Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Милка Кирова: Вселената не иска отрицание, а само добри мисли

Българската православна църква днес чества Рождеството на Пресвета Богородица. Божията майка е почитана като пазителка на християнското семейство и дома, както и като и покровителка на родилките и децата.

Празникът е популярен като Малка Богородица и е един от петте в Богородичния празничен цикъл, включващ още Успение Богородично (Голяма Богородица), Въведение Богородично, Благовещение и Покров Богородичен.

Легендата разказва, че родителите на Светата дева - Йоаким и Анна, били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет. Йоаким бил от царски род - рода на Давид, а Анна - от свещеническия род на Аарон. Бог чул горещите им молби за дете и чрез Архангел Гавриил възвестил, че ще им се роди дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове.

Денят е предпочитан за срещи и събори в православните храмове на страната. По настоятелната молба на редовни слушатели на Радио Стара Загора Ви представяме най-старата клисарка в страната: 82 годишната Милка Кирова. От 2000 година тя работи в храм "Възнесение Христово", на улица "Рибарска", в Китен. 

Леля Милка става преди изгрев слънце. Навикът останал от младите й години. Къща, домакинство, три момчета, съпруг, голям двор пълен с животни, половин дузина котки и куче чакали да бъдат обгрижени, а порядките от миналото се запазили до днес, въпреки, че децата пораснали и тръгнали по пътя си, и днес имат свои деца и внуци. Започнала работа още от дете, да помага на родителите си, защото на село работата никога не свършва. С усмивка помни годините на обединеното ТКЗС, после работата в града, нощните смени, ранното чистене на офиси и кафенета. "Децата бяха малки, парите не стигаха", разказва ми тя, като от време на време прибърсва иконите с памучна кърпа. "И в пощата бях. Там се пенсионирах, през 1995, но оттогава не съм спирала да работя. Хубаво ми е." 

2000-та година, на Кръстовден, започва работа в храма на малкото черноморско градче, където служи и днес. Няколко години преди това инсулт я покосява на легло, но силното упование в Бога и отправените към светиите молитви я вдигат на крака.  "Миналото няма да го мисля, сега само хубаво мисля", казва тя и продължава житейската си приказка. От дете я учили да прави добро, да не съди, да не обижда, да уважава труда на другите, да помага с каквото може, дори на лошите и заядливи хора, и тя следва повелите на родителите си, защото е казано, "Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и да живееш дълго на земята."

Скромна, смирена и блага е клисарката на храм "Възнесение Христово". Докато приема богомолци решили да запалят свещичка пред олтара, на път за плажа, ми казва с видима тъга в очите: "Чедо, запомни от мен, че Вселената не иска да чува отрицание. "Не", не иска да чува! Трябва всеки ден да благодариш, че са ти отворени очите и можеш да се радваш на Божията милост. Всеки ден чакам да дойдат хора в храма. Има дни влизат само по две-три бабички, като мен. Отчето казва, че когато храмовете са празни, затворите са пълни. Дано да се освести тоз народ, че да потръгнат нещата."  

Галерия

Още от категорията

Треньор от школата на футболния "Берое" с първа стихосбирка

С два отбора ще участва в стартиращото този уикенд първенство на Футбол 5 Академията на "Берое". Освен набор 2013 в шампионата ще играят и най-малките таланти на "зелено-белите" - родените през 2014 година. Наставник на тима е Стелиян Евтимов, който се..

публикувано на 16.09.21 в 14:01

Безплатен градски тур разкрива скрити образи и символи на Стара Загора

Тази събота (18 септември) от 10,00 часа на езеро „Загорка", южно от ресторант „Орфеида" –на площадката с лодките ще започне завладяваща обиколка „Образи и скрити символи" от поредицата  безплатни градски турове  „Стара Загора -  неразказани истории по..

публикувано на 15.09.21 в 15:15

Емануил Стоянов: Аз съм машинист, сбъднал детската си мечта

Днес, 15 септември, е професионалният празник на локомотивните машинисти. Българският локомотивен персонал чества този празник от двадесет и една години. По този повод ви срещаме и с Емануил Стоянов, който споделя: „Да бъда машинист беше..

публикувано на 15.09.21 в 13:45

Хасковският „Каунь“ празнува 20-та годишнина с изложба и филм фест

Хумористичното издание „Каунь“ отбелязва своята 20-та годишнина с изложба и филм фест. Събитието ще се състои на 11 септември пред галерия „Форум“ в Хасково. В 19:30ч. ще бъде открита изложба с карикатури на Горан Чаличнин от Сърбия.  „Подготвили сме..

публикувано на 08.09.21 в 16:45

Около 160 животни от 40 вида обитават в момента хасковския зоокът "Кенана

Около 160 животни от 40 вида обитават в момента хасковския зоокът "Кенана", разказа директорът му Валентин Ахтаров. В момента там са настанени и част от обитателите на зоопарка в Стара Загора, който е в ремонт.  През последните 10 години се прави..

публикувано на 08.09.21 в 16:35

Георги Велев разказва за музиката, летните емоции и бъдещите проекти

В края на лятото Георги Велев ни разказва как е прекарал летните месеци и какви са бъдещите му проекти, като част от тях се очаква да бъдат реализирани съвсем скоро.  Той е на 22 години, от Стара Загора и животът му е музика. Предстои му последна година..

публикувано на 05.09.21 в 12:32

Национален шампионат по брейк танци ще се проведе в Ямбол

Национален шампионат по брейк танци под мотото "До откат 2" ще се проведе в Ямбол на 4 септември. Сцена на "битките" ще бъде Лятното кино в градския парк, съобщи организаторът Валери Димитров от местния клуб по брейк "Plastic Def. Squad". В турнира ще..

публикувано на 04.09.21 в 09:45
Археологически парк

Археологически парк край Раднево предлага история и забавления в едно

Преди 8 години край Раднево беше открит първият по рода си у нас археологически парк, възкресил артефакти от древността. Археологически парк „Нов живот за миналото” е осъществен с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007- 2013...

публикувано на 07.09.21 в 14:00

Награда на кмета на Стара Загора връчват на деца на „Богородична стъпка"

Днес и утре курортното селище Старозагорски бани ще се изпълни с родолюбци по време на петнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка" 2021. Той ще събере над 4000 участници - любители на българския бит и култура с..

обновено на 28.08.21 в 09:55

Автокино гостува в Хасково

В две последователни вечери любителите на филмовото изкуство ще имат възможност да се насладят на българските ленти „Диви и щастливи“ и „Привличане“, както и да се срещнат с любимците на публиката Яна Маринова и Александър Сано, съобщават от Община..

обновено на 27.08.21 в 16:50