Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти по зелен водород питат гражданите какво знаят за технологията

проф. Дария Владикова и ректора на Тракийския университет доц. Добри Ярков
Снимка: пресцентър Тракийски университет

В първото издание на рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ след ваканцията разговаряме с проф. Дария Владикова от БАН, председател на Българската асоциация - водород, горивни клетки и съхранение на енергия, част от екипа на Института за устойчив преход и развитие към Тракийския университет. Тя е и един от двамата представители за България в инициативата Европейска обществена консултация относно производството на зелен водород.

Началото на инициативата е поставено през декември 2020 г. от немското министерство на образованието и науката. Знаете, правят се много стратегически документи, така че на пръв поглед някой може да каже, че още една програма за изследвания и иновации в областта на зеления водород не е от голямо значение. Само че тя се различава от европейските регламенти. В тази инициатива всяка държава участва с двама представители – един от структурата, която отговаря за изследванията и иновациите, т.е. за България това е Министерството на образованието и един експерт. Втората особеност е, че за първи път тук се ангажира цялото общество – представители на науката, индустрията, но и на обществото. Защото, за да навлязат новите технологии хората трябва да знаят: какво представляват те, опасни ли са, как ще се промени животът им.

Три основни направления за работа са формулирани в рамките на инициативата: производство – под ръководството на Италия и България, транспорт и инфраструктура се ръководи от Германия, а за стимулирането на пазара отговаря Австрия. В инициативата се включват държавите от ЕС, но и Мароко, Израел и скандинавските страни, уточни проф. Дария Владикова.

По отношение на производството беше организирана една група от 10 европейски експерти, сред които и Юлиян Попов. Беше подготвен анализ на състоянието на  производството на водород и перспективите. Ние обаче искаме да съберем и мнението на европейските граждани. Това става чрез един въпросник, който в момента разпространяваме, в който питаме всеки един – колко знае за водорода, занимава ли се с водорода. Питаме учените какво работите и какво искате да работите и гражданите – от какво се страхувате, какво не знаете. Резултатите от тази анкета ще бъдат взети предвид при изготвянето на финалния документ, който трябва да бъде представен и приет през декември 2021 г.  

До 15-ти септември анкетата ще бъде преведена и адаптирана на български и ще бъде разпространена в страната и специално в региона на комплекса Марица изток, увери проф. Дария Владикова.

Администрирането на инициативата Европейска обществена консултация относно производството на зелен водород се поема от секретариата на Центъра за космически изследвания на Германия, а работата на експертите в нея е доброволна. В Европейската комисия са запознати с инициативата - техни представители участват във всяка среща на експертите, каза още проф. Дария Владикова. Другият представител за България е Карина Ангелиева от МОН.

Цялата рубрика можете да чуете в прикачените звукови файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Европа Директно и Тракийски университет със съвместно събитие за еврото и професиите на бъдещето

Европа Директно -  Стара Загора и Тракийски университет ще са домакини на мрежовото информационно събитие на 10-те  центрове Европа Директно от страната на теми: „Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“. Целта на събитието е..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

15 старозагорски фирми бяха обучени в кръговата икономика по проект на ТПП с норвежки партньор

До края на април 2024 г. продължава проект "Норвежка подкрепа за зелени иновации в малки и средни предприятия". Той се реализира от Търговско-промишлената палата в Стара Загора. 15 компании от Старозагорски регион участват в него. "Темата..

публикувано на 17.04.24 в 10:00

Седем концепции за интегрирани териториални инвестиции с партньори от област Стара Загора са преминали успешно първия етап на кандидатстване

Започват обществените обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) по места в област Стара Загора. Седем концепции с партньори от Старозагорско  са преминали успешно етапа на административно съответствие и допустимост,..

публикувано на 08.04.24 в 15:16

УНСС изследва въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности

Въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности е темата на изследване по проект, който се осъществява от учени от Университета за национално и световно стопанство в София. Т е работят по него от 2022г.  и е съвместен проект с 12..

публикувано на 03.04.24 в 09:30

Второ събитие по проект "Преход на възможностите“ ще се проведе в Стара Загора

Изпълнението на европейския проект „Преход на възможностите“ продължава с второ събитие в Стара Загора. „Бранд Медия България“ и Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) организират съвместно кръгла маса, на която в дълбочина да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 08:40

Радостин Танев: Зелената цел на Общината е на човек по дърво

Парк „Митрополит Методий Кусев", по-известен сред старозагорци като Аязмото, е едно от емблематичните места в града. В последните няколко години обаче растителният и дървесен потенциал на парка  видимо намалява. Основният вредител е короядът ,..

публикувано на 13.03.24 в 10:02

Обсъдиха Прехода на възможностите в Стара Загора

Tракийски университет беше домакин на конференция „Преход на възможностите – Стара Загора“, която се проведе на 29 февруари от „Бранд Медия България“ и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Модератор на работните панели на..

публикувано на 06.03.24 в 11:26

Разясняват възможностите на прехода и Териториалния план

На срещата на 29 февруари целим да дадем яснота и конкретика по Териториалните планове, съобщи д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) по повод събитието „Преход на..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Конференция разяснява енергийната ефективност на сградния фонд

В рамките на поредицата кръгли маси за финансиране на устойчива енергия, Министерство на енергетиката и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект с подкрепата на Коалиция „Да обновим България“ организират  конференцията „Енергийната ефективност на..

публикувано на 31.01.24 в 10:00

Среща за разясняване как ще се изпълнява Териториалният план организира АРИР в Стара Загора

"Новите предизвикателства в началото на годината за екипа на АРИР са няколко. Проектите, по които ще работим са по важни за региона теми. Позволихме си да се върнем към един такъв - да се даде шанс на млади хора, които по една или друга причина не са се..

публикувано на 24.01.24 в 12:42