променят света

„Всяко действие е от значение“. Ако искаме да бъдем полезни за света и да направим промяна,   трябва да променим себе си и мисленето си. Интегрирането на глобалните цели за климата и формирането на отношение по темата е..

публикувано на 21.07.21 в 08:30

Може ли комплекс "Марица-изток" да се превърне в европейския хъб за зелен водород?

Преди дни Румяна Грозева, от името на Дигитален иновационен хъб Загоре, представи в рамките на инициативата Три морета възможността комплекс Марица изток да се превърне в европейския хъб за зелен водород. Три морета е инициатива на 11..

публикувано на 14.07.21 в 08:05

Липсва яснота как ще се прилага директивата за опаковките в България

На 3 юли влезе в сила директивата за опаковките, която прекратява производството на част от пластмасовите продукти за еднократна употреба на територията на Европейския съюз. Тази директива обрисува бъдещето на Европа, което е заложено..

публикувано на 07.07.21 в 08:00
Генади Кондарев

Европейският закон за климата влиза в сила

На 28-ми юни Съветът на ЕС гласува окончателното одобрение на европейския климатичен закон. Европейският климатичен закон е политика, която се готви отдавна и е една от ключовите във връзка с климата в мандата на настоящата Европейска..

публикувано на 30.06.21 в 13:48
Горичка в количка - проект за деца от 1 до 3 клас

Магдалена Малеева: Не искам децата ми да живеят в по-лош свят от моя

Магдалена Малеева се ангажира със зелената кауза първо по лична причина. Като професионална тенесистка в средата на кариерата си тя претърпява поредица от контузии и спира състезателна дейност за две години. Тогава започнах много да чета..

публикувано на 23.06.21 в 11:27

Предстои обсъждане на Териториалния план за справедлив преход за Стара Загора

България трябва да поеме конкретен ангажимент, кога ще спре да използва въглища за производство на електроенергия, за да може трите засегнати региона (Стара Загора, Кюстендил и Перник) да получат средствата по Фонда за справедлив преход. Това..

публикувано на 16.06.21 в 08:05
Цветелина Пенкова - евродепутат

Преминаването на въглищните ТЕЦ-ове към газ е стратегически проект

В понеделник страните от ЕС одобриха Фонда за справедлив преход с бюджет 17,5 милиарда евро. Сумата, предвидена за България, е 1,18 милиарда евро, а три региона – Стара Загора, Кюстендил и Перник, имат право на финансиране по тази линия...

публикувано на 09.06.21 в 12:42