Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Индустриална зона и липса на корупция са част от решенията за трансформация на региона на "Марица-изток"

Снимка: БГНЕС

В изпълнение на свое обещание към синдикатите министрите на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев се срещнаха с техни представители, както и с представители на централите, ръководството на "Мини Марица-изток", кмета на Раднево Теньо Тенев и общински съветници. На 13-ти септември в сградата на община Раднево двамата служебни министри се подписаха и в подписката за запазването на Комплекс Марица изток. Асен Василев се мотивира с това, че подкрепя тази част, в която се казва, че българската енергетика трябва да остане независима:

Ние не идваме тук с готови решения – те не са прости, има нужда да се чуят всички идеи и общо да стигнем до работещо решение. Но преди това трябва да видим какви са реалностите. А те са, че България преди около година се подписа, че ще намали въглеродния отпечатък с 55% както всички други европейски държави. Ако някой дойде и ви каже, че има план как ние да обърнем това решение или е луд, или ви лъже. Шансът за това е много малък.

Наско Митев председател на Инициативния комитет за запазване на комплекса „Марица-изток“ и председател на КНСБ в ММИ:

Ние ще отстояваме исканията си с всички цели и средства. Всички тук в залата очакват отговори. Ако някой си позволи да неглижира подписката да знае, че ще му е трудно от тук нататък. Къде ще внесем подписката все още не е ясно, заради политическата обстановка, но стана ясно, че без ТЕЦ-овете на въглища не може. Трябва да се води закъснял разговор с нас – работещите и то в спешен порядък. На всички тези хора политиците дължат отговори.

С това, че трябва да има ясен план и конкретни отговори се съгласиха и двамата министри. Цената на въглеродните емисии най-вероятно ще стигне до 100 евро на тон и въпросът вече става не политически, а икономически, обясни Асен Василев. И затова трябва да има план Б.

От ръководствота на централите AES и Контур Глобал дадоха няколко идеи как може да са справят с това, което се задава – залесяване и дървесина на територията на мината, изграждането на системни батерии по 1 гигават, които да се вържат с потенциална голяма соларна инсталация. Знаем, че трябва да се запазят турбини на въртящ момент. Газификацията на ТЕЦ-овете е един вариант, но истината е, че ако газифицираме централите тук, цената на енергията няма да се определя от България. Така че трябва да се търсят решения свързани с енергийната система на страната и те са по-трудните. Отделно трябва да се търсят решения, които са свързани с поминъка и работата на хората. Тези решения са малко по-лесни, защото тук хората са работливи, има все още много енергийни мощности, свързаност и може да се докарат чужди инвеститори. Според мен тук има вариант, ако се тръгне сериозно, да се направи завод за батерии, какъвто няма в Европа. Да се докарат производства, които да се закачат директно към централите, което прави енергията за тях 30% – 40% по-евтина. Това за което никой не говори е, че има 1,3 милиарда евро в Плана за справедлив преход за въглищните региони в България и трябва да започне разговора как те да стигнат до хората.

Вие трябва да решите какво и как искате да правите и ние да помогнем как това да се случи. Парите ги има, но сами по себе си те не решават проблеми. Затова трябва да започнем разговора за промяната, обясни още Асен Василев.

Ако имате магическа пръчка и можете да си пожелаете нещо за Раднево и за региона – как изглежда това нещо?

Технологиите за улавяне и нагнетяване и улавяне и преработка на въглероден диоксид, записани в подписката си струва да се разгледат. Трябва да видим кои от тях технически и икономически работят и могат да се случат в региона, каза Асен Василев. Той коментира и вариантите с водород.

Водород в европейската икономика ще има, но той няма да се използва за производство на електричество. Някой да гори водород, за да върти турбина – това все още е много скъпо.

В Плана за възстановяване в Министерството на икономиката има заложени 400 милиона за индустриални зони, съобщи министър Кирил Петков.

За тези пари  всяка една община ще може да кандидатства с проекти. С КНСБ и Подкрепа решихме, че независимо колко проекта бъдат вкарани от всичките общини, приоритет номер 1 ще бъде този регион. Това означава, че вие като община трябва много бързо да помислите, независимо какво се случва с въглищата, коя да бъде зоната, с която общината може да подаде своето предложение за индустриална зона. Трябва да започнем да диверсифицираме местната икономика, като паралелно с решенията за въглищата изграждаме индустриална зона с реални инвеститори. Две неща ако направите съвсем реално това може да се случи в следвщите две години – да определите зона и да се сертифицирате за община без корупция.

Първата ни задача е всички да сме наясно с реалните факти и кои средства как могат да се изразходват. Най-голямата грешка би било някой от София да прави стратегия и да казва какво да се случва в региона, каза още Кирил Петков.


Още от категорията

Хората от комплекс "Марица изток" имат нужда от ясен план и откровен диалог

Общинският съвет на Стара Загора прие Декларация за бъдещето на Минно-енергийния комплекс „Марица изток“ на 12-ти октомври на извънредно свое заседание. В документа се настоява правителството да разработи Програма за плавен преход поне до 2050 г...

публикувано на 13.10.21 в 08:05
 4-ти форум на кметовете, ангажирани за справедлив енергиен преход се проведе в Стара Загора

На финална фаза са териториалните планове за справедлив енергиен преход

В края на септември Стара Загора бе домакин на 4-ти форум на кметовете , ангажирани за справедлив енергиен преход. Двудневното събитие събра еко и енергийни експерти, представители на общини и български и европейски институции, а темата беше..

публикувано на 06.10.21 в 15:52

Застрахователните компании увеличават цените си за минната индустрия

Куба Гоголевски е старши координатор кампании в полската фондация по проблемите на околната среда RTON, част от световната мрежа Insure Our Future от 2018 г. Организациите влагат усилия да приравнят политиките в застрахователната индустрия..

публикувано на 08.09.21 в 08:10
проф. Дария Владикова и ректора на Тракийския университет доц. Добри Ярков

Експерти по зелен водород питат гражданите какво знаят за технологията

В първото издание на рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ след ваканцията разговаряме с проф. Дария Владикова от БАН, председател на Българската асоциация - водород, горивни клетки и съхранение на енергия, част..

публикувано на 01.09.21 в 12:39

Отново заедно с "Минутите на Зелената сделка" през септември

Уважаеми слушатели,  "Минутите на Зелената сделка" Ви пожелават хубави сини летни дни! Ще се чуем в началото на м. септември!

публикувано на 28.07.21 в 11:39

Наташа Джуркова учи малките ученици как да променят света

„Всяко действие е от значение“. Ако искаме да бъдем полезни за света и да направим промяна,   трябва да променим себе си и мисленето си. Интегрирането на глобалните цели за климата и формирането на отношение по темата е..

публикувано на 21.07.21 в 08:30

Може ли комплекс "Марица-изток" да се превърне в европейския хъб за зелен водород?

Преди дни Румяна Грозева, от името на Дигитален иновационен хъб Загоре, представи в рамките на инициативата Три морета възможността комплекс Марица изток да се превърне в европейския хъб за зелен водород. Три морета е инициатива на 11..

публикувано на 14.07.21 в 08:05

Липсва яснота как ще се прилага директивата за опаковките в България

На 3 юли влезе в сила директивата за опаковките, която прекратява производството на част от пластмасовите продукти за еднократна употреба на територията на Европейския съюз. Тази директива обрисува бъдещето на Европа, което е заложено..

публикувано на 07.07.21 в 08:00
Генади Кондарев

Европейският закон за климата влиза в сила

На 28-ми юни Съветът на ЕС гласува окончателното одобрение на европейския климатичен закон. Европейският климатичен закон е политика, която се готви отдавна и е една от ключовите във връзка с климата в мандата на настоящата Европейска..

публикувано на 30.06.21 в 13:48
Горичка в количка - проект за деца от 1 до 3 клас

Магдалена Малеева: Не искам децата ми да живеят в по-лош свят от моя

Магдалена Малеева се ангажира със зелената кауза първо по лична причина. Като професионална тенесистка в средата на кариерата си тя претърпява поредица от контузии и спира състезателна дейност за две години. Тогава започнах много да чета..

публикувано на 23.06.21 в 11:27