Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Кръстовден

Снимка: pixabay

На 14 септември се отбелязва един от големите празници в християнския календар - Въздвижение на Светия кръст Господен.

В този ден, популярен като Кръстовден, църквата приканва вярващите да се поклонят на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта. Поклонение на Кръста Господен се извършва още три пъти през годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък и на 1 август.

Според църковното предание света Елена - майката на император Константин Велики, която била ревностна християнка, се отправила към Светите земи в Палестина. Тя тръгнала, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил затрупан от гонителите на християните. Усилията ѝ се увенчали с успех - намерени били пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите бил Христовият кръст се разбрало, когато чрез докосване с един от тях бил възкресен наскоро починал човек. Частица от този животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в главната Йерусалимска църква. След време над пещерата на Гроба Господен бил построен храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига, или го "въздвижва", над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът.

На Кръстовден се спазва строг пост. Прави се водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.

По традиция много хора се стичат да посрещнат празника и да се помолят за здраве в местността Кръстова гора в Родопите, където се вярва, че е заровена частица от Разпятието. Всяка година в нощта на 13 срещу 14 септември на мястото се отслужва божествена света литургия.

Вярва се, че когато човек спи на открито на Кръстова гора, Господ лекува в съня.

Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден (1 септември) може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се "осветява" семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът.

Имен ден празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

заместник-кметът Надежда Чакърова

Надежда Чакърова: Съпричастността на деца към деца превръща доброто в лавина

Приветствам всяка благородна инициатива и особено, когато е от деца за деца – тази тяхна хуманна съпричастност е трогателна проява на доброта и трябва да се популяризира. Така зам.-кметът на Община Стара Загора Надежда Чакърова коментира провеждането на..

публикувано на 30.05.24 в 14:07
архив, Радио Стара Загора

Утре е Денят на Казанлък

Утре е денят на Казанлък. И първият от трите дни на кулминацията на Празника на розата в Града на розите.  Празничният 31 май ще започне с официалното издигане на знамената на площада пред Общината. Следва тържествена сесия , на която със званието..

публикувано на 30.05.24 в 13:38

Кампания за събиране на опасни битови отпадъци се провежда в Ямбол

Кампания за събиране на опасни битови отпадъци се провежда днес в Ямбол. В мобилен пункт се приемат лекарства с изтекъл срок на годност, пестициди и различни видове препарат.  Кампанията се провежда за пръв път в Ямбол, но в нея се включват много..

публикувано на 30.05.24 в 13:28

На финала са дейностите по обновяването на пространството в центъра на Стара Загора

На финалната права е обновяването на пространството на мястото на стария съвет в Стара Загора. Това обявиха пред Радио Стара Загора от фейсбук групата „С любов за Стара Загора“.  До седмица трябва да приключат дейностите, които включват..

публикувано на 30.05.24 в 13:01

Спират предизборната агитация за Празника на розата в Казанлък

За кулминацията на 121-те Празници на розата в Казанлък от 31 май до 2 юни се очакват десетки хиляди гости от цял свят и за да не развалят настроението им тази година ще бъдат премахнати палатките на политически партии в центъра на града и..

публикувано на 30.05.24 в 12:45

„Ваканция, здравей! Да играем безопасно“ утре в Стара Загора

Във връзка с националната превантивна програма „Работа на полицията в училищата“ ОДМВР - Стара Загора организира заключително мероприятие под надслов „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“. То е насрочено за 31-ви май от 10.30 часа и ще се..

публикувано на 30.05.24 в 12:16

„Неразказани истории по правите улици“ се завръща през уикендите в Стара Загора

И тази година Туристическият информационен център, с подкрепата на Община Стара Загора, подновява своите летни безплатни разходки под мотото „Неразказани истории по правите улици“. Това съобщиха от общинския пресцентър. Първата инициатива ще бъде..

публикувано на 30.05.24 в 12:02

В Ямбол започва кампания за събиране на опасни битови отпадъци

Пролетна кампания за събиране на опасни битови отпадъци организира днес общината в Ямбол. В акцията няма да се приемат инфекциозна отпадъци и материали с неизвестен състав. Кампанията ще продължи от 10 до 16 часа на паркинга зад сградата на общинска..

публикувано на 30.05.24 в 08:39

Ученически благотворителен търг събра 2 000 лв за децата от центровете от семеен тип в Стара Загора

Първият благотворителен търг организиран от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия "Гео Милев" в Стара Загора събра 2 000 лв от продажби на картини и дарения. Търгът се проведе в Градската художествена галерия под мотото "Картина за..

публикувано на 30.05.24 в 06:11

22 избирателни секции ще има в община Болярово

22 избирателни секции, от които една подвижна, ще бъдат разкрити на територията на община Болярово за предстоящите избори на 9 юни. Машинно ще се гласува в две от тях, съобщи кметът на Болярово Христо Христов.  По една избирателна секция ще има във..

публикувано на 29.05.24 в 16:46